Kome treba Hrvatska wikipedija, kome trebaju amateri umjesto znanstvenika i  kompetentnih, čestitih, preciznih i neanonimnih poznavalaca tema, kome treba politikanstvo umjesto koliko.toliko objektivne informacije? I glavno pitanje – čemu sada, 2013, čuđenje što ovakva zaglupljujuća hrtvatska U – wikipedija postoji?? Zar stvarno mislimo da je takva U-enciklopedija pala s Marsa, ili je samo logičan slijed višedesteljetnog pranja mozga, otpočetog s „povjesničarom“ dr. Franjom Tuđmanom??  I za punu pohvalu je inicijativa da se razotkrije intelektualni škandal  koji potresa hrvatsku javnost, ali nije li to samo vrh sante leda, koja ogromna pluta ispod površine i na koju nailazimo već desetljećima, i za koju zna iole pismeniji  intelektualac, ali za koju ne zna i neće da zna zaigrana hrvatska pseudoelita i na stotine salonskih  hrvatskih mudraca koji se ne bi šteli mešati u to pitanje, uz opravdanje da ne treba dirati u drek, jer što ga više prevrćeš to drek više smrdi, kaj ne??


 I ne mislim da je to sada najvažnije pitanje Hrvatske, kao što to nisu dvojezične ploče u Vukovaru, kao što to nije ni Lex Perković, kao što to nije referendum koji pokreće udruga u “U ime obitelji“, kao što nije zdravstveni odgoj, kao što to nije utakmica na Marakani, i na desetke mega spinova kojae zaigrana hrvatska pseudoelita producira nevjerojatnom brzinom, ne bi li se pokrila istinska, ozbiljna priča – Hrvatska je na  putu da doživi definitivni moralni, socijalno.ekonomski i  možda, politički slom. NIJEDAN , baš nijedan ekonomski indikator u već pet godina mučne krize u Hrvatskoj,  dijelom kao i posljedica duboke svjetske ekonomske krize, nije pozitivan, strmoglavi pad se nastavlja, nezaustavljivo… Mijenjaju se crveni i crni blok na vlasti, ali u osnovi vlast  umjesto da sanira krizu, samo je produbljuje,. Nijedan od mega – spinova neće pokriti prazne novčanike većine građana Hrvatske, što ne znači da  i o svim ovim pitanjima ne treba raspravljati.


TUĐMAN I DRUGI REVIZIONISTI POVIJESTI


Iznenađuje čuđenje što takva ustašoidna e-enciklopedija postoji i što je KONAČNO došlo do bune –  nikakva razloga nema ni za čuđenje, dok za zgražanje ima.  Dakle, ako je dr. Franjo Tuđman i prije 1991. predvodio krug POVIJESNIH REVIZIONISTA, kako ne bi od 1991., dolaskom na vlast dezinformirao javnost, uz pomoć svojih trabanata,  društvene, posebno povijesne znanosti pretvorio u sluškinje politike. Nekolicina nas upozoravala je na to štetočinsko djelovanje Tuđmana (“Tuđi ste mi Tuđmane”, esej objavljen početkom 1990. u “Borbi”, kada F.T. još nije bio predsjednik). Ponudio sam ga jednom od naših povjesničara , zašto ne reći dr. Tvrtku Jakovini – ali jednu jedinu riječ nije napisao o tom eseju, nije ni odgovorio na e-mail poruku. A da apsurd bude veći dr. Tvrtko Jakovina spada u srednju struju povjesničara, iako ga neki smatraju zapravo, estradnim povjesničarom. Naravno u hr. wikipediji nećete naći riječ o mojoj personi i tom eseju, esej je jednostavno prešućen, i prešućuje se i dalje kao i na tisuće sličnih tekstova i materijala iz devedesetih godina kada je ipak postojao stanoviti otpor gospodarima rata. Upozoravalo s na poplavu neoustaške i neonacističke literature, protestiralo se zbog prijevoda i distribucije Hitlerova Mein Kampfa na hrvatskom jeziku, Protokola sionskih mudraca… Kao što je arhiv Tuđmana u stvari blokiran i njemu se nema pristup jer sadrži kompromitirajuće materijale o Tuđmanu, ali vjerojatno i dokumente i zapise o tim otporima. Ima li u arhivi Tuđmana traga da li je čitao  tekstove opora.Ovaj projekt razotkrivanja gluparija i hrvatskoj wikipediji valja podržati, uz ogradu BOLJE IKAD, NEGO NIKAD! Ali, ispravljati krivu Drinu zamalo je nemoguće – trebat će bar 10 – 15 godina da se omađijane glave i isprani mozgovi oporave i počnu razumno, racionalno suditi o novijoj povijesti, zapravo o 100 zadnjih godina. Obrazovnim sustavom i medijima (najveći trovač i revizionist povijesti je zapravo TV kalendar HRT-a, koji ne mijenja bitno postav ekipe koja ga uređuje), na stotine tisuća, posebno mladih, misli naopako, zatrovano nacional-šovinizmom, i ne shvaća kakvoj su mega-manipulaciji bili – i još jesu – izloženi! Naravno, povijest je trebalo osloboditi ideoloških stega, nekih pogrešnih i krivih, tendencioznih  interpretacija ali da će njihalo koje jest  od 1945. do 1990. ipak otklonilo se od zlatne sredine, otići u nevjerojatnu krajnost, posve suprotnog predznaka, i to sve nastojati  držati pod strogom kontrolom, ipak nije se moglo predvidjeti.
Ne radi se samo o  spaljivanju „Feral Tribune“ na splitskoj rivi, uništavanju na stotine tisuća „nepoćudnih“ srpskih i drugih knjiga, crnim listama…  radi se o  SAMOPROGLAŠENIM I OKOVANIM  ISTINAMA TUĐMANIZMA, drage gospođe i gospodo, obrani lika i djela  svojevrsne kompilatorske doktrine dr. Franje Tuđmana. priučenog povjesničara i nažalost, antisemite. I ono što sada razočarava je argumentacija obrane urednika U-wikipedije, koji, upravo onako kako su je pisali -  politikantski, sada se i politikantski brane. Tko njih želi  smjestiti na Goli otok, poput „informbirovaca“ iz 1948. i kasnijih godina?? Oni, umjesto svjesnosti o ipak amaterstvu i manipulaciji zahtijevaju, o  apsurda, od Facebooka i uklanjanje stranice „Razotkrivamo sramotnu hr.wikipediju“ zbog govora mržnje!!


