Kako to da si se našao na listi za dijasporu?

Već sam tri godine na radu u Njemačkoj, a kako ne mogu biti politički neaktivan prihvatio sam prijedlog stranke o listi za dijasporu. Nažalost, obistinila se prognoza Hrvatskih laburista kako će brojne hrvatske građanke i građani u potrazi za boljim uvjetima rada završiti izvan Hrvatske. Laburisti su jedna od najteže pogođenih stranki, jer je u postotku puno članova napustilo Hrvatsku radi boljeg života i posla. Samo za primjer s liste za Sabor iz naše izborne jedinice na prvim izborima vani je završilo više od pola kandidata.

Mi smo čak jedno vrijeme, prije par godina, predlagali osnivanje ogranaka u inozemstvu, a tekst je objavljen i na sbperiskopu. To je žalosna realnost Slavonije i Hrvatske.

Kakvu Hrvatsku vidiš i želiš?

Vidio sam i iskusio kako se živi i radi u drugim zemljama. Volio bih da smo sličniji europskim standardima vezano za rad i plaće, kao i njihovom odnosu prema pravima građana. Vjerujemo da se to može izvesti i da Hrvatska ima svoju šansu, ali dok god u Hrvatskoj ima toliko povlaštenih, bit će teško. Treba krenuti od toga da ljudi koji rade i žive od svog poštenog rada moraju imati pravednu plaću kako bi mogli dostojanstveno živjeti.

Potrebno je smanjiti jaz između bogatih i siromašnih, privilegije treba smanjivati i ukidati te zaustaviti politiku uhljebljivanja. Ili će političari, općine, gradovi i županije biti na usluzi građanima ili ih ne treba biti. Ako neka teritorijalna cjelina služi samo da bi se zaposlio neki član političke opcije onda je to definitivno znak da nam takva općina, grad ili županija ne trebaju. Općine koje nisu održive, treba ukinuti.

Financije  i standard?

Danas tek vidimo koliko je Hrvatska ovisna o prihodima izvana. Ne samo o novcu koji šalju naši građani koji žive i rade izvan Hrvatske, o tome sam pisao i komentirao na sbperiskopu, ne samo o turizmu koji je sad zbog korone došao na najniži položaj, nego i o sredstvima Europske unije, koje i onako ne koristimo najbolje.

Razlog tome što je privatizacijom toliko toga uništeno da bi se prodalo u bescjenje i da bi se opljačkalo. Podsjetio bih samo na neke aktivnosti koje smo, Hrvatski laburisti, ovdje u našem gradu uradili, od javnog poziva da se učini nešto oko jasinjskih ribnjaka,  pa sve do prijedloga  kako Slavonski Brod može, uz malo ulaganja, izgledati. I na koncu kako da grad bude financijski isplativiji.

Jedan veliki problem je i što naši sugrađani, ali ne samo Brođani nego građani cijele Hrvatske moraju plaćati i ono što ne trebaju ili uopće ne koriste. Primjeri su ogromni računi za grijanje u stambenim zgradama, ili računi za "održavanje sustava centralnog grijanja" koje plaćaju građani koji su se nakon dugotrajnog postupka uspjeli isključiti s istog, iako ga ne koriste. Takvih primjera imamo unedogled.

Tko su kandidati na listi i nositelji po izbornim jedinicama?

Na predstojećem parlamentarnim izborima Hrvatski laburisti nastupaju koalicijski s Demokratima. Na listama su također i nezavisni kandidati, kao što je, primjerice, Damir Kajin u Istri i Renato Petek, nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Sve su to redom iznimno uspješni političari u borbi protiv korupcije i nepotizma koji brane interese hrvatskih građanki i građana. U 5. izbornoj jedinici kojoj pripada Slavonski Brod prvi na listi je Davor Dobrović, kolega iz Demokrata, od Laburista je Hrvoje Sekelez. Na listi za dijasporu sam uz kolege i ja osobno. Osobe na listi su redom svih profila, od učitelja nadalje. Uglavnom radnice i radnici koji svojim poštenim radom doprinose našem društvu. Politički su se angažirali jer žele osigurati bolje uvjete svim hrvatskih građankama i građanima te zaštititi interese radnica i radnika.

Koje su odrednice vašeg programa?

Naš program Odgovorno za Hrvatsku 2.0: 10 načela i 10 rješenja, jasno ukazuju da je nužno napraviti odgovorne i hrabre pomake kako bi mogli prevladati ovo teško vrijeme koje nas očekuje. Turizma nema ove godine. To znači da su brojni Slavonci, koji su radili u sezoni, ostali bez posla i prihoda za život. S druge strane turizam je 20% BDP-a. To će nas osakatiti ovu godinu. Državna blagajna se prazni brzinom munje. Zato treba uvesti rezove, od poreza bogatima do revidiranja skupih Vatikanskih ugovora. Radnicima ćemo osigurati pravedne plaće za pošten rad. Poskupit ćemo ugovore na određeno koji su veliki problem i zbog kojih se iseljavaju naši mladi. Rasteretit ćemo ugovore na neodređeno. Korupciji je mjesto u zatvoru, a ne u Saboru. To ćemo promijeniti. Smanjit ćemo jaz između bogatih i siromašnih, a posebno zaštiti naše najosjetljivije populacije. Naš program se nalazi na laburisti.com