U posljednjih nekoliko dana u ovoj turbulentnoj i za stanovnike Banovine 'nesretnoj' situaciji jako teško nešto napisati o nećemu koja ne prikazuje s jedne strane patnju nastradalog naroda tog kraja, a sa druge veliko srce i moral građana Hrvatske! Baš kako sam i nedavno pročitao u jednom komentaru: obzirom na potres u Sisku, Petrinji, Glini…, smrad zraka je mila majka. Zaista, tako je to u životu. Sretni smo da smo živi!

No život ide dalje. Negdje od početka studenog Brođani su ponovo izloženi sve češćim i većim i većim onečišćenjima zraka prvenstveno lebdećim česticama PM10 i PM2.5, a ponekad i visokim koncentracijama  sumporovodika (H2S), te (u granicama) povišenim koncentracijama sumpor-dioksida (SO2), čiji izvori primarno jesu produkti prerade, a u manjim intenzitetima i korištenja nafte.Sve te visoke koncentracije zagađenja, prvenstveno zabrinjavajuće koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5 oko Božića i odmah poslije Nove godine, ali i spomenute koncentracije sumporovodika i  sumpor-dioksida, a indirektno i neke poluslužbene informacije iz Rafinerije nafte Brod, ukazali su na to da je (možda) Rafinerija započela s radom...

U ovih 12 godina, kako je Rafinerija počela s radom, brodski eko-aktivisti pokušali su sve da problem onečišćenog zraka riješi. Prije više nego 6 godina formirana su dva povjerenstva, jedno naše u Hrvatskoj za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u  Slavonskom Brodu, a drugo međudržavna na razini država Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zatraženo je i izrada zajedničkog katastra zagađivača za dva susjedna grada, ali i uključivanje (saborskog) Odbora zaštite okoliša i prirode u rješavanje problema...

Naša područna i lokalna samouprava, kao i općina Bosanski Brod sve ovo vrijeme također su dobro upoznate sa integralnom ekološkom situacijom u najjugoističnijem gradu Hrvatske, ali i najtužnijem gradu Europske unije. Europska unija je putem Parlamente i Europske komisije isto upoznata sa ovom teškom situacijom.

Nažalost, koliko Brođane muči katastrofa sa stanjem zraka u našem gradu, toliko ih ubija neizvjesnost i manjak objektivnih informacija za konačno rješenje ovog gorućeg problema. Tako, vrlo često su odlazili i odlaze zamolbe i druga pisma odgovornim za rješavanje problema, za informacije i druge odgovore.

Ovih dana zaprimili smo iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odgovor, i to nakon što nismo u Eko-Integralu primili ni i u prošloj, ali ni u pretprošloj godini ikakvo objašnjenje, informaciju o (ne)radu Rafinerije, o tijeku modernizacije i plinofikacije iste, aktivnostima na prenamjeni produktovoda u plinovod.

Iznimno je tragično da Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka koje je osnovano na zahtjev Brođana u funkciji praćenja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, ali i da se osigura pomoć Brođanima, evo (skoro) 25 mjeseci nije ni sastajalo!

Jedino ohrabrujuće, što se iz spomenutog dopisa moglo pročitati “da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem diplomatskog predstavništva uputilo dopis prema Rafineriji nafte Brod, kojim se žurno traže nove informacije o svim trenutnim aktivnostima i načinu rada same rafinerije”. Nadamo se da će oni iz Rafinerije imat bar malo suosjećanja prema Brođanima i poslije 12 godina šutnje odgovoriti na pismo koje je poslalo Ministarstva!

Sve ostalo iz odgovora je vrlo diskutabilno i vraća sve nas unazad, bar za 5 - 6 godina, u borbi Brođana za čisti zrak. Previše ima pretpostavki koje nisu nimalo logične i koje su Brođani u tom intervalu, ako nigdje drugdje onda u radu spomenutog Povjerenstva potpuno otklonili. Naročito, ako znamo da Rafinerija i onda zagađuje zrak, kada ne radi! Još je teža situacija, ako ona nešto radi, a ne mora biti to samo prerada nafte u derivate. Makar više nije ni ona isključena!

To se može zaključiti iz poluslužbenih informacija iz Rafinerije, u kojima je još krajem rujna objavljena izjava generalnog direktor Rafinerije nafte Brod, Anatolija Karaljusa da u preradi nafte: “sva postrojenja Rafinerije će od prosinca kao pogonski energent koristiti prirodni plin...”(?) (vidi: https://rafinerija.com/Publication/Read/posjeta_RNB_rukovodstvo_Dervente)...Posebno je diskutabilna izjava Ministarstva vezana za prekoračenja koncentracija sumporovodika te povišene koncentracije sumpor-dioksida u Slavonskom Brodu u prosincu prošle godine. Već nekoliko puta je ukazano na to da takvo nešto (osim samo u jedan dan u studenom) od havarije u Rafineriji u listopadu 2018., nikada nije se dogodilo (vidi: http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=165). Još je više neshvatljiva izjava u kojoj se govori da svemu tome “u manjoj mjeri, izvori mogu biti i promet i emisije iz malih kućnih ložišta”! Naročito sada, kada prometa zbog pandemiji uopće nema ni u Slavonskom Brodu, a ni na Graničnom prijelazu(?)!!!

Vezano za visoke koncentracije lebdećih čestica i PM10 i PM2.5 u Slavonskom Brodu u prosincu  prošle godine, pa i u ovih par dana u siječnju, navest ću samo nekoliko datuma kada su više sati, a često i cijeli dan brodske mjerne postaje bile na vrhu top liste onečišćenja RH i to u CRVENOM, ŽARKO CRVENOM ili LJUBIČASTOM: 01.,02.,03.,05.,15.,16.,17.,18.,21.,22.,23.,24. i 25. prosinca, 02.,03., 04. i 05. siječnja!

Posebno su kritični bili dani 17., 24,,25. prosinca, 02. I 04.siječnja (vidi prilog)!

Na kraju moram još navesti i 'najnelogičnije' objašnjenje iz Ministarstva vezano za Božićno onečišćenje u Slavonskom Brodu (vidi prilog): "moguće je da je pred Božić bila i pojačana aktivnost pirotehnike lokalno na tom području"! Pa nemojte nam kazati(?)! Mislim da za takvo nešto polovina bi Brođana trebalo završiti u ‘ćuzi’.

Molio bih Brođane koji su za takvo nešto uhićeni, neka se javi svojim komentarima ili u redakciju! Možda ćemo tako uspjeti odgovoriti u naslovu postavljeno pitanje: Je li za vrijeme Božića bila pojačana aktivnost pirotehnike na brodskom području?