POVIJESNI  MITOVI


Kao da njihovi kritičari, a ne oni, neki elektrotehičar na čeku ekipe, nisu dizali u nebesa negativce iz Drugog svjetskog rata i prikazuju se sada žrtvama – staljinističkog  progona?! A zapravo nema dvojbe da se radi o proustaški, endehaški, nacionalistički nastrojenoj ekipi, koja je i sama zapravo žrtva  dr.Tuđmana i tuđmanizma. Jer, što su oni radili nego razrađivali ključnu Tuđmanovu tezu, a to je da NDH nije bila totalitarna, da je NDH bila izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda, a žrtve u Jasenovcu zamalo da su bile u  radnom logoru, u odmaralištu, da su tamo Židovi bili privilegirani, umalo da sami sebi nisu zatočenici Jasenovca (po hrvatskoj wiki  je prvo općina u Hrvatskoj, a tek nakon „razdvojbe“ sabirni logor,  a logor smrti naznačen tek po stranim izvorima!!) oduzimali živote – maljem, nožem, metkom u potiljak… Bilo bi nepošteno previdjeti da je uistinu o Jasenovcu, od nekih srpskih povjesničara, pa i pseudoznanstvenika stvoren mit, da je broj žrtava preuveličavan, ali da je i drastično smanjen u Tuđmanovo vrijeme (nalazi Vukojevićeve komisije!).


Pričaju  gluposti u svojoj „obrani“  jer  ne kritizira ih se  prvenstveno zbog desničarenja, nego zbog neznanja, amaterizma i  pristranosti u povijesnim i političkim temama vezanim uz Drugi svjetski rat i gušenju suradnika koji ne misle kao oni. Neke, pro forma ograde ne umanjuju njihov grijeh NEZNANJA, i NEDEMOKRATSKOG VOĐENJA PROJEKTA i što se, među ostalim, upuštaju u političke analize trenutne situacije u Hrvatskoj, a sve optužbe na svoj račun nazivaju “degutantnim besmislicama i klevetama”.


 U dijelu demantija pak tvrde da nemaju odgovornost za sadržaj Wikipedije, da su volonteri koji se trude smanjiti broj sukoba suradnika i da je njihova uloga tehnička. Uređivanje ipak utjecajne  hrvatske wikipedije otvara još jedno važno pitanje funkcioniranja Interneta, društvenih mreža, osnivanja Internet grupa itd. Može li se to raditi anonimno, ili pod nekim nickovima, mogu li takve zahtjevne poslove raditi baš neki Gonzalesi, brzi ili spori, svejedno. Darko Čokor, jedan od glavnih birokrata na hr.wiki poznatiji pod nadimkom SpeedyGonsales. od Facebooka će tražiti, kaže, uklanjanje stranice “Razotkrivamo sramotnu hr. wikipediju” jer smatra da je riječ o “govoru mržnje, proganjanju normalnih ljudi zato što su stali na žulj nekolicini revizionista i ekskulpatora jugokomunizma”.


A što misli o zločinima u Drugom svjetskom rata i njihovim počiniteljima? “Zločini tijekom rata bez obzira tko ih počinio ne mogu se opravdati, jednako komunistički kao i ustaški. Svim zločincima se mora suditi i mjeriti istom mjerom”. Znači li to i fašistima, i antifašistima, bez ikakve razlike? Jednako partizanu-osvetniku i koljaču u Jasenovcu??


