Primarno bismo podržali podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima koji se ne bi zvao spomenik Žrtvama Holokausta, poručuje predsjednik Židovske općinePredsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus uputio je dopis predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Dragi Prgometu, u kojem traži da se ‘sramotna odluka‘ o podizanju spomenika Žrtvama Holokausta u Zagrebu ponovo stavi na dnevni red te da se ukine, upozoravajući da se njegovim podizanjem ‘želi prikriti prava istina o stradanjima Židova na području NDH, donosi Tportal..

'U nekoliko smo navrata vodili na temu spomenika razgovore s Milanom Bandićem, gradonačelnikom, koji je obećao suradnju i uvažavanje našeg stava, a s protivljenjem ovoj ideji upoznali smo na sastanku i Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH. O istome smo izdali i nekoliko javnih priopćenja iz kojih je jasno vidljivo naše neslaganje. I Vijeće gradske četvrti Donji grad izdalo je negativno mišljenje o podizanju spomenika, no usprkos tome Gradska skupština, na naše veliko razočaranje, odobrila je ovaj projekt', napisao je Kraus, naglasivši kako se odluka nije smjela donijeti bez uvažavanja njihova mišljenja, jer se spomenik odnosi na stradale Židove, ‘velikom većinom naše članove i članove drugih židovskih općina‘’.

Također poručuje da konceptom i podizanjem ovakvog spomenika 'želi prikriti prava istina o stradanjima Židova na području NDH te da se značaj i težina zločina nad više desetaka tisuća naših članova pobijenih temeljem rasnih zakona u periodu od 1941. do 1945. godine želi umanjiti temom koja obuhvaća šest milijuna Židova pobijenih diljem svijeta'. Dodaje kako su sugerirali podizanje spomenika Žrtvama Holokausta u NDH, kojim bi se izrazio pijetet stradalima na ovim prostorima, a primarno bi podržali podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima, a u kojem slučaju se isti ne bi ni mogao nazvati spomenikom Žrtvama Holokausta.

'Spomeniku za šest milijuna Židova nije mjesto u Zagrebu i Hrvatskoj jer isti već egzistira u Berlinu. Pojedine su europske zemlje, uvažavajući ovu činjenicu, obilježavale stradanja Židova na svojem teritoriju spomenicima i memorijalima, uvijek i bez iznimke uz pristanak i suradnju lokalne židovske zajednice', zaključio je, ttražeći još jednom da se ukine ova ‘sramotna odluka‘.

Podizanju spomenika protive se i skupštinari iz Lijevog bloka, o čemu je Rada Borić iz Nove ljevice napisala tekst za Novosti.