Još par takvih bratimljenja pod egidom vjere, civilnog društva, kulture ili ljubavi prema dijaspori i možda će se stvari opet vratiti u normalu. Na to Kolinda računa.
Jer ima milijun važnijih stvari na koje je jučer mogla potrošiti dan. Da nije ove koja joj je najvažnija


Predsjednica Republike postrance pokušava spašavati što se spasiti još može i zato je jučer otrčala držati uvodno slovo na molitvenom doručku kod ekstremističkog sisačkog biskupa Košića. Tamo je tronuto izjavila kako se ona protivi diranju u Vatikanske ugovore budući da je za nju vjera »bitna komponenta i moralni kompas«.

Premda se upravo jučer, u organizaciji stranke GLAS, u Saboru raspravljalo o potrebi revizije Tuđmanovih ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, pustimo ovdje to što se od hrvatskih poreznih obveznika uzima za Crkvu oko milijarda kuna godišnje samo iz državnog proračuna, pri čemu je skriveno koliko im još ide iz raznih lokalnih izvora javnog novca.

Ostavimo se u ovom trenutku i Kolindinog očito labilnog moralnog kompasa kome, nekako mislimo, valjda ne bi smjele otpasti sve kazaljke ni kad za njega ova po Ustavu sekularna država ne bi keširala cijelih šest puta više nego što je standard širom EU-a.

Nećemo sada ni o školskom vjeronauku. Ni o tome kako u realnosti izgleda navodno pravo sviju na osobni izbor, o čemu u Saboru drobi Željko Reiner. Ni o društvenoj klimi koja guta pod normalno kad se katolički prelat nekidan u Dubrovniku jada pred predsjednicom Republike i predsjednikom Vlade da se sekularizam uvukao u hrvatske kuće.

Jer ovdje bismo prvenstveno rekli koju o tome zašto predsjednici Republike, koju u pravilu ne zanima ništa osim njene karijere, momentalno sjeda kao naručen biskup Košić. I zašto najprije u tom svjetlu treba promatrati njena jučerašnja uznesenja institucionaliziranom pobožnošću i moralom uz rame upravo takvog domaćina.

Otkako je, naime, predsjednica torpedirala s Pantovčaka svog napaljenog savjetnika Radeljića da bi otvorila ružičastu fazu nebeskog sklada s premijerom i njegovom strujom u HDZ-u, naša radikalna desnica proklinje svoju posrnulu herionu na sva usta. Otvorite desne portale pa da vidite kako Kolinda odjednom samo crnu vunu prede. Bila im sve, uzdanica, majka, kraljica. Ober Hrvatica. Sada je prevrtljiva, izdajnička, pokvarena, krpa, nula i ništica i još štošta pogrdno što na pristojnom mjestu poput ovoga ne bi bilo uputno cirirati.

Prodala se za pare i logistiku Andreja Plenkovića i njegove »briselske klike«, vrište njeni dojučerašnji obožavatelji i bivši glasači.

A izbori će skoro, još malo pa ćemo se skinuti u kratke rukave i onda već počinje kreševo oko predsjedničkih izbora. To znači da vremena ima jako malo, pogotovo s obzirom na nezgodaciju da su za Kolindu do jučer sigurni glasovi desnice sada već pod velikim upitnikom. A s te desnice prijete se svojim novim kandidatima, nije da neće biti konkurencije.

Hajmo, dakle, malo do biskupa Košića, proračunato je izmozgala predsjednica Republike zbrajajući dva i dva.

Otvoriti skup Košiću, baš njemu, koji je glavni desničarski totem u samom vrhu hrvatske Katoličke crkve, učinilo joj se politički korisnim kad joj se slava tako ljulja.

Košić se klanja ratnom zločincu Dariju Kordiću, osuđenome za ubojstva civila, žena i djece, i on je standardni počasni gost na biskupovim politikanstskim predstavama pod znakom Krista i križa.

Košić je mlade Hrvate koji od muke odlaze u gasterbajtere izjednačio s dezerterima koji će zbog koristoljublja izdati Domovinu.

Biskup Košić propagira za Božić svetost života ispred Isusovih jaslica, kamo je među bijele ovčice »evanđeoski« pozabijao figurice vojnika u punoj ratnoj spremi.

Košić je sarkastično pozdravio »srpsku Hrvatsku« kad je ploča s ustaškim pozdravom izmještena iz Jasenovca u Novsku.

Košić je pozivao narod na ulice zbog Istanbulske konvencije zastrašujući svoju pastvu dominacijom transvestita i rodnom pomutnjom u Gospiću, Babinog Gredi i Cisti Provo.

Jasno je zbog čega točno takav biskup sada treba Kolindi Grabar-Kitarović. Njega obožavaju hrvatski ekstremisti. A kad to društvo Nju vidi s Njim, možda će nanovo promisliti o Bujančevim pogrdama na račun njegove bivše prijateljice i zapitati se je li sadašnja kampanja protiv nje iz tog i srodnih pravaca možda ipak malo prenapuhana.

Još par takvih bratimljenja pod egidom vjere, civilnog društva, kulture ili ljubavi prema dijaspori i možda će se stvari opet vratiti u normalu. Na to Kolinda računa. Jer ima milijun važnijih stvari na koje je jučer mogla potrošiti dan. Da nije ove koja joj je najvažnija.

 

novilist