‘Bujica’ je prava emisija za jugonostalgičare – jedino tu Jugoslavija živi kao u vrijeme druga Tita, a kad je special guest star Tihomir Dujmović, to je pravi festival jugoslavenstva. Jugoslavija, prema njemu, ne samo da nikad nije propala, nego je i nepropadljiva!

Bujica, Z1, 3. travnja, 20:00


‘Bujica’ je prava emisija za jugonostalgičare – jedino tu Jugoslavija živi kao u vrijeme druga Tita, a kad je special guest star Tihomir Dujmović, onda je to pravi festival jugoslavenstva. Jugoslavija, prema njemu, ne samo da nikad nije propala, nego je i nepropadljiva! Pogledaš estradu rendgenskim Dujmovićevim očima – Jugoslavija i Jugoslaveni. Pogledaš sport, Juga. Pogledaš politiku, sve okorjeli jugovići. Pogledaš Stipu Mesića, autora knjige ‘Kako sam rušio Jugoslaviju’ – notorna jugoslovenjara. Vjerojatno je i papa Jugoslaven, pardon Jugosloven. Jugoslavija se rađa iz svega – iz duha, iz daha, iz pjesme, iz morske pjene, iz vode za vaterpolo bazene… Izdvajamo dva najzabavnija dijaloga.

Dujmović: Imamo regionalne lige u svemu, košarka, vaterpolo… Počelo je nevino, kao, Jadranska liga, a sad vaterpolisti iz Rijeke igraju u regionalnoj ligi sa klubom iz Šapca. Pa u kojoj su oni to regiji zajedno (lice mu poprima izraz nijemog, nemoćnog očaja). Bili su jednom, u Jugoslaviji… Bujanec (šokiran, tilta): Samo još nema regionalne lige u nogometu. Dujmović (najednom živne): Ima! Za juniore. Što bi bilo da Austrija i Njemačka imaju regionalnu ligu? Bujanec: Odma’ bi ih optužili za Anschluss!

Nešto kasnije razgovor prelazi na kulturu. Dujmović otkriva složene lance perfidnih zavjera čiji je cilj razoriti hrvatsku državnost i uspostaviti – pod firmom ‘regiona’, dakako – Jugoslaviju. Srbi su recimo tako lukavi da u tom cilju organiziraju regionalne glazbene festivale na kojima, bizantinci, sve nagrade podijele – Hrvatima! Koji bizantinci, grom i pakao… Dijalog drugi: Od 2000. svi bitni segmenti našega društva počeli su se od nacionalnih vraćati jugoslavenskim rješenjima, kaže Dujmović pa argumentira. Ako želite snimiti neki film, vi danas morate snimiti koprodukciju sa Srbima. Ukoliko to ne želite, to je već pokazivanje političke nekorektnosti! Ako u kazalištu radite ‘Romea i Juliju’, Romeo mora biti Hrvat, dok glumica mora biti iz Crne Gore ili iz Srbije… Tu uskače Bujanec genijalnom intervencijom: Romeo mora biti Srbin, a Julija je Hrvatica!

Eto, bilo je toga još, ali prostor je mali pa moramo pažnju posvetiti i drugima, a ne samo ovoj reinkarnaciji emisije ‘Jugoslavijo, dobar dan’.

N1 uživo, 4. travnja, 11:30


Nina Kljenak izašla je iz studija N1 na trg – i odmah breaking news! U live razgovoru s ministrom Lovrom Kuščevićem dogodila joj se stvar zbog koje su rutinski prilog morale prenijeti čak i konkurentske televizije. Nekakva teta koja je šetala na Dolac ili silazila s Dolca primijetila je naime Kuščevića kako govori u mikrofon, ušla u kadar, prilično smiono, pa bez sustezanja prokomentirala: ‘Kaj taj sere, pa taj samo sere.’ Kuščević je reagirao mirno i nastavio pričati, na što je uznemirena građanka rekla: ‘Sram vas bilo kaj ste muško’ i odjurila u pravcu sjever – sjeverozapad. Nina Kljenak pitala je gos’n Kuščevića može li nabrojati pet konkretnih mjera koje je Vlada provela, na što se ovaj pohvalio smanjenjem PDV-a i sličnim dosezima. ‘Danas smo na sajmu otočnih proizvoda i kad kupujemo, vidimo da su neki jeftiniji za deset do 15 posto jer smo snizili PDV. Porezna reforma je dala jedinicama lokalne samouprava dvije milijarde godišnje. Prijetio nam je gospodarski cunami propašću Agrokora koji je spašen samo dobrom odlukom Vlade. Tu je mirovinska reforma, dva puta smo digli prosječnu plaću, dva puta smo digli minimalnu plaću. Ne stigne se sada sve nabrojati’, rekao je Lovro plemeniti Kuščević kojemu udjeljujemo aplauz, bravo, još malo takvih reformi i svi ćemo živjeti u najrazvijenijoj zemlji svijeta – Njemačkoj.

