U doba dominacije elektroničkih medija, u trajućem filmskom dobu, u periodu sveprisutnog pristupa svim oblicima prenošenja informacija, grad Slavonski Brod, točnije, njegov Upravni odjel za društvene djelatnosti i podređene institucije, ne vodi adekvatnu, organiziranu, suvremenu popularno-dokumentarističku brigu o svojim zaslužnim građanima koji su zadužili povijest, znanost, gospodarstvo, politiku i kulturu, o onima koji su živjeli i plodonosno stvarali na njegovom teritoriju. Mnogi od njih završili su svoje živote, ostavili su istaknuta djela, a o njima ne postoji suvisli, atraktivni, gledljivi, zanimljivi video zapisi, napravljeni na detaljnom, dobro pripremljenom scenariju, napisanim od strane majstora zanata, snimljeni na način vrhunskih domaćih i stranih produkcija.

Na primjer, u povodu godišnjice rođenja Vladimira Rema (4. prosinca), pjesnika, antologičara, esejista, kritičara, publicista i počasnog građanina Broda, na lokalnoj televiziji nismo mogli vidjeti dokumentarni, mozaični film o Remu. Nismo mogli izravno prisjetiti se njegovih pokreta, govora, riječi, podsjetiti se da se još donedavno šetao ulicama grada, a da o cjelovitom prikazu njegovog rada i života i ne govorimo. Žalosno je da s Brođaninom koji je obajavio 28 autorskih knjiga, nije nikada napravljen ozbiljan intervju u kome bi se saznale zanimljivosti iz njegovog bogatog života, u kome bi ga se pitalo što misli o Brodu, Slavoniji, o svojim sugrađanima, o Savi, o povijesti, o tome kako i gdje je pisao. Zamislimo film o čovjeku koji je susretao Tina Ujevića i mnoge druge velikane hrvatske književnosti, zamislimo dokumentarac u kome Rem prolazi pored poznatih brodskih zgrada, sjeća se ključnih događaja iz života, predviđa budućnost, susreće prijatelje, pijucka kavu pored Save, razgovara o temama koje su obilježile njegovu literaturu ... Nije to teško zamisliti, ali kasno je za realizaciju. Otišao je Rem, a da nikad nisu snimljeni zajedno on i Brod, kamerom iz ruke, da nikad nisu zabilježeni posjeti prostorima koje je obožavao. Postoje snimci  s kamerom na stativu, na kojima su zajedno on i fotelja u nekom skučenom prostoru, u prigodničarskim prilikama. Ubuduće, iz godine u godinu, u različitim povodima, osuđeni smo na ponavljanje njegovih statičnih foto portreta i video banalija u kojima ga vidimo kako sjedi za promocijskim stolovima. A u offu će ići glas dežurnog voditelja koji čita suhoparne, otrcane vremeplovske rečenice. Dakle, dok je bio živ mogla je biti  ispričana topla video priča o čovjeku i vremenu, priča koju bio pričao on svojom pojavom, a nakon smrti snimljeni materijal bi bio privlačan podsjetnik na njegovo djelo i lik.

Nije kasno za financiranje i realizaciju takvih projekata. Ima zaista puno živih, istaknutih i važnih Brođana o kojima ne postoji ni jedna jedina video minuta, o kojima će znatiželjnici i poštovatelji tražiti podatke samo u arhivama i zbirkama dokumenata kao da su rođeni u 19. stoljeću, a zaslužuju čitave emisije. Na kraju krajeva, radi se o iskusnim, mudrim, zanimljivim ljudima od čijih bi poučnih priča profitiralo gledateljstvo. S njima bi trebalo razgovarati na temelju novinarsko-reporterskih priprema i unaprijed smišljenih ciljeva koji se filmom žele postići.

Stoga SBPeriskop pokreće inicijativu da se započne s projektom stvaranja autorskih dokumentarnih filmova o Brođanima, velikanima i uglednicima, prvenstveno kao odavanje počasti njihovom dugogodišnjem stvaralaštvu i ostavljanju traga na generacijama Brođana. Povod za pravljenje filmskih dokumentarnih portreta ne moraju biti datumi, a povod za emitiranje, naravno da  mogu. Nemam iluzija da će se aktualna kulturna birokracija, predvođena još birokratskijim poglavarstvom, odazvati, a pogotovo bilo što reći u povodu ovog prijedloga, a naročito nemam iluzija da će se oglasiti na portalu SBPeriskop (ko bi reko čuda da se dese), ali imam dobar osjećaj da bi SBTV mogao pokrenuti pregovarački postupak s Gradom i preuzeti na sebe odgovornost, jer produkcija za takve dokumentarce zahtijeva nemala financijaka sredstva.

Spomenut ću samo nekoliko velikih brodskih imena kako bi se bolje shvatila opravdanost inicijative: Predrag Goll, Miahael Ferić, Zvonimir Toldi, Slavko Mirković, Stribor Uzelac Schwendemann, dr. Vladimir Jerković, dr. Niko Majadandžić, Đurđa Vilagoš, Drago Krišto...