Udruga gluhih i nagluhih jučer je, 23. rujna, održala otvorenje izložbe 'Uključeni znakom – Europa različitosti!''. Izložba je organizirana povodom Međunarodnog tjedna gluhih, koji se svake godine održava krajem rujna, ove godine pod motom ''Uz znakovni jezik naša djeca mogu!''.

Izložba se održava u prostoru TZGNG, a otvorila ju je, uz predstavnike Udruge i autora izložbe, zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević, koja se tom prilikom zahvalila UGNG na dugogodišnjoj kvalitetnoj suradnji s gradom Nova Gradiška, te naporima koje zaposlenici i članovi Udruge ulažu u stvaranje inkluzivnog društva.

Autor fotografija Neven Petrović, inače magistar fotografije, te dugogodišnji vanjski suradnik Udruge, za ovu je priliku napravio izbor fotografija snimljenih na Youth in Action, odnosno Erasmus+ projektima koje je UGNG organizirala – „Kreativnošću do karijere“ i „Europa za uključivost“. Time smo htjeli prikazati život jednog projekta, odnosno koje se sve aktivnosti provode u svrhu povezivanja, razvijanja prijateljstva, promicanja europskih vrijednosti, razvoja osjećaja europskog građanstva i promicanja inkluzije; s posebnim naglaskom na korištenje znakovnog jezika kao alata za uključivanje osoba s oštećenim sluhom, što je u skladu s ovogodišnjim motom Svjetske federacije gluhih.

Tijekom otvorenja izložbe bile su prikazane projekcije tri kratka filma – „UGNG“, „House of inclusion“ i „Europe 4 Inclusion“; nastalih za vrijeme projekata, od kojih je „House of inclusion“ rezultat rada sudionika projekta. Navedeni video prikazuje različite marginalizirane skupine i stereotipe koji ih prate, te načine njihova uključivanja u društvo i razbijanja predrasuda.

Napominjemo da je izložba otvorena do 30. rujna, te se svakodnevno u periodu od 10 do 15 sati može pogledati u prostoru Turističke zajednice grada Nova Gradiška.
Izložba je organizirana uz potporu Turističke zajednice grada Nova Gradiška, te tvrtke Grid d.o.o., kojima se ovim putem zahvaljujemo. Također želimo se zahvaliti predstavnicima institucija koji su uveličali ovo otvorenje, svim posjetiteljima, te medijima koji prate naš rad tijekom cijele godine i na taj način prepoznaju i priznaju trud članova zajednice gluhih i nagluhih osoba u pružanju doprinosa izgradnji inkluzivnog društva.

Nikolina Jureković
Odnosi s javnošću
UGNG