Svim ženama sretan Dan žena
Pa i 8. mart😊 Nekako 8. ožujak još nije sjeo u uho, ali sretan i on! Ma neka to bude jedna lijepa, duuuuga nedjelja, s puno pažnje za žene, ali i podsjećanje zašto se slavi. Nije to datum da se ženama samo kupi cvijet, neka sitnica i da prođe kao što prođe taj dan. To treba biti podsjećanje da su se žene krvavo izborile za neka prava koje mi podrazumijevamo da su naša, a za koja se ginulo. Doslovno. Pravo na rad za plaću, pravo na glas u političkom i društvenom poretku, pravo na obrazovanje, pravo na odijevanje hlača, skidanje velova, negdje i sad na vožnju automobila, pa do sadašnje borbe koja ne smije stati. To je borba za jednak broj mjesta u zastupničkim tijelima političkim ili u biznisu, za jednake plaće za jednak rad i sl. Mnogi kažu da mi nismo isti. To je točno i dobro. Jer se nadopunjujemo. Međutim, na mnogim poljima kada je došlo do veće zastupljenosti žena, primijetilo se da one jednako dobro ili čak i bolje rade poslove koji su bili tipično muški. Tu ne mislim na sirovu snagu, već na druga polja gdje se smatralo da žene nemaju što da rade, ali dapače. Od nekih brokera, političara, menadžmenta, nauke, fizike, pa do 'običnih' zanimanja, vozača, policajki ili sl. Kažu da žene rade skoro cijela dva mjeseca u stvari besplatno, ako se usporede godišnje plaće za isto radno mjesto muškarca i žene. To je čak svake godine u jesen tema dana kada taj dan dođe, kada žene 'počinju' raditi besplatno. Naravno, to je čista diskriminacija, desi se često već u startu, a onda i zbog porodiljnog i bolovanja zbog djece koja žene više koriste. Kao da su si same tu djecu napravile! Međutim, muškarci se ne bune, jer iako bi sigurno voljeli da je u kući više novaca, još vjerujem da uveliko prevlada onaj osjećaj kod muškaraca da su zadovoljni što više donose u kuću. Nije to više pravilo, ali često je istina. Ne želim podsjećati o nasilju koje žene trpe, od kuće, pa i na poslu, društvu…svuda. Ne sve i srećom, većina muškaraca se ponaša uljuđeno i dobro, ali jedan dio ne. Ne znam krene li to od kuće i odgoja, jer uzor je ono što kod kuće vidimo i doživljavamo, iako se puno onih koji i odrastu u nezdravom okruženju uspiju otrgnuti i živjeti ispravno, u miru. Da li izazivanje društvenih normi, pokazivanje moći ili nešto treće. Nikada mi to nije jasno, jer žena te rodi, pa imaš sestru ili sestričnu, baku ili tetku, poslije curu koju obožavaš, pa ženu. Zatim dođu djeca, još ako je curica… pa unuke. Kako netko može onda na žene i cure najčešće, dići ruku? Zar one nisu nečije? Zar bi oni smatrali normalno da netko tako čini njihovoj sestri ili mami? Mi žene, mi odgajamo i sinove, ali ne samo mi već i očevi. Pa na svima nama je pokazati da se može biti ravnopravan, da se poštuje i voli, sve dijeli i da na druge načine možda, ali podjednako doprinosimo u zajedničkom životu.

Evo i lakša tema, a opet o diskriminaciji.
Neki dan se jedna voditeljica javno pobunila, ustvari iznijela činjenicu o diskriminaciji u medijima. Ne samo u DJH , primijetilo se to i na Dori. (Naša BB je tako prekrasna i tako dobro pjeva, da je svjetlosne godine ispred drugih. Navijala sam za malu Miju, tako normalna i talentirana. To bi se primijetilo i na Euroviziji. Bojim se da Kedžo baš i nema neke šanse, ali nadat ćemo se.) Znači vode čika Fodor i čika Duško i Doris i Zlata. Nema veze što su oni u godinama, ali zašto voditeljice (tako je i u jutarnjem programu) moraju biti sve mlađe i mlađe? Jer ima njih i nešto starijih jako lijepih i simpatičnih, a nadasve sposobnih i profesionalnih. Pa oni koji gledaju jutarnji program ne gledaju zbog nekih starleta, zar ne? A na Dori, one sređene savršeno, dotjerane, našminkane, a Duško? Ni kravate, liniju neću ni spominjati, a zubi?! Pa toga nema više ni u poslovnom svijetu (osim našeg guvernera), a kamo li na TV! Naravno, s takvim glasom on je neizostavan dio većih događanja, ali zar njima ne smije nitko reći ništa? Sad ovo napisano ispadne diskriminacija, ali mjerila su očito dvostruka.

