Uzročno-posljedičnom vezom (korona-karantena-kauč-knjiga) došli smo do zaključka da ste zasigurno željni dobrih književnih preporuka jer što biste drugo ovih dana mogli raditi.

Ne dopustite suncu da vas prevari i namami da izmigoljite na svježi zrak, fiktivna trava ovih dana sigurnija je od zelene. Da se ne pogubite u bespućima online mogućnosti, donosimo vam svoj ni približno konačan, proizvoljno poredan popis najdražih, prigodnih i ponekog sasvim slučajno zalutalog naslova, a svih dostupnih za besplatno online posuđivanje i čitanje preko ekrana, s propisne udaljenosti.

Knjige za ozbač: ako vam se i u ovo doba čitaju "ozbiljne" knjige, iliti one čiji blurbovi ne bacaju fore

Richard Flanagan, Uskim putom duboko na sjever. Flanagan je za ovaj roman o stradanjima australskih zarobljenika u vrijeme Drugog svjetskog rata odnio nagradu Man Booker. ''Pisac nije jedna osoba već beskonačnost'', i hrpu drugih pametnih otkrio nam je pretprošle godine u zanimljivom razgovoru, a roman potražite na tražilici e-knjiga Knjižnica Grada Zagreba.

(Digresija 1: KGZ u ponudi ima 600-tinjak e-knjiga koje možete posuditi, a sve što trebate je biti član i znati svoj PIN. Ako ga ne znate, šibnite im mail.)

Paul Beatty, Prodana duša. Također jedan od friškijih Bookerovaca, Beatty piše satiru o rasi i rasizmu u Americi i ostalim bolnim i teškim stvarima. U slučaju da ste se oglušili na prijašnje pozive da čitate Beattyja, damo vam još jednu priliku. (Tražite ga na KGZ-u.)

Dubravka Ugrešić, Lisica. Dubravka je, naravno, nezaobilazna, a ova knjiga priskrbila joj je tportalovu nagradu. Osim povezivanja mnoštva vječnih tema u jedno djelo, roman je ispisala kao zbir više književnih vrsta. Mudru kao lisica, knjigu nađite na KGZ-u, a Dubravkine favorite u izvještaju s njenog gostovanja u Booksi.

Aminatta Forna, The Hired Man. Sjećate se kad je Aminatta bila u Booksi pa smo skužili da je napisala roman čija radnja se odvija u Lici? Tada smo razgovarali o Sreći koju nećete izgubiti ako upoznate Đuru Kolaka iz The Hired Man. Knjigu možete posuditi na platformi Open Library.

(Digresija 2: Open Library virtualna je knjižnica s bezbroj naslova na koju se možete besplatno registrirati i posuđivati spomenutih bezbroj naslova.)

Ivica Đikić, Sanjao sam slonove. Ovim romanom Ivica je dobio tportalovu nagradu, a u njemu se bavio predratnim, ratnim i poratnim razdobljem u Hrvatskoj te nas suočio sa slonovskom težinom trauma i stvarnosti. Čitati ga možete na BEK-u, a slušati i gledati ovdje.

(Digresija 3: BEK, ako netko još ne zna, besplatno vam nudi stotine knjiga domaćih i ponešto stranih autora.)

Još knjiga za ozbač: ali ove vas možda i nasmiju

David Grossman, Ušao konj u bar. Sjajan nagrađivani Izraelac piše o dvojici prijatelja iz djetinjstva – komičaru i umirovljenom sucu – kroz susret smijeha i traume. Nepojmljivo bi bilo da u arhivi nemamo i snimku njegovog gostovanja. (Posudite u KGZ-u.)

Mo Yan, Žabe. Roman u kojem nobelovac Yan narodne priče i povijest približava suvremenim čitateljima. Bavi se kineskim svjetonazorom prošlog stoljeća i kontroverznom politikom jednog djeteta. Žabe ovdje nisu samo žabe. (KGZ.)

Alina Bronsky, Posljednja ljubav babe Dunje. Crnohumorna knjiga o selu pokraj Černobila i njegovoj stanovnici babi Dunji koju ni zračenje ne ometa u redanju ironičnih opaski. (KGZ.)

Etgar Keret, Sedam dobrih godina. Djela ovog izraelskog kratkopričaša sklonom humoru i ironiji navodno su najčitanije štivo među izraelskim zatvorenicima. Ako u ovim memoarima ne naiđete na usporedbe književnosti i nogometa i dojmove o Prosinečkom, u ovom razgovoru hoćete. (KGZ.)

Zoran Lazić, Ljeto u gradu. Roman o ratu književnika, scenarista i zanimljivog sugovornika Zorana Lazića zasigurno nije roman o ratu kakav ste dosad čitali. Tu ćete naći lude zaplete, crni humor, narodne priče, meksičke sapunice i ostale situacije naše svagdanje. Čitajte ga ovdje.

Kratke priče: ako vam sve ovo ide na živce i nemate strpljenja ni za što, kamoli za dugo čitanje

Milko Valent, Al-Gubbag. Milkov osebujan doprinos književnoj sceni svakako je vrijedan istraživanja. Bacite oko na njegove kolumne Škola kreativnog čitanja proze i bit će vam jasno. Nađite ga ovdje.

Roman Simić, Nahrani me. Domaći meštar od kratke priče poseban je zbog poetičnog pripovijedanja te vještog prikaza bitnih doživljaja i velikih osjećaja u naizgled banalnome. Čitajte ga ovdje.

Zoran Malkoč, Groblje manjih careva. Još malo proze o ratu, ali kroz osvježavajuću brutalnu prizmu crnog humora i groteske. Nađite ovdje.