Otvoreno, HRT, 4. travnja, 22:00


Opet žestoki fajt kod Togonala, i to kakav fajt! Ne samo da su se frankeri Goran Aleksić i Denis Smajo žestoko potukli s predstavnicima banaka (službenim, viceguvernerom HNB-a Bojanom Frasom, i neslužbenim, odvjetnikom Mićom Ljubenkom), već su frcale međusobne iskre i na strani frankera. Budući da su se Smajo i Aleksić prije nekog vremena razišli, Togonal je to pokušao iskoristiti da otvori dvije fronte, što mu je djelomično uspjelo. Elem, tema emisija bilo je revizijsko rješenje Vrhovnog suda, koji je zaključio kako korisnici kredita u švicarskim francima, koji su obavili konverzije, imaju pravo tužiti banke zbog toga što su ove dizale kamate kako im se ćefne, i zbog tečajnih razlika. Banke su naime napravile izračune na svoju korist, a na štetu klijenata. Zašto? Zato jer su to mogle, nitko im se nije suprotstavljao, ali kako ničija nije do zore gorjela, stvari su se promijenile. Banke je očito uhvatila panika jer bi mogle biti suočene s nekoliko desetaka tisuća tužbi (možda i sto tisuća), a iz emisije se vidjelo da, koliko god plašili klijente, pravno baš i ne stoje pretjerano dobro. Aleksić i Smajo bili su izuzetno pripremljeni, na vlastitoj su koži naučili materiju, pa ćemo sada vidjeti čija mama crnu vunu prede.

N1 uživo, 5. travnja, 10:20


Kad čovjek vidi brojne SDP-ovce, a naročito Zlatka Komadinu, odmah mu postaje jasno koliko je postojeći mirovinski sustav nepravedan. Dob za umirovljenje trebalo bi naime pomaknuti na 30, eventualno 35 godina, jer (neke) ljude već nakon te dobi pregazi vrijeme. Slušaš što govori Komadina i ne vjeruješ. ‘Narodu’, kaže Komadina komentirajući Sanaderov odlazak u zatvor, ‘nije poslana dobra poruka, da i premijeri mogu biti u zatvoru.’ Nevjerojatno! Pa ako je u ovoj zemlji poslana neka poruka pravosuđa (a poruke pravosuđa stručno se nazivaju ‘generalnom prevencijom kaznenih djela’), onda je to ona da svi mogu u zatvor, to jest da su svi jednaki pred zakonom. Sanader je strpan u zatvor neočekivano, jer je javnost već postala ogorčena sinkopama, Horvatinčićima i sličnim stvarima koje su dovele do najmasovnijeg egzodusa u povijesti Hrvatske. U pozadini Komadinine hamletovske lamentacije odvijala se burna scena – saborske straže iznosile su iz sabornice Pernara i Bunjca. Povod: Pernar je tražio od Sanadera da kaže sve što zna o HDZ-u, pa mu je Brkić oduzeo riječ. Dok SDP hibernira i glumata, a to kao nekoć ozbiljna stranka ne bi smio, u prazan prostor uskaču klaunovi uzimajući svu pažnju, a uskoro i mandate. Isto je pravosuđe dan prije u slučaju ‘elitna prostitucija’ poslalo poruku da je Brkić nevin kao sveti Alojzije Gonzaga, svetac zaštitnik muškog djevičanstva, pa ga uskoro možemo očekivati na nekoj komisiji za beatifikacije. Je li to dobra poruka, druže Komadina? Pojava osuđena, a gospodin spašen, na Harley-Davidsonu…

portalnovosti