Okrunjen u nedjelju na Roland Garrosu po treći put, Novak Đoković postao je rekorder s 23 Grand Slam naslova. Iako ga zapadnjaci vjerojatno nikada neće obožavati jer mu mozak nije ispran kako njima, radi se o najvećem igraču svih vremena.

Novak Đoković osvojio je Australian Open 10 puta (rekord), Wimbledon 7 puta (Federer ima rekord s osam naslova), US Open tri puta (Federer, Sampras i Connors imaju rekord s pet), dakle tri puta Roland-Garros (Nadal tamo drži nevjerojatan rekord od četrnaest naslova). Đoković se tako izjednačio sa Serenom Williams, a ispred je samo Margaret Court s apsolutnim rekordom (24) muškaraci i žene zajedno. Otkako je Đoković osvojio svoj prvi naslov 2008. (Australija), Nadal (ukupno 22 naslova) osvojio je 19, a Federer (20 naslova) 8.

Također je jedini igrač u povijesti koji je svaki od četiri Grand Slam turnira osvojio najmanje tri puta. Roy Emerson, Rod Laver i Rafael Nadal osvojili su ih svaki po najmanje dva puta, Roger Federer samo je jednom osvojio Roland-Garros. Među ženama, Margaret Court, Steffi Graf i Serena Williams također su osvojile svaki najmanje tri puta. On je također jedan od samo trojice igrača u povijesti koji su osvojili Grand Slam u dvije godine (2015.-2016.) s Donaldom Budgeom i Rodom Laverom.

 • 388 (rekord) tjedna na mjestu svjetskog broja 1 – Kao treći na svijetu na Roland-Garrosu, u ponedjeljak će započeti svoj 388. tjedan na vrhu hijerarhije.
 • 34 (rekord) odigranih Grand Slam finala – To je više od Federera (31) i Nadala (30). Kao Chris Evert kod žena, ali bolja od Serene Williams (33).
 • 10 (rekord) odigranih (i svih osvojenih) finala na Australian Openu – Ima ih i 8 u Wimbledonu gdje je jedino Federer prošao bolje (12). Nadal je odigrao 14 na Roland-Garrosu i sve ih je osvojio.
 • 89 (rekord) dobivenih mečeva na Australian Openu – Đoković ima i 86 u Wimbledonu gdje rekord drži Federer (105). Nadal je rekorder po pobjedama na istom Majoru sa 112 na Roland-Garrosu gdje je drugi s 92.
 • 348 dobivenih mečeva na Grand Slamovima – Ispred je samo Roger Federer (369). I trebat će još nekoliko turnira da potencijalno sruše tu ocjenu.
 • 94 osvojenih turnira u glavnom krugu – Federer ima 103, Nadal 92, ali rekord drži… Jimmy Connors (109).
 • 1058 dobivenih mečeva na krugu – To je još daleko od Connorsovog rekorda (1274). Tri druga igrača prešla su granicu od 1000 pobjeda: Federer (1251), Lendl (1068) i Nadal (1068).
 • 7 (rekord) godina kao broj 1 u svijetu – Bolji od svog idola Petea Samprasa. Federer i Rafael imaju 5.
 • 27-23 i 30-29  omjer pobjeda i poraza protiv Federera i Nadala – Đoković ima pozitivan omjer pobjeda i poraza protiv svoja dva glavna protivnika Federera (27 pobjeda uz 23 poraza) i Nadala (30 prema 29).
 • 38 titula u Masters 1000 – Đoković je također jedini igrač koji je osvojio svih devet turnira u ovoj kategoriji, odmah ispod Majorsa, i još više puta.
 • 6 Masetra na kraju godine – Izjednačio je Federerov rekord prošlog studenog u Torinu na ovom završnom turniru koji svake godine okuplja osam najboljih igrača sezone.
 • 36 godina i 20 dana  imao je ove nedjelje na Roland-Garrosu – Novak Đoković postao je najstariji igrač koji je osvojio pariški Grand Slam, ispred Nadala koji je prošle godine imao 36 godina i 2 dana. Najstariji na Grand Slamu je Ken Rosewall koji je na Australian Openu 1972. imao 37 godina i dva mjeseca.

Treba li što dodati na sve ove statistike? Mislimo da ne, osim jedne stvari. Možda su mozak i upornost osoba koje detektiraju i bore se protiv globalnih manipulacija, preduvijet za velike uspjehe?

logicno