Ovo zamalo izjednačavanje zločina komunizma i nacizma, otpočeli su njemački revizionisti povjesničari, pridružili im se i neki u svijetu, a na jugoslavenske  i hrvatske prilike primijenio dr. Franjo Tuđman u „čuvenim“ Bespućima povijesne zbiljnosti.
Stoga zadnji je čas  donošenje zakona koji bi regulirali divlje područje Interneta,  zabraniti  bi trebalo pseudonime  na Netu i lažne profile na Facebooku! Može li se išta vjerovati aktivnim administratorima hrvatske wikipedije koji su E.coli, Flopy, Fraximus, Jure Grm, Kubura (eh, ovaj ili ova mi je posebno vjerodostojna!), Lasta, Maga Maya, SimFan, Roberta, Vodomar…Osobe iza tih pseudonima zloupotrijebile su zapravo hrvatsko ime wikipedije, skrivajući se iza pseudonima, tajeći svoj identitet i kvalifikacije. I naravno, bilježili su po njima, ključna sporna politička stajališta i kontroverze Miljenka Jergovića, Igora Mandića, Predraga Matvejevića, Georgea Sorosa…


O HRVATSKIM ŽIDOVIMA – NEZNALAČKI, TENDENCIOZNO


Bavim se već više od 40 godina židovskim temama i vidim da Hrvatska wikipedija sadrži i tezu  o Srbima i Židovima kao kroatofobičnim, -između ostalog! Upravo je nevjerojatno koliko je tendenciozno i krajnje problematično obrađeno sve što se odnosi na Židove u Hrvatskoj, posebno tretiranje pojedinih osoba, kao primjerice Branka Lustiga koji je prvi Hrvat, dobitnik Oskara za producentski rad, da bi se usput spomenulo njegovo židovsko porijeklo, Alfi Kabiljo je hrvatski kompozitor, uz usputnu napomenu da je sefardskog porijekla, no zato je Jakov Bienenfeld dobio panegirik s naglaskom da je nepotrebno graditi sinagogu u Praškoj 7 u Zagrebu. Osnivača te “enciklopedije” te administratore trebali bi tužiti, da je funkcioniranja pravne države u Hrvatskoj, Koordinacija židovskih općina Hrvatske i Bet Izrael! Puno je poluistina, preciznog brojanja krvnih zrnaca, tračeva, kurioziteta i prešućivanja u mnogim dijelovima “enciklopedije” kada je o tzv. židovskom pitanju i osobama riječ. Pristup temama je klasični REVIZIONISTIČKI i s pozicija hrvatskog nacional-šovinizma i doprinosa hrvatskih  Židova Tuđmanovoj politici. Nijednom riječju , koliko sam uspio pregledati, ne spominje se povrat imovine hrvatskih Židova, niti kritički glasovi koji su dolazili iz židovske zajednice Hrvatske.  Jedinicu npr. o Slavku Goldsteinu, jednoj od ključnih osoba hrvatskog židovstva, treba tek urediti, ali zato ima pohvala dvorskim Židovima, primjerice, Nenadu Porgesu zbog srbofobne izjave  i Slobodanu Langu,  ekscentričnom humanitarcu, a zapravo slugi  jednom od  gospodara rata. Svi Židovi koji se spominju su židovskog  podrijetla ili porijekla,  nerijetko  s malim početnim slovom, Branko Lustig je prvi hrvatski oskarovac,  Rajko Grlić je za vrijeme velikosrpske agresije odselio u SAD itd. Izrael je hebrejska država, a kod Adolfa Eichmana je jako važno da je „prije vješanja popio pola boce Carmela, vrste suhog izraelskog vina i nije pojeo zadnji obrok.“Kako je sramotno definiran antifašizam već je uglavnom poznato – umalo da nije izjednačen sa samim fašizmom!


O ovom “projektu” trebali bi se oglasiti HAZU, Rektorati Sveučilišta, Matica hrvatska, društva književnika, odgovarajuće udruge… I  Ministarstvo kulture i ministrica  Andrea Zlatar-Violić!  Zanimalo bi vjerojatno javnost što o svemu ima za reći Slavko Goldstein, specijalni savjetnik Zorana Milanovića za kulturu???  Dr.Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta označio je stidljivo ovaj nesuvisli projekt falsifikatom i ne preporuča hrvatsku wikipediju učenicima i studentima.


Santu leda ispod površine mora, nemoguće je izmjeriti. No, nju otprilike naslućuju pojedinci u Evropi, svijetu i ako Hrvatska i hrvatski narod uistinu žele da se ona smanji, onda nam treba ekonomsko-socijalni prosperitet i suočavanje s istinama, sviđale nam se ili ne. S povezom na očima i okovanim istinama tuđmanizma  osuđeni smo, kako je to davno ustvdio George Santayana,  američko-španjolski  filozof, ponoviti  zlo koje nam se u povijesti dogodilo.


Izvor: Tacno