81 tisuću gospodarstava dobiva manje od 10.000 kuna, a 200 najvećih tvrtki dobiva ukupno 687 milijuna kuna - 23 posto od ukupnog iznosa potpora.
Posljednji prosvjedi odnosno njihova glavna tema - isplata potpora poljoprivredi - ponovno je podijelila javnost na one koji sumnjaju u njihovu opravdanost/svrhu i one kojima zasigurno ne pomažu dovoljno da bi opstali na tržištu. Mainstream mediji vođeni logikom preživljavanja branili su interese kapitala i gotovo da nismo imali prilike čuti kvalitetan i konstruktivan neutralan i/ili stručan komentar.

Sama činjenica da godinama slušamo istu priču s terena govori u prilog tezi da nešto nije u redu, da sustav potpora nije dovoljno prilagođen onima radi kojih je i kreiran. Ta tema je već obrađena u tekstu: Nazovimo stvari pravim imenom, pa ju nećemo ponavljati.

Što govore podaci analize potpora?


U odnosu na prošlu godinu bilježimo ozbiljan pad ukupnog iznosa isplaćenih potpora i što je još veći problem i veliki pad od 10 posto broja gospodarstava koji su u sustavu potpora. Iz podataka HZMO-a vidljivo je da se izrazito snažno smanjila zaposlenost kod individualnih poljoprivrednika u prošloj 2012. godini od čak 7 posto! Drugim riječima, veliki broj ljudi bježi od poljoprivrede, što je na koncu rezultiralo i smanjenjem proizvodnje te povećanjem uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. A godinama pričamo o važnosti samodostatnosti hrane i uvozno-izvozne bilance!?

U tablicama i grafikonima koje možete pogledati putem linka Isplaćene potpore imamo iznimno zanimljivih podataka iz kojih zaključke možete izvući sami. Samo neke od njih su sljedeće:

  • 67 posto poljoprivrednika iz kategorije socijale

  • Čak 81.000 gospodarstava (67 posto!) dobija manje od 10.000 kuna potpora godišnje - ukupno manje od 325.000.000kn ili 11 posto od ukupnog iznosa potpora. Koliko je iznos od npr 2.000 kuna stimulativan i razvojno orjentiran? Nameće se i jednostavno pitanje koliko je službenika agencije za plaćanje potrebno za obradu 81 tisuće zahtjeva koji nemaju perspektivu spasa, a razvoja pogotovo? Koliko oni koštaju?
    200 najvećih odnosi četvrtinu proračuna!

  • 200 najvećih tvrtki dobija više od milijun kuna godišnje odnosno četvrtinu svih potpora ukupno 687.000.000 kn - cca. 23 posto od ukupnog iznosa potpora.


Brojevi ne lažu! Pogledajte analizu, ukupnu i po županijama, a putem pretrage možete provjeriti i popise svih isplata u zadnjih 5 godina.

Izvor: H-alter