Zato se svi moramo potruditi primjerom pokazati što je ispravno. Ponekad upozorite partnera ako primjerom griješi, ponekad ukažite djeci na nešto dok gledaju TV pa makar bio crtani, ponekad raspravite neku vijest ili događaj. Neka razmišljaju, neka čak i vide ako se ne slažete uvijek u stavovima, da mogu biti dva stajališta i da se danas sutra mogu lakše prilagoditi životu u zajednici i društvu.

Pa ćemo za ovaj vikend preporučiti da izvedete ženu, curu, suprugu, mamu… negdje na ručak s ostalim članovima obitelji, ili zasučite rukave pa napravite nešto sami ili zajedno.

Ražnjići s kaduljom i riža s povrćem


Ražnjiće možete ispeći na roštilju, ali i zimi na roštilj tavi. Obrok koji nije kaloričan, ukusan i raznovrstan.

Srednje zahtijevno.

SASTOJCI:

500 g pilećih prsa

vezica listića kadulje

250 g riže

1 glavica luka

malo ulja

500 g šampinjona

2-3 mrkve

1 peršunov korijen ili malo celera

kocka pilećeg temeljca ili pileći temeljac

sol i papar

malo milerama ( oko 100 g )

malo klica grbaštice ( divlji hren, na njem. kresse ) ili sl.

PRIPREMA:

Pileća prsa operite i posušite, sa listovima kadulje stavite na ražnjiće pa pred samo pečenje posolite ih i malo popaprite ili začinite po želji. Luk očistite, nasjeckajte na kockice pa pržite na ulju. Korjenasto povrće također sitno isjeckajte, gljive očistite i narežite na listiće. Kad luk porumeni , dodajte korjenasto povrće, kratko pržite i uspite rižu. Pržite zajedno oko 1 min pa podlijte temeljcem ili vodom i dodajte kocku. Dolijevajte vodu po potrebi. Gljive pržite na malo maslaca u manjim porcijama, da se uprže, i dodajte u rižu. Kad je riža kuhana, ali ne prekuhana, probajte ju, začinite još po potrebi, popaprite i dodajte mileram. Pokrijte platnenom krpom oko 10 min. Prsa pecite na roštilju, nemojte presušiti, servirajte sa rižom koju obilato pospete sa grbašticom ili dr. mladim izdancima.

Blini s bananom i karamelom


Blini su u stvari ruske palačinke koje su slične američkim osim po pripremi. Zahtjeva nešto više vremena, ali je zato i nešto novo. Jedu se i sa slanim i slatkim prilozima i namazima.Na slici i sa malo borovnica i sladoledom. Sve po želji.

SASTOJCI:

Za biline:

500 g brašna

5 dl mlijeka

120 g heljdinog brašna ( može i samo s bijelim)

35 g kvasca

1/2 dl kiselog vrhnja ili jogurta

3 jaja

malo šećera.

PRIPREMA:

za biline namrvite kvasac u 1,2 dl mlake vode, dodajte malo šećera i brašna. Neka uzlazi na toplom.

Mikserom pomiješajte obje vrste brašna sa uzašlim kvascem, mlakim mlijekom, jajima, malo ulja i solju. Neka raste do max 2 h.

Zatim ispržite biline.Kao palačinke, manje samo prve na par kapi masnoće, za ostale ne treba ako je tava za palačinke.

Pečene služite po želji, karamel umak i voće, pa i sladoled su savršena kombinacija.