Prošlo je 49. godina od prerane smrti Janis Joplin. Na današnji dan 1970. godine pronađena je u sobi 105 Landmark Hotela u Los Angelesu, nakon što se predozirala heroinom, kojeg je kombinirala s povećim količinama alkohola.

Bjelkinja crnačkog glasa, kako su je mnogi nazivali, po mnogima je imala stereotipni razuzdani život rock zvijezde. Ipak, ostala je zapamćena kao osebujna persona i unikatna ličnost, stoga ti u nastavku donosimo 8 zanimljivosti iz njenog života.1Najružniji muškarac na kampusu
foto: Flickr (kricket stewart)

Gotovo su bila nepostojeća okruženja koja bi odgovarala Janis Joplin, počevši od srednje škole. U srednjoškolskim danima bila je smatrana uljezom jer se nije mogla pomiriti s rasnom segregacijom u svom rodnom Port Arthuru, u Texasu. Dok su je u srednjoj školi okrutni klinci zvali “pig”, na ugodniju okolinu nije naletjela ni na Universityju of Texas, gdje je studirala umjetnost. Naime, ondje je 1963. godine “odnijela titulu” najružnijeg muškarca na kampusu. Toksičnost okoline, kao i želja za glazbenom karijerom, ponukali su Janis da napusti Texas i da se preseli u San Francisco.
2Ljubavne epizode Janis JoplinJanis je, što je mnogima poznato, bila biseksualka. Njena najpoznatija veza bila je ona s Peggy Caserton, s kojom je imala “on-off relationship”. U vezi je bila i s Davidom Niehausom, kojeg je upoznala za vrijeme puta u Brazil, gdje je Janis imala pokušaj “čišćenja”. On joj je pomogao da se drži podalje od vrtloga droga. Međutim, Janis se s povratkom u SAD vratila heroinu, što je rezultiralo uništavanjem veze. Jutro nakon njene smrti, u Landmark hotelu pronađen je njegov telegram s porukom “Love you Mama, more than you know”. Među njenim odabranicima našao se i Ron McKernan iz Grateful Deada. Valja nadodati kako je The Gratefuld Dead svirao na tulumu nedugo nakon njene smrti, kojeg su organizirali njena obitelj i njeni prijatelji kao sjećanje na nju.
3“Chelsea Hotel No.2”

Možda njen najpoznatiji “ljubavni izlet” bio je onaj s Leonardom Cohenom. Nakon što su se susreli u liftu Chelsea Hotela u New Yorku 1968. godine, dvoje je glazbenika zajedno provelo noć. “Nije tražila mene, tražila je Krista Kristoffersona. Ja nisam tražio nju, tražio sam Brigitte Bardot. Ipak, pali smo jednom drugom u naručje nakon procesa eliminacije”, rekao je Cohen za Rolling Stone. Tek nakon njene smrti, Cohen je priznao da je pjesma “Chelsea Hotel No.2” bila o njoj.
4Kupila nadgrobni spomenik Bessie Smith
foto: flickr (lucindalunacy)

Još od najmlađih dana, Janis je gajila ljubav prema Billie Holiday, a još više prema Bessie Smith. Janis je vjerovala kako je ona reinkarnacija Bessie Smith te je pobjesnila kada je doznala da je njen uzor pokopan u neoznačenom grobu u Pennsylvaniji. To ju je potaknulo da joj kupi nadgrobni spomenik s epitafom “The Greatest Blues Singer in the World Will Never Stop Singing”.
5Hippy Porsche
foto: flickr (Iain Cameron)

Njen psihodelični, hippy, kabriolet Porsche prodan je 2015. na aukciji za 1,76 milijuna dolara. Najveća je to svota koja je ikad dana za Porsche 356 C na aukciji. Inače, Janis je ovaj Porsche platila 3500 dolara, a naslikao ga je njen roadie Dave Roberts. Sliku na autu nazvao je “The History of the Universe”.
6Krzneni kaput i Southern ComfortZnamo da je voljela potegnut južnjačko i da je nosila krzneni kaput, ali kakve sad to veze ima jedno s drugim? Janis Joplin bila je toliko okorjeli fan, a i “konzumator”, južnjačkog da je od Southern Comforta dobila krzneni kaput kao znak pažnje i zahvalu što ih reklamira.
7Razbila bocu o glavu Jima Morrisona
foto: flickr (pmtape)

Vrckava je bila ta Janis. Jednom je prilikom, točnije na partyju u organizaciji svog producenta Paula Rothchilda, razbila bocu o glavu Jima Morrisona. Ipak, to Jima, još jednog člana 27 Cluba, nije spriječilo da se nastavi diviti Janis.


se nastavi diviti Janis.
8Nije joj se uvijek nosila odjeća, a ni donje rublje
foto: flickr (Eggy Qodrat Nurfatah Brajakusuma)

Kraljica psihodeličnog soula nije se sramila svoga tijela. Dapače, kada ju je fotograf Bob Seidemann upitao bi li ju mogao fotografirati u toplessu, ona je uzvratila kako bi radije pozirala gola. Fotografija je objavljena 1972., dvije godine nakon njene smrti. Uz to, nekada bi i na koncertima bila pomalo ogoljela. Tako je jednom prilikom u Pittsburghu nastupila bez donjeg rublja jer se malo zaigrala u garderobi prije svirke. Zbog istog se nije pojavila na pozornici na vrijeme.


muzika