Kada su hrvatski birači prije gotovo tri mjeseca umjesto HDZ-ove kandidatkinje izabrali bivšeg predsjednika SDP-a i Vlade za šefa države, malo je tko mogao očekivati ovakvo zajedništvo u vođenju izvršne vlasti. No Zoran Milanović, unatoč 'kohabitaciji u rukavicama', može odigrati bitnu ulogu...Čim je bivši predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović 5. siječnja ove godine pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora aktualni premijer i čelni čovjek HDZ-a Andrej Plenković najavio je 'tvrdu' kohabitaciju dviju grana izvršne vlasti u Hrvatskoj. Pritom kohabitaciju u ovom slučaju treba uzeti slikovito jer država od ustavnih promjena 2000. nema polupredsjednički sustav vlasti u kojem mogu kohabitirati šef države i šef Vlade iz različitih političkih opcija.


Iako u hrvatskoj inačici parlamentarnog sustava vlasti predsjednik Republike nema zanemarivu ulogu, predsjednik Vlade u mnogo je čemu ključan politički akter. Plenković je očito osjetio da mu nakon razočaravajućeg rezultata na europskim izborima i poraza Kolinde Grabar Kitarović, koju je u konačnici tako zdušno podržavao, Milanovićeva revitalizacija u politici, i to na mjestu šefa države, predstavlja otegotnu okolnost u cilju obnove mandata prvo na čelu HDZ-a, a zatim i na čelu Vlade. Uostalom, prema javnosti njihov odnos nikad nije doživljavan suradnički, a usred kampanje za parlamentarne izbore 2016. Milanović se nije ustručavao kao argumentaciju koristiti i Plenkovićevu majku.

Dva prijeporna pitanja


Stoga ne čudi premijerova sintagma o 'tvrdoj' kohabitaciji. Međutim danas je ta 'kohabitacija' sve samo ne tvrda, a s obzirom na neviđenu krizu s kojom se upravo suočavaju Hrvatska i cijeli svijet, Milanovićevo i Plenkovićevo obnašanje izvršne vlasti kao predsjednika, odnosno premijera djeluje kao 'kohabitacija u rukavicama'. Doslovce.Je li razlog tomu isključivo zbijanje svih redova kako bi se zemlja u ovakvoj kriznoj situaciji optimalno vodila, što uključuje najviši stupanj suradnje svih sastavnica vlasti, ili je riječ o odnosu koji će obilježiti i mjesece nakon završetka akutne faze krize, odnosno pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2? Je li koronavirus samo okolnost (ne)očekivane 'meke kohabitacije' dvojice čelnih ljudi države i Vlade ili će zajedničku borbu za javno i pojedinačno zdravlje u zemlji poremetiti različite vizije te borbe, osobito kada je posrijedi tumačenje zaštite prava čovjeka i ekstenzija ovlasti Vlade?

Predsjednik Republike Hrvatske, prema Ustavu, s Vladom Republike Hrvatske surađuje u oblikovanju i provedbi vanjske politike, zatim u usmjeravanju rada sigurnosnih službi te je vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Uz ove tri bitne ovlasti, predsjednik je neizostavan akter i – u izvanrednim okolnostima. Tako članak 17. Ustava RH normira da se u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda, pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu ograničiti. O tome, ustavna je norma, odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, predsjednik Republike. Treba istaknuti i članak 101. Ustava RH, prema kojem u slučaju neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti države ili kada su tijela državne vlasti onemogućena da redovito obavljaju svoje ustavne dužnosti, predsjednik Republike može, na prijedlog predsjednika Vlade i uz njegov supotpis, donositi uredbe sa zakonskom snagom.Zasjedanje Sabora RH u Ininoj zgradi

Zasjedanje Sabora RH u Ininoj zgradi

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL
Hrvatski ustavotvorac, dakle, upravo u šefu države vidi ravnopravnog aktera u izvanrednim političkim i društvenim okolnostima te se pretpostavlja suradnja predsjednika i Vlade. S obzirom na to da su hrvatski birači prije nepuna tri mjeseca politički razdijelili dvije sastavnice izvršne vlasti u zemlji izabravši oporbenoga predsjedničkog kandidata, posljednji su predsjednički izbori, stjecajem dramatičnih okolnosti, postali pretkriznima. Njihov je ishod omogućio pun međusobni nadzor te ravnotežu dvaju i dalje najjačih političkih blokova u zemlji ostvare li se pritom Ustavom opisani preduvjeti ugroze države i rada vlasti.

