Napomena: Neobično je važno da otvorite link kako bi se upoznali sa stavovima polemičara. Potom pročitajte Lončarev "završni" tekst, komentar komentara.

Objava Darka Dakyja Lončara na Faceboku


Umjetnost je divlji napor da dosegnemo ljepotu koja je iznad nas, ali kada je predmet te ljepote žena i žensko tijelo, onda ta i takva umjetnost nerijetko izaziva prijepore i budi intelektualne, filozofske i društvene sukobe.

Kada se žena brutalno vrijeđa i ponižava u Bibliji, tada je to za nekoga potpuno normalno i društveno prihvatljivo. Kada naša "sveta" katolička crkva potiče i organizira hajku na žene i njihovo spaljivanje na lomači, tek onda to malo budi suosjećanje javnosti, ali tek pod uvjetom da ta javnost nije tradicionalno i konzervativno usmjerena. Ali, kada se ljepota žene i ženskog tijela prikaže u umjetnosti, tada bi i te umjetnike i te žene trebalo protjerati i iz umjetnosti, da nam živi vječno naša  tradicionalna i konzervativna Hrvatska.

Nikada nisam na osobnoj razini preferirao u umjetnosti ni otvorenu erotiku ni pornografiju, u bilo kojem obliku i na bilo koji način. No, međutim, ako je  inspiracija umjetnika naglašena ženska senzualnost i ljepota, njezine lijepe oči, trepavice i duga valovita kosa, ako je umjetnikova inspiracija pritajena i suptilna erotika koja nikoga ne vrijeđa, žensko tijelo i njezine čari, onda tu ne vidim ništa loše. Štoviše, vrlo često u svojim objavama postavljam i takve art fotografije ili umjetničke slike koje mislim da ne bi trebali vrijeđati ni javni moral ni javno ćudoređe. No, međutim, jedna od takvih starih fotografija prije sto godina, fotografija naših brodskih savskih sirena upravo je izazvala jedan takav konflikt, a prepisku sa suprugom Vladimira Rema, gđom Jasenkom Rem, dostavljam vam u prilogu (otvorite link!!) i na vama ostavljam da zaključite jeli to golotinja ili ne, da li ta golotinja vrijeđa javni moral ili ne, i što je to uopće javni moral i tko su uopće danas dežurni policajci našeg javnog hrvatskog morala i javnog ćudoređa.