Službenu internetsku stranicu grada Slavonskog Broda posjećujem nekoliko puta mjesečno, iz dva razloga. Oba me oraspolože, a nerijetko i nasmiju. Prvi je kako bih se koliko toliko informirao o aktivnostima gradske uprave, a drugi razog tiče se uštogljenog birokratskog jezika kojim su (oba)vijesti napisane. Inače, tim jezikom kaže se puno, a ustvari ne kaže se ništa važno. Znate ono: neka institucije rade svoj posao, sve mjere su poduzete kako bi se problem riješio, meteorolozi očekuju da će se pojaviti period niskih temperatura, žrtva je ubodena oštrim predmetom u predjelu trbuha...  Birokratski jezik uglavnom podrazumijeva standardne konstrukcije uredskog i pravnog izražavanja. To su sve ustaljene fraze koje koristimo da bismo više zvučali kao da znamo o čemu pričamo. Nastao je u vrijeme reforme jezika kao potreba za značajnijim izražavanjem u poslovnim sferama. Pisci i oni koji im diktiraju rečenice u zajedničkom pothvatu birokratiziranja društva, stvaraju jednolične i šablonizirane informacije, želeći da njihove slike stvarnosti budu larger than life image. I zato je to politički kič, jalov poput novozavjetne masline, loš ukus koji kaska za istinskom uvjerljivošću.


Najsvježiji primjer hladnog, lažno-preciznog, klimavo-korisnog birokratskog jezika, kojim se gradska vlast obraća podvlašćenim građanima, može se pronaći u obavijesti objavljenoj pod naslovom Početak novih projekata i nastavak realizacije postojećih u 2020. godini. Tekst je uobičajeno prenatrpan birokratskim definicijama i opisima bez ljudskosti. A poseban je po enormnoj, donekle čudnoj, upotrebi veznika „te“ i priloga i pridjeva „energetski“. Nije dovoljan link, jer, siguran sam, nećete s dužnom pažnjom i s koncentracijom brojati rečene prekomjernosti. Stoga ću prenijeti cijeli tekst i obojati navedene nagomilane riječi kako bi se vidjelo da birokratski jezik pleše na rubu groteske i manipulacije. Ukoliko sam zaboravio signirati neki „te“ ili neki „energetski“, slobodno mi u komentaru ukažite na propust. Riječ je o "visokom energetskom te" iz birokratske ljestvice nota muzike za zborno pjevanje.. Pisac teksta zaigrao se malo s neodgovarajućim gudalom.


Usput, zna li netko što zapravo znači posljednja rečenica u tekstu: Spomenutim projektima i mjerama nastavljamo uljepšavati i razvijati naš grad kako bi našim sugrađanima osigurali uvjete za kvalitetan život te kako bi ih motivirali da se u Slavonskom Brodu školuju, osnuju obitelji, rade i stvaraju te ugodno žive.Nova 2020. godina osim nastavka realizacije već započetih projekata, donosi i nove razvojne programe te projekte. Posebno je važno istaknuti kako je jedan od novih projekata izgradnja te rekonstrukcija autobusnog kolodvora u svrhu osiguranja kvalitetnijih, modernijih i energetski učinkovitijih uvjeta rada gradskog prijevoza kao i svih ostalih oblika autobusnog prijevoza. Primarno je riječ o izgradnji zgrade na jugu parcele kolodvora. Tako će zgradu kolodvora činiti arhitektonska cjelina nadstrešnice s peronima i tri paviljona, a ista će se sastojati od sadržaja primarnih za funkciju prijevoza putnika kako gradskih, tako i izvangradskih linija. Rekonstrukcijom i izgradnjom dobit će se funkcionalan, energetski učinkovit objekt spreman za dolazak energetski učinkovitih autobusa na električnu energiju budući da će kolodvor biti opremljen i punionicama na struju.


Osim rekonstrukcije i izgradnje autobusnog kolodvora, najvažniji projekti u 2020. godini svakako su i nastavak obnove sjevernog kavalira Tvrđave te izgradnja infrastrukture i opremanje Kuće tambure. Isto tako, nastavlja se s izgradnjom novih biciklističkih staza, dogradnjom i rekonstrukcijom sportskih objekata i Stadiona uz Savu, kao i s izgradnjom mjesnog doma na Koloniji. Nakon što su energetski obnovljeni svi dječji vrtići uskoro će svoja vrata otvoriti i novoizgrađeni, četvrti po redu, dječji vrtić "Gita", a nastavlja se s realizacijom projekata s područja školstva i predškolskog odgoja poput energetskih obnova gradskih osnovnih škola (OŠ Hugo Badalić, OŠ Blaž Tadijanović, OŠ Vladimir Nazor te OŠ Antun Mihanović), ali i s izgradnjom i opremanjem dvorane Osnovne škole "Bogoslav Šulek". Između ostalog, u novoj je godini planiran i početak izgradnje Inovacijskog inkubatora InnoBROD, unutarnje uređenje Kuće Brlić te izgradnja trećeg reciklažnog dvorišta.


U sklopu ovogodišnjih ulaganja u komunalnu infrastrukturu, u idućoj će se godini nastaviti s uređivanjem cesta, staza i javnih površina, a značajna sredstva uložit će se i u energetsku obnovu javne rasvjete.


Također, i dalje će se provoditi mjere kojima se osiguravaju povoljniji uvjeti života i rada za naše građane, a dobar primjer takvih mjera je pomoć koju je Grad ponudio mladim obiteljima u obliku izgradnje nove, treće zgrade sa stanovima za mlade obitelji te gradska zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća. Osigurana su sredstva i za pronatalitetne mjere poput isplate jednokratne novčane pomoći za novorođenčad te oprema za prvorođeno dijete u obitelji,  koje su pokazale pozitivne rezultate i izazvale dobre reakcije građana. Nastavit će se i s ulaganjima u projekte, programe i djelatnosti s ciljem podizanja standarda u osnovnom školstvu kao što su produženi boravak, rekonstrukcija i dogradnja školskih prostora radi stvaranja boljih uvjeta rada te uvođenje jednosmjenske nastave, kao i provođenje projekata Helping, Lunch box, Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.


Spomenutim projektima i mjerama nastavljamo uljepšavati i razvijati naš grad kako bi našim sugrađanima osigurali uvjete za kvalitetan život te kako bi ih motivirali da se u Slavonskom Brodu školuju, osnuju obitelji, rade i stvaraju te ugodno žive.