Ljubav u doba korone: kad već ne možete na dejtove, barem pročitajte nešto što će vam zagrijati srce

Afonso Cruz, Cvijeće. Nagrađivani portugalski autor smatra se jednim od najzanimljivijih autora nove generacije. Zašto ovaj pisac ne poznaje strah od bjeline papira te zašto smo svi Kokoschkine lutke otkrio nam je u razgovoru, a Cvijeće, roman koji pripovijeda o ljubavi, psihologiji pamćenja i čovjeku kojeg uznemiruju novinske vijesti i ne sjeća se prvog poljupca, predstavio je, naravno, u Booksi. (KGZ)

Francesca Melandri, Eva spava. I ovaj roman prvijenac talijanske spisateljice već ste mogli presresti na našim stranicama, dakle, provjereno štivo. Ljubav, povijest i obiteljske drame; Italija dok smo mogli do nje, vlakovi dok su još vozili. (KGZ)

Jane Austen, Ponos i predrasude. Elizabeth Bennet i gospodin Darcy definicija su romantične napetosti. Ako čitajući Jane Austen ne zaboravite na činjenicu da svijet propada, onda ste, nažalost, izgubljen slučaj. (KGZ)

Ako vas hvata klaustrofobija: možda ne možete otputovati dalje od svog balkona, ali i dalje možete čitati i nostalgično se prisjećati doba kad ste mogli slobodno u prirodu ili drugi grad

Morten A. Stroksnes, Knjiga o moru. Podnaslov ove publicističke knjige objašnjava sve – Umijeće lova na ogromnoga morskog psa iz gumenog čamca na otvorenom moru tijekom četiriju godišnjih doba. Pripovijest modernog norveškog Ahaba i njegovog frenda da se podsjetite kako izgleda sloboda i kako je to kad iz čista mira odete ganjati neku veliku ribu. (KGZ)

Jordi Punti, Izgubljena prtljaga. Roman ovog katalonskog pisca govori o četiri brata koja ne znaju jedan za drugoga, ali potraga za ocem odvede ih na road trip europskim cestama i gradovima. Kad vam članovi obitelji dozlogrde ili potroše posljednju rolu dragocjenog wc papira, ovo pročitajte da se podsjetite da ih volite. (KGZ)

Henry David Thoreau, Hodanje. Ovaj američki pisac i prirodnjak razumljivo je idol ekologije. Esej Hodanje razmatranje je uloge prirode u čovjekovom životu i slobode koje donosi. Sad kad ste, doduše prisilno, usporili i udaljili se od društva, kako je to i Thoreau volio činiti, idealno je vrijeme za vježbanje umijeća hodanja pod vlastitim krovom, da ga što agilnije možete prakticirati jednom u budućnosti. (BEK)

Knjige za let na drugi svijet: kad nakon osvježenja stranice koronavirus.hr sumorno zaključite da silazite sa Zemlje

Milena Benini, Svećenica mjeseca. Milena je najsjajnija uzdanica domaće fantasy produkcije, a Svećenica mjeseca epska je priča smještena u prapovijest i nadahnuta lokalnim ilirskim i rimskim nasljeđem. Posebno padamo na trodimenzionalne, složene likove. (KGZ)

Deborah Harkness, trilogija All souls. Romani A Discovery of Witches (Otkrivanje vještica), Shadow of night (Sjena noći) (dostupni na Open Library) i The Book of Life (Knjiga života, dostupno na KGZ-u) pripovijedaju o povjesničarki i vještici Diani koja razriješava alkemičarske tajne, putuje kroz vrijeme i zaljubljuje se u vampira. Oduševit će vas ako mrzite Sumrak sagu. Ako je volite isto.

G.R.R. Martin, Game of Thrones. Bit ćemo zatvoreni dovoljno dugo da, ako niste, stignete pročitati sve što je dosad ispisano o Westerosu. Još ćemo vidjeti hoće li pak Martinu to biti dovoljno da stigne do kraja priče. (Open Library)

Za muzičke duše: ako ste hip i prezirete Instagram i Facebook live koncerte

Bruce Springsteen, Born to Run. Šef nipošto ne zaslužuje da se odamo klišeju, ali samouvjereno ćemo ustvrditi da, ako su njegove pjesme priče, autobiografija mu je jedna velika pjesma. (Open Library)

Pjesma za kraj

Ana Brnardić, Postanak ptica. Ova zbirka svojevrsni je pjesnički putopis, bijeg iz svakodnevnih misli, izmještanje u sferu dalekog i drugog, ali i dalje intimnog prostora. Čitajte je ovdje, a slušajte na Booksi.

Miroslav Mićanović, Grad dobrih ljudi. Aktualnog dobitnika Goranovog vijenca nađite na ovdje ako vas intrigira poetsko u ljubavi…

Drago Glamuzina, Mesari …a Dragu…iz istog razloga. Kako je to lijepo Pogačaru rekao, ono što njega trajno zanima su pokušaji da izbjegnemo samoći, besmislu, strahu.

BONUS! Za sve koji to trebaju čuti: sad je vrijeme za pospremiti stan

Marie Kondo, Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život: japansko umijeće stvaranja reda i pospremanja. Marie Kondo vam je ili beskrajno slatka ili dozlaboga iritantna. Kakogod, njena teorija navodno obavi posao (ako se ne sramite priznati osjećaje svojim stvarima). Čitali je euforično ili potajno, ne libite se potražiti njenu pomoć, čak i ako ste se već sprijateljili sa smrdljivim martinima. (KGZ)

booksa