Ni nakon mjesec dana dosadašnji komunalni redari nisu odstranjeni s posla, a autor velike reforme komunalnog gospodarstva Grada Slavonskog Broda- opet je u akciji.

Ovaj put, ne reforme radi ,već da se izbjegne i zataška propust.

Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta ukinuo je radna mjesta komunalnog redara sa srednjom stručnom spremom, jer da, kako se navelo, ovi ne razumiju propise; od nekidan komunalni redar mora biti magistar prava ili građevine. Naravno, plaća je veća, a posao isti. A broj izvršitelja je veći od dosadašnjih.

Na ovaj prijedlog ukidanja srednje stručne spreme Sindikalna podružnica nije dala suglasnost, u bitnom navodeći da svi gradovi u RH imaju redare sa SSS i da će Slavonski Brod biti po ovome jedinstven. /jedinstven grad po svemu što ne valja/.

Mišljenje sindikata nije uvaženo, Pravilnik je donesen, no pojavio se problem. Problem je što je privremena pročelnica koja je to trebala predložiti dala otkaz /očito nije bila sklona davanju otkaza trima redarima/ i sindikat propituje proceduru donošenja Pravilnika. Pravilnik se može srušiti samo ako nije procedura ispoštivana, a to što je unutra nešto nebulozno, to Ministarstvo uprave i Visoki upravni sud naprosto ne vide.

U međuvremenu Grad je raspisao natječaj za prijem četiri redara sa VSS-om ovih dviju struka na određeno vrijeme, iako ima četiri upražnjena na neodređeno. I sve bi to bilo nelogično, ali bože moj, autor reformi, poznat po galami i nervozi, smislio je novi štos.

Poslan je sindikatu na očitovanje prijedlog novog Pravilnika; sada uvjeti za redare ostaju VSS, ali se traže magistri prava i ekonomije.

Za ovaj Pravilnik procedura će biti ok, nađen je u zgradi novi privremeni pročelnik koji će dati otkaze, jer ovaj će Pravilnik biti ok.

Nije poznato, još, jesu li na natječaj primljeni redari ili će se natječaj poništiti, jer se sada mijenjaju uvjeti, ili će ipak biti zaposleni. Kako bilo da bilo, da košta šta košta. Ne plaća autor reformi iz svoga džepa, a ako ne valja netko je drugi kriv, ne autor.

I natječaj za zapošljavanje šezdesetdvije (6)2 žene za pomoć u kući, po gradskim službenicima, prošao je ok. No, ima mali problem. Pojavila se žalba sudionice na natječaju koja nije dobila službenu obavijest o završetku i rezultatu natječaja, s obzirom da u natječaju piše da će svi kandidati izvijestiti u zakonskom roku. Gradonačelnik se „usliko“ sa ženama, istina, bez bicikala, a da nitko ne zna kako je natječaj prošao. Kako i od tih izabranih neke odustaju,ne zna se ili se zna, koja je sljedeća.

I onda se kao čudimo zašto se odlazi iz Broda, bilo bi bolje da ne šutimo.

Na ovom portalu neki dan objavljena kolumna Stribora Uzelca o Gradskoj knjižnici. Pogodila je u sridu. Tako je u svim ustanovama kojima upravlja Grad, gradonačelnik i autor svih reformi. Samo je pitanje koliko će tko od nas kolumnista biti raspoložen do kraja razotkriti te osobe koje su si uzele prevelike ovlasti.

Igrati se Boga, oduzimati ljudima kruh iz ruku, uništavati neistomišljenike i raditi na tuđoj propasti i nesreći mogu samo zli ljudi.