Za cijeli se slučaj konačni zaključak još uvijek ne može donijeti. Sve će se, ili bi se barem trebalo, znati nakon što inspekcijski nadzor, koji je iniciralo nadležno Ministarstvo, bude dovršen


 

Mama je mama. Tako je Zoran Milanović, lako moguće točno, prokomentirao aferu u kojoj je zagrebačka Klasična gimnazija njegovom sinu promijenila u petice dvije već zaključene četvorke. A nakon što je Sanja Musić Milanović, predsjednikova supruga, poslala mail ravnateljici u kojem je upozorava na niz nepravilnosti koje je u nastavnom procesu napravila profesorica matematike. Naime, nakon tog maila, već zaključene četvorke iz matematike i latinskog iznenada su izrasle u petice.


Milanović je iznio niz argumenata. Njegova je supruga čekala da se ocjene zaključe da napiše mail kako je ne bi mogli optužiti da je radila pritisak na profesore. U mailu je jasno napisala da ne traži da se ocjena poveća. Da ona kao zaposlenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nema nikakvu mogućnost konkretnog pritiska na školu. Da on pojma nije imao da se piše nekakav mail i da ga on ne bi nikada napisao. I da je njegov sin klipan od 17 godina kojem ne treba mamina asistencija. Po svemu što dosad znamo, svi ti argumenti stoje.


Zasad ne postoji nikakav »smoking gun«, odnosno nepobitni dokaz koji bi predsjednikovu suprugu učinio odgovornom za akrobacije s ocjenama kojima se sada bavi cijela nacija. Ali predsjednik griješi kada napada medije. Naprosto javnost ima pravo znati što se to događalo u Klasičnoj gimnaziji da su se mijenjale ocjene i to ne samo Milanovićevu sinu, već i nekoliko drugih učenika u njegovom razredu. 

Milanović je opet pretjerao i u nekim drugim stvarima. Kakve sada veze ima to što je Gordan Jandroković svojevremeno zvao državnog tajnika da se raspita za poslovni prostor svog poznanika. Kakve veze ima i slučaj Marija Banožića za kojeg Milanović traži da ga DORH preispita oko poslovnih prostora u vlasništvu države? Ili kakve sad veze ima ona fora koju je više puta ponovio o tome kako će djeci preporučiti da se nakon srednje škole upišu u HDZ i tako riješe sve svoje probleme? Nikakve. Ama baš nikakve.


Bilo bi zanimljivo vidjeti i kako bi Milanović komentirao slučaj da je mama Banožić, ili recimo mama Jandroković, napravila ono što je napravila mama Milanović. Teško da bi sve ostalo na ovome »mama je mama«. Gotovo sigurno bi slušali tirade o tome kako HDZ-ovci – pridjeve koji bi išli uz to nije teško zamisliti – favoriziraju svoju nesposobnu djecu čije probleme i edukativna posrnuća jednostavno rješavaju upisom u najdražu stranku. Milanović je uveo u politiku brutalan rječnik i verbalno cipelarenje koju mu se sada vraća natrag. Neki od onih koji su jučer komentirali ovaj slučaj, a bili su svojevremeno žrtve predsjednikovog bijesa, radosno su uskočili u hajku protiv njega i njegove supruge ne brinući previše za par sitnih delikatnosti – da protiv nje u ovom trenutku nema nikakvih dokaza, da istraga traje i da je u mailu eksplicitno napisala da ne traži povećanje ocjene za svog sina. Ali sada su dobili priliku da oni malo cipelare Milanovića. I oni koji su bili žrtve njegovih teških uvreda to naravno neće propustiti.


Sada se društvena rasprava proširila i na širu temu inflacije petica u obrazovnom sustavu. Kao i svemu drugome, i ovdje se ide na krajnje pojednostavljivanje o nasilnim roditeljima i podložnim profesorima. Situacija je tu puno složenija i ne smije se promišljati na prvu loptu. Legitimno je da svaki roditelj želi da njegovo dijeti dobije bolju, a ne lošiju ocjenu. Posebno ako je lošija produkt neke očigledne nepravde. Ako je jedini krimen Sanje Musić Milanović da je poslala mail, nikakvog krimena nema. Druga je, naravno, stvar ako je tu bilo i nečeg drugog. Ali to treba utvrditi inspekcijski nadzor.


Za cijeli se slučaj konačni zaključak još uvijek ne može donijeti. Sve će se, ili bi se barem trebalo, znati nakon što inspekcijski nadzor, koji je iniciralo nadležno Ministarstvo, bude dovršen. Nije to neki komplicirani proces. Treba samo ući u informacijski sustav i vidjeti tko je unio promjene i nakon toga s njim razgovarati. Bilo bi očekivano da sve bude gotovo u par dana. I tada ćemo znati tko je odgovoran za to da su se mijenjale već zaključene ocjene iz čak dva predmeta u jednoj elitnoj zagrebačkoj gimnaziji. Dotad se ne bi ni na nikoga trebalo nabacivati blatom. Pričekajmo par dana.

novilist