Muzej Brodskog Posavlja i Hrvatski školski muzej, u petak 7. travnja u 12.00 sati otvaraju izložbu o slavnoj dječjoj enciklopediji autora Friedricha Justina Bertucha stvaranom na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.

„Bertuchovo slikovno carstvo – otkrij tajne dječje enciklopedije“.

____________________________________________________________

Listajući danas dječju slikovnu enciklopediju stvaranu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, spoznajemo da je svijet u kojem živimo konstantan, a ujedno i tako promjenjiv. Među ljudima je uvijek postojala želja i potreba za traganjem, istraživanjem, otkrivanjem bližega i daljega okruženja. Prisutna je i potreba za znanjem, širenjem znanja te pedagoška osviještenost. Prilagođavanje i približavanje stečenog znanja, svijeta odraslih djeci osnovna je ideja tvorca dječje slikovne enciklopedije Friedricha Justina Bertucha.

Bertuchova enciklopedija nastala je od 1790. do 1830. godine u Weimaru, tadašnjem kulturnom središtu Njemačke, ali i Europe. U okruženju u kojem djeluju i stvaraju Goethe, Schiller i Herder, Bertuch, pokrovitelj umjetnosti i “biznismen”, stvara sve preduvjete koji su omogućili i utjecali na izdavanje, kako mnogi danas smatraju, prve dječje slikovne enciklopedije. Bertuch ističe da ilustracije moraju biti lijepe i uredne te da ne smiju biti komplicirane i na taj način zbunjivati dječju maštu. Tekstovi moraju biti sažeti, jasno koncipirani i prilagođeni djeci. Svijet predstavljen slikovnicom djetetu je čudan, nepoznat i dalek, taj svijet dijete ne može vidjeti u svojem bližem okruženju, ono ne sudjeluje u tom svijetu. Slikovnica je ta koja ga vodi, koja djetetu taj svijet otkriva, u kojem ono onda funkcionira kao aktivni sudionik te se tako postiže osnovna svrha, a to je učenje. To isto Hrvatski školski muzej želio je postići izložbom Bertuchovo slikovno carstvo."

 

Izložba ostaje otvorena do početka lipnja 2017.

 

Petak 7. travnja u 12.00 sati

Izložbena dvorana Muzeja Brodskog Posavlja

Starčevićeva 40, Slavonski Brod