Bi li Plenkovićeva vlada danas bila u drukčijem položaju da je Kolinda Grabar Kitarović ostala na Pantovčaku? Operativno ne, ali Zoran Milanović kao predsjednik izabran iz redova oporbe aktualnoj Vladi dovodi do, barem hipotetski, znatno opreznijeg i fokusiranijeg rada trenutačno svih na ključnim pozicijama. To vrijedi i za njega samog jer mora surađivati s dojučerašnjim otvorenim političkim suparnicima. Hrvatska je na taj način politički u drukčijim okolnostima u odnosu na susjednu Mađarsku i Srbiju, jer su de facto postale monokracijama jedne političke ličnosti, neovisno o tome je li ona na ustavom najutjecajnijem položaju kao što je Viktor Orbán na čelu mađarske vlade ili je riječ o neformalnom širenju ovlasti i (sve)moći, kao u slučaju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, kojemu je predsjednica Vlade Ana Brnabić samo paravan.Srbija je, uz Mađarsku, de facto postala monokracijom jedne političke ličnosti

Srbija je, uz Mađarsku, de facto postala monokracijom jedne političke ličnosti

Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC
Tomu treba dodati i primjer Poljske, u kojoj je prava vlast izmještena od njezinih formalnih nositelja na čelu države i vlade te je koncentrirana u rukama predsjednika tamošnje vladajuće stranke Pravo i pravda Jarosława Kaczyńskog. U svim su tim sredinama spomenuti monokrati vodeći i kada je riječ o sadašnjoj krizi uzrokovanoj koronavirusom, pri čemu Viktor Orbán čini sve kako bi i formalno razvlastio parlament te postao diktatorom u demokraciji. Na duži rok.

A da je Grabar Kitarović još predsjednica?


Mada u Hrvatskoj, sve da je Kolinda Grabar Kitarović i pobijedila na izborima, takav razvoj događaja nije moguć, činjenica da su predsjednik države i vlada različitih političkih opcija omogućuje kvalitetnije preduvjete suradnje ondje gdje je ona ustavno definirana te onemogućuje makar i pomisao na preširoko tumačenje vlastitih ovlasti, posebice onih kojima se zadire u ustavna prava i slobode. Zoran Milanović više je puta isticao ta prava i slobode kao područje svog djelovanja u smislu njihove zaštite te su mu ovogodišnje izvanredne okolnosti u zemlji jedinstvena prilika da i ostvari svoje najave. Vladi pak šef države služi kao dobrodošao saveznik u nimalo lakim potezima koje će morati vući kako bi se zemlja borila ne samo protiv pandemije, nego i u produžetku krize uvjetovane neizbježnim gospodarskim padom i socijalnim poteškoćama.Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Zoran Milanović i Andrej Plenković isprva su djelovali kao politički 'najbolji neprijatelji' jer su međusobno mogli homogenizirati sebi sklono biračko tijelo i dio javnosti. Sada postaju, htjeli-nehtjeli, najboljim saveznicima u hrvanju s krizom uz uvjet da nitko od njih ne zagrabi u političko područje djelovanja onog drugog ili da se ne pasivizira čekajući pogreške s druge strane. Zasad su obojica dovoljno budni, oprezni i visokoocijenjeni u ispitivanjima javnog mnijenja, premda su junaci hrvatske dionice borbe protiv koronavirusa u ovom trenutku postali, kako to potvrđuju i dječji crteži, ministar zdravstva Vili Beroš, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, dr. Alemka Markotić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Krunoslav Capak.Treba čvrsto vjerovati da će napornim radom, odgovornošću i nužnom dozom odricanja kriza završiti u optimalnom roku. Hrvatska će u tom slučaju do kraja godine dočekati postkrizne izbore, ali samo kada je u pitanju pandemija viroze COVID-19. Gospodarska kriza već je na vratima, možda i društvena, a različit bi pristup njoj mogao Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića ponovno učiniti 'najboljim neprijateljima'. To se već naslućuje Milanovićevom tezom o 'vodstvu i knjigovodstvu' te Plenkovićevim odgovorom na to. Hoće li tada – i politički i epidemiološki – 'kohabitacija u rukavicama' završiti i postati sve tvrđom? S obzirom na javne i osobne profile dvojice protagonista, ovo je tek epizoda serije.

tportal