Dana 21. travnja 1945 u Brod su ušle jedinice Naodnooslobodilačke vojske. Toga datuma obilježavaju se obljetnice oslobođenja grada Slavonskog Broda od fašizma. Koliko znam obilježavanje bi se posljednjih 25 godina, ili još manje, svelo na zajedničko polaganje vijenaca na Spomen kosturnici na gradskom groblju, antifašista i predstavnika gradskih vlasti. I ništa više. Korona virus onemogućio je ove godine i takvo preskromno obilježavanje. Unazad nekoliko godina na godišnjicu pobjede nad fašistima (Nijemcima i ustašama) na službenoj web stranici grada pojavio bi se isti tekst kojeg su preuzimali lokalni portali. Od koga je poteklo gradsko priopćenje koje se stabiliziralo kao nekakva matrica – ne zna se. Uglavnom tekst-kalup obligatan je kao sarma u svatovima. Ili kao narodna budnica Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana. Isto u svatovima. Ustvari nevažno. Tekst nije tako ni loš. Jasno i glasno govori od koga je oslobođen Brod. Nema potrebe vagati riječi i zareze.

Evo ga. Objavljuje ga naknadno i ovaj portal kao nepobitnu istinu da današnji Brod ni Hrvatska nisu čardak ni na nebu ni na zemlji, nego da postoje i kao rezultat ideje o slobodi i oružanom suprotstavljanju ideologiji i praksi nacionalističke isključivosti i smrti, te da postoje i zbog palih života antifašista i partizana.
Na današnji dan, 21. travnja 1945. godine partizanske snage oslobodile su grad Slavonski Brod od četverogodišnjeg fašističkog terora.

Tijekom Drugog svjetskog rata Slavonski Brod je, uz Zadar, bio jedan od najbombardiranijih gradova u Hrvatskoj u kojem su poginule 432 osobe, dok je na širem području tadašnje općine, od Lužana do Velike Kopanice, život izgubilo 880 civila.

Slavonski Brod oslobođen je nakon sedmodnevnih borbi noću 20/21. travnja 1945. godine kada su jedinice 1. armije (5., 6. i 17 divizije) oko 23 sata ušle u grad. Slavonski brod je dao dvije udarne brigade, 4. i 25. brodsku brigadu, koje su bile ponos grada i Slavonije jer je samo Slavonski Brod imao dvije brigade koje su nosile njegovo ime. A uz njih i Diljski narodnooslobodilački partizanski odred.

Na ovaj dan sjećamo se svih onih koji su, uz velike žrtve, oslobodili naš grad od fašizma i time promicali antifašizam kao temeljnu ljudsku vrijednost