Nedavno buđenje slavonskobrodskog HDZ-a iz plitke kome (coma vigil), na zaprepaštenje rijetkih mjesnih zdravstveno-političkih promatrača, sklonih analitičnosti, dogodilo se javno, na pres konferenciji, pred svjedocima - tzv lokalnim sredstvima za prenošenje informacija. Ovu neočekivanu revitalizaciju životno-političkih funkcija omlohavljenog, okoline nesvjesnog Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Slavonskog Broda, zabilježio je i širelokalni news portal sbplus, poznat kao „Dusparina udarna medijska pesnica“, a u tekstu  'Primarni onečišćivač brodskog zraka više nije Rafinerija'. Podsjećam na HDZ-ovu obavijest: presica je organizirana povodom visokih koncentracija lebdećih čestica koje su posljednjih desetak dana višestruko premašile dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom.

Sve do same presice nije se ni sanjati moglo da će brodski HDZ iznenadno pokazati varljive znakove kakve takve moždane aktivnosti i prisebnosti. Valja znati da je KOMA nagli gubitak funkcija životnih odnosa, svijesti, hotimičnih pokreta, uz relativno očuvane vegetativne funkcije (krvotok, disanje, metabolizam i činjenica o ipak neurednoj stolici; osoba u komi inkontinentna je odnosno nekontrolirano ide pod sebe) koje omogućuju život u stanju „odgođene smrti“, a sve to nastalo uslijed gubitka uvjeta za pravilan rad mozga. Da HDZ-u ne radi mozak kako treba odnosno da je u stanju kome (i inkontinentnosti), poznato je još odavno, sve od trenutka kada je na čelo grada došao dr. Mirko Duspara, liječnik anesteziolog i umeko pravaš, a što se smatra presudnim, teškim udarcem u hadezeovu glavu, i početkom gubljenja funkcija poveznih s radom mozga, ali ne samo kod HDZ-a, nego, još i više, kod SDP-a. Ako je HDZ svih ovih godina bio u plitkoj komi, SDP je još uvijek – u dubokoj.

Medicinskim i političkim stručnjacima zasada je nerazjašnjivo kako to da se baš ovih dana ukomirani HDZ probudio. Naime, koncentracija štetnih lebdećih čestica traje više od deset godina, ali HDZ-ov olfaktivni sustav, u vidu rukovodećeg stranačkog organa i priličnog broja vijećnika u Gradskom vijeću, nije reagirao. I ne samo da HDZ nije reagirao na opasno z(a)gađenje zraka, nego nije ni na ostale pogibelji koji Brod uinvaliđuju i čine beznačajnim, prosječnim, jadnim i žalosnim gradom idealnim za napustiti. Glede utjecaja na brodsku očajnu stvarnost proizvedenu i kontroliranu od strane višemandatnog gradonačelnika Duspare, HDZ je bio i ostao komatozan.

I nije to bilo buđenje na kakvo se iščekuje od nesretnih pojedinki i pojedinaca, koji, vraćajući se u svjesnost, stenju, ne mogu se orijentirati u vremenu i prostoru, traže da im se ispriča što se sve događalo dok su bili izvan igre itd. Brodski HDZ probudio se iz kome glasno i upečatljivo, maltene artikulirano, zagrmivši kroz usta svoje prve glave, dr. sci. Josipa Samardžića, baš kao nekad, u dane ponosa i slave, kao definitivni arbitar, kao jedan jedini, neupitni tumač povijesti slavonskobrodskog smrada. Eko-aktivisti i drugi razumni ljudi, nisu baš nimalo impresionirani površnom hadezeovom eko-analizom, te su, s podsmijehom na licu spram političke demagogije netom otkomirane stranke, samo prezrivo rekli da se taj i takav brodski ogranak HDZ-a nije ni trebao probuditi ni na jednu jedinu sekundu. Ja sam upravo na suprotnom stanovištu. Naime, građani-taoci političkih pritisaka i destruktivnih kvazidomoljubnih gluposti, trebaju znati što je politička koma i kako se manifestira postkomatozno stanje najveće (oporbene?!) brodske političke stranke.

Spomenuta licemjerna „Dusparina udarna medijska pesnica“, iskoristila je priliku i "objektivno" skrenula vodu na gradonačelnikov mlin, pa je Samardžića, kao fol neutralno, podsjetila na inicijativu istinske oporbene vijećnice, Slavice Lemaić, koju, nota bene, udarna pesnica nije ni objavila kad joj je dostavljena. Jadnici su računli da su čitatelji isto takvi.

Budući da je u utorak, 9. veljače, nezavisna gradska vijećnica, Slavica Lemaić, pokrenula inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na temu: Čistoća zraka u Slavonskom Bordu, zamolili smo predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, dr.sc. Josipa Samardžića, neka za SBplus kažu hoće li oni kao stranka i njihovi gradski vijećnici aktivno podržati tu inicijativu.

Odgovor koji je usljedio zapravo je još jedan dokaz komatoznog stanja u kojem se nalazio HDZ, bez obzira na vanjske znakove iskazanog buđenja. Naime, povratak u svjesno stanje, u oporavljujuće stanje pune političke odgovornosti i konstruktivnosti, pretpostavlja da će probuđeni koristiti mozak i govoriti o suštini i samo o suštini, a ne jahati na prokletoj, eliminirajućoj, lažnoj, krutoj alibi-formi. Počujmo samo grmljavinu, jer tu munja i bljeskova nema:

U pravilu, ne referiram se na inicijative pokrenute medijskim putem jer bih tad samo to mogao raditi. Mada držim potpuno legitimnom svaku inicijativu svakog gradskog vijećnika, pa tako i kolegice Lemaić, ne smatram korektnim način na koji se traži naša potpora. Naime, gospođi Lemaić je potpuno jasno da njezina inicijativa, bez potpore HDZ-a, nema politički nego politikantski učinak i to par mjeseci prije izbora. Ozbiljan predlagač bi moguće partnere pozvao na prethodno usaglašavanje sadržaja jedinstvenog političkog stava, a potom bi svi zainteresirani uputili zajedničku inicijativu u proceduru. Neozbiljan predlagač bi postupio upravo na način na koji je postupila kolegica Lemaić. Znajući da sama ne može ishoditi sazivanje izvanredne sjednice, a ne želeći s drugima 'dijeliti predizborni efekt' inicijative, učinila je to na način da je prijedlog podnijela sama, a potom nas, putem medija, pozvala da je podržimo. To je neozbiljno, a mi smo i ozbiljna stranka i ozbiljni ljudi. U slučaju da sjednica bude sazvana, vijećnici HDZ-a će sudjelovati u njezinu radu i dati svoj konstruktivan doprinos za poboljšanje kakvoće zraka u Slavonskom Bordu. Sami, pak, tri mjeseca prije izbora, nećemo sudjelovati u sazivanju izvanredne sjednice o bilo čemu, jer bi to bilo isključivo u funkciji predizborne kampanje, a ne u funkciji ozbiljnog pristupa rješavanju nekog od problema. Tijekom kampanje, ponudit ćemo konkretna rješenja i o načinu poboljšanja zraka u Slavonskom Bordu, a ako nam građani na izborima daju povjerenje da vodimo gradsku upravu, probleme ćemo i rješavati sukladno najavljenim programima i projektima.

Pročitajte Samardžićevu tiradu još jednom svi vi koji niste (bili) u sličnoj komi, koji ste ostali pri zdravoj pameti! Suočite se s dvadesetčetirikaratnim podmetanjem izrečenim za naivne i maloumne. I to su razlozi buđenja HDZ-a iz kome: dezavuirati poštene eko borce i podmetnuti Lemaićki, favoritu predstojećih izbora, kako se bavi nečasnim pokušajem, zato što hoće za Brod drukčije i bolje, zato što konstruktivno predlaže da se Brođani zaštite od zagađenja! Ne grmi otkomirani HDZ zbog ekologije, Brođana i Slavice, nego zbog sebe. Otkomirani HDZ lamentira o posljednjih deset dana u zagađenom Brodu, a eko-aktivisti i Lemaićka govore razborito (o) posljednjih deset onešišćenih godina!