Ivan Šeremet: Baš me briga živim kao ćuko…

Ivan Šeremet: Autosatira

Novac ne kvari samo ljude. Posredno izobličuje kultura, pa u rukama samoživih i bahatih prekriva život lažnim sjajem. Institucionalizira se građanski kontekst kulture baziran na zabavi i tezama: „Skoro isto, terapija i važno je da se nešto događa“.

U praksi to su smotre različitih i sličnih provenijencija, vikend stvaralaštva s pretencioznim prefiksima: Art časopis, Slavonski Brodway, međunarodno.

Svođenje kulture na njenu sličnost s prethodnom. Produciranje prašnjave baštine ili „tegljenje leša mrtvog oca za sobom“, (Baudelair) podsjećaju na vremena koja su osuđivala „izme“, a koja bi svi rado zaboravili.

Rezultati odluke o subvenciji su sukladni, iz rakursa podobnih tako proizlaze zvijezde ovogodišnjeg sajma. „Profesionalni“ glumci (2) multipraktici s dvije i pol uloge…

Istovremeno, izopćena gomilica Udruge Tvrđava Brod, osim novca (u skromnoj količini) za svoje djelovanje ne može dobiti ni odgovor na pitanje o razlogu takve odluke.

Podsjetimo, to je program od pet izložbi (godišnji), različit od svega prethodno navedenog, a provode ga: Lucija Lebić akademska slikarica, nagrađivana, zaposlena na osnovnoj školi. Danijel Soldo, najbolji brodski fotograf, nagrađivan na državnom nivou, radi za Cropix. Damir Fajdetić zaposlen u HBP, jedan od najboljih studijskih fotografa u Hrvatskoj. Zoran Hrkač autor tri knjige pjesama. Zlatko Kozina je sveučilišni profesor, umjetnik. Izlagač na niz žiriranih, problemskih izložaba u relevantnim galerijama. Uskoro mu izlazi knjiga o umjetnosti koju financira Ministarstvo kulture i matična Akademija. Ivan Šermet, najzastupljeniji umjetnik i kustos izvan Slavonskog Broda u posljednjih 30-ak godina.

Biti kamen spoticanja u jednoličnom životu suvremenog društva i izazivati bijes tzv. „normalnog“ svijeta koji upravo na taj način otkriva svoju lažnosti, vjerojatno je privilegija…

No kakvo je to društvo koje ne pušta razigranog dječaka na svoje uzurpirano igralište naravno, samo čitatelji mogu procijeniti.