Prije desetak dana započeo sam s jednom analizom oko toga: “ima li smisla bilo kome javiti da je Slavonski Brod ponovo u LJUBIČASTOM?” (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/ima-li-smisla-bilo-kome-javiti-da-je-slavonski-brod-ponovo-u-ljubicastom).


Na kraju došao sam do onog saznanja o kojem mi brodski eko-aktivisti već dugo razmišljamo: žalosno je da “nema smisla bilo kome javiti da je Slavonski Brod ponovo u LJUBIČASTOM!” Zaista, to nema smisla! Možda samo Brođanima javiti kao informaciju i/ili možda kao obavijest… I to je sve!


U tih desetak i nešto više dana i na ‘fejsu’ i u komentarima uz spomenuti članak na SBperiskopu prvenstveno smo se bavili s daljnjim onečišćenjima brodskog zraka i uspomenama iz posljednjih nekoliko godina. Sve to nas je u potpunosti uvjerilo da smo u pravu u vezi prethodnog našeg zaključka.


Posebno je za istaknuti uspomene koje su usko povezane s radom i neradom, ali i nekvalitetnim radom Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.


Tako smo u Facebook arhivi i sa SBperiskopa od prije godinu dana mogli pročitati:


“Poslije 2 godine i 3 mjeseca, u Slavonskom Brodu … dana 17. ožujka 2021. … održana je 8. sjednica Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.” (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/rezime-eko-aktivista-o-8-sjednici-povjerenstva-za-pracenje-poboljsanja-kvalitete-zraka).


A to bi za sve nas trebalo značiti da u posljednjih 3 godine i 3 mjeseca Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu nažalost, održalo je samo jednu jedinu sjednicu! Ili je zrak u Slavonskom Brodu više bez onečišćenja, što sigurno nije(!), što više brodski zrak je i dalje najonečišćeniji u Hrvatskoj (o čemu ću malo kasnije opširnije), ili je to Povjerenstvo potpuno ‘trulo’ i nezainteresirano za rješavanje više od 13 godina starog i gorućeg brodskog problema! Što je valjda i ISTINA!


Iz Facebook arhive od prije sedam godina još smo pročitali i ovo:


”... dana 9. ožujka (2015.) u Slavonskom Brodu je održan i 3. sastanak Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. … Nakon deset dana odmaka možemo … zaključiti kako će uskoro svima biti jasno, da taj tempo kakvog su nametnuli naše brodske suprostavljene ‘koalicije’, još malo, nitko neće moći pratiti. ... Vrlo često beznačajni problemi na Povjerenstvu ‘postaju’ vrlo bitni i gubi se velika energija oko njihovog rješavanja.


… (No) zabrinjavaju nas i neke druge činjenice, kao npr. da nikog iz brodskih, ali i šire, tiskovnih, pa i televizijskih medija nije zainteresirao … sastanak Povjerenstva … Dobiva se dojam da su se svi 'oguglali' na taj gorući brodski ekološki problem! Pa i Brođani sami.”.


Kako sam i malo prije najavio, evo sada nekoliko riječi o sadašnjoj situaciji u brodskom zraku. Danas, nedjeljom popodne kada pišem ovaj članak, ponovo se vidi (prilog, http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) da je i dalje i to već skoro dva tjedna nazočna velika onečišćenost zraka u Hrvatskom. Istina, tu se rijetko radi o kontinuiranom zagađenosti, ali ne i u Slavonskom Brodu. Mjerna postaja na Jelasu (SB-1) je mjesec dana, točnije od 27. veljače navečer od 19 sati kontinuirano u CRVENOM (onečišćen zrak), ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak), a ponekad i LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak)!


Sve to ništa nije novo i jako dugo traje, već duže od 13 godina. A nakon što prije godinu - dvije, točnije, pretprošle godine Slavonski Brod je bio treći grad najgori po kvaliteti zraka u Europskoj uniji(!!!), više nas razne priče i pričice odgovornih sigurno ne mogu ‘oraspoložiti’.


Pogledajmo samo ovogodišnje, ‘najfriškije’ podatke, onečišćenja lebdećim česticama PM10 i PM2.5 mjerena na brodskim mjernim postajama. Tako na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save (SB-2) ove godine (od 01.01. do 26.03.) broj prekoračenja dnevnih prosjeka lebdećih čestica PM10 iznad 50 µg/m3 iznosio je 27, dok na Jelasu (SB-1) ove godine (od 14.01.od kada je mjerni uređaj bio u funkciji do 26.03.) taj broj je bio 37(vidi prilog)! S tim da učestalost dozvoljenih prekoračenja tijekom kalendarske godine je 35!!!


Kada pogledamo i ovogodišnje (od 01.01. do 26.03.) prosjeke lebdećih čestica PM2.5 vidimo da na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save (SB-2) taj prosjek je iznosio 39,9 µg/m3, a na Jelasu (SB-1) 46,4 µg/m3(!), što je daleko najveći mjereni prosjek u Hrvatskoj (prilog). Inače prošlogodišnji godišnji prosjek lebdećih čestica PM2.5 na Jelasu (SB-1) iznosio je 22,94 µg/m3(!), što je iznad granične vrijednosti (20 µg/m3).


Postavlja se pitanje, što je uzrok ovakvim visokim i kontinuiranim onečišćenjima s lebdećim česticama PM10 i PM2.5 u Slavonskom Brodu(?). Da, već 13 godina tražimo odgovor na to pitanje! Imamo i određeno rješenje problema, kojeg smo više puta upućivali odgovornima i to u pisanim primjedbama Gradskoj upravi na nacrt Akcijskog plana: bar jednom godišnje izlazak okolišne inspekcije kod ‘domaćih’ zagađivače zraka: “… PZC, SJI, ĐĐ Ljevaona, Slavonija DI, Komunalac d.o.o. - odlagalište otpada Vijuš, itd., koji su mogući ‘proizvođači’ dijela brodskog onečišćenog zraka…”. Mislimo da ne postoji drugi način!!!