Samo su naivci vjerovali da bi karlovačka Gimnazija, koja je ove godine obilježila 250 godina postojanja, mogla napokon dobiti ime po svom najslavnijem đaku Nikoli Tesli, rođenom prije 160 godina. Školski odbor Gimnazije je odbacio inicijativu stotinjak maturanata i karlovačkih intelektualaca da se ove godišnjice spoje tako što bi škola dobila ime po Tesli. Školski odbor je zaključio da je od preimenovanja škole važnije uređenje trošne kućice na adresi Rakovac 6, gdje je Tesla kao gimnazijalac bio podstanar, u kojoj bi bio izložbeni prostor. Odbor obrazlaže da je ‘Nikola Tesla pohađao Carsku i kraljevsku veliku realku na Rakovcu od 1870. do1873. godine, a ne Kraljevsku gimnaziju Karlovac koja se tada nalazila u Franjevačkom samostanu. Iz toga se vidi da su Realka i Gimnazija bile dvije različite škole i prostorno odvojene u vrijeme Teslinog školovanja u Karlovcu’. