U Poreču je umro je Marko Kern, Brođanin, slikar, umjetnik. Povodom smrti, o njegovom životu, koji je svoju potrebu tumačenja svijeta u sebi i sebe u svijetu iskazivao kičicom na platnima, bojama svoje psihologije i snoviđenja, pouzdanom vještinom koja je govorila o jedinstvenom načinu i pristupu hvatanja u koštac s objašnjenjima univerzuma- napisano je rutinsko biografsko sažimanje na lokalnom portalu. Kasnije će se, siguran sam, javiti brojni prijatelji, suvremenici, drugi umjetnici, poznavatelji njegovog slikarskog opusa s tekstovima i uspomenama u kojima će pokušati odgonetnuti njegovo bogato stvaralaštvo, slaviti njegovu strast spram misterija opstojanja.
Marko Kern rođen je 17. veljače 1948. godine u Slavonskom Brodu, od majke Justine i oca Radoslava. Potječe iz građanske obitelji i vrlo rano dolazi u dodir s umjetnošću. Godine 1963. u Slavonskom Brodu, gdje je završio srednju školu, oduševljava se novom glazbom toga doba - rock and rollom. U razdoblju do upisa na Akademiju likovnih umjetnosti osniva i sudjeluje u više lokalnim glazbenih sastava. S početka 60-ih zajedno s braćom Gavran osnovao je svoj prvi rock sastav 'Plašljivci', a nakon toga su svirali i čuveni 'Hidrogeni', u kojima je Marko Kern bio pjevač.

Kao akademski umjetnik Marko Kern je izlagao na 58 samostalnih i oko 550 kolektivnih izložbi. U svom umjetničkom radu naslikao je više od 850 slika i izradio tri ciklusa grafika. Sudjelovao je na mnogim likovnim kolonijama u zemlji i inozemstvu, te surađivao kao scenograf u nekoliko kazališnih predstava. Likovno je uredio oko 50 monografija te izradio puno turističkih plakata, postera i omota za gramofonske ploče. Surađivao je s nekoliko inozemnih galerista u Italiji i Njemačkoj te polako proređuje izlaganje u domovini. Svoju posljednju izložbu imao je u travnju 2017. u rodnom gradu. U posljednje vrijeme slikao je karikature poznatih Brođana koje je objavljivao na lokalnom portalu i na društvenim mrežama.

"Nedostaje mi moj Slavonski Brod, dragi ljudi generacije, a najviše šetnja po 'bajeru' gdje sam odrastao, uz Savu s pogledom na one prekrasne kućice u Splavarskoj ulici, ma tri mora bih dao za splavi na Savi!“, riječi su Marka Kerna u jednom od njegovih posljednjih intervjua koji je dao za slavonskobrodski 035portal. Posljednjih 13 godina živio je u svojoj kući u okolici Poreča, gdje se povukao 2005. zbog teške bolesti koja ga je cijelo vrijeme pratila.

Tijelo mu je otišlo na groblje - odlagalište mrtvih, koji, kako se kaže, više nikada ništa neće završiti i, što je najtužnije, završilo je na počivalištu onih koji više nikada ništa neće započeti. Tu su se s Markom oprostili njegovi najmiliji, prijatelji i poštovatelji. Cinici tvrde da mrtvace u životu ne treba tražiti samo na groblju. A Marko Kern će itekako nastaviti živjeti u svojim slikama, ali, nažalost, nijednu više nikada neće započeti. Kao ni karikature. Imao sam privilegiju da me Marko portretira. Kontaktirali smo povremeno preko Facebooka. Sačuvao sam dopisivanje s njim. U jednom trenutku ovaj portal kojeg uređujem jednostavno je nestao s Mreže zbog unutrašnjih tehničkih propusta i nebrige hostinga. Ja sam mu se požalio da više ne znam u ime čega i za koga sve to radim i da bih najradije od svega odustao. Odgovorio je, napisavši mi veliko ohrabrenje i podršku koji su me, između ostalih, održali i zadržali. “Vratio se portal. Ne smiješ odustati. Jedinstven u Brodu i Hrvatskoj. U Brodu se treba više okrenuti dečkima iz SF, Filip Mrvalj 3D,Vladimir Jevicki i njegovi Chaos Addicti.

Marko, hvala ti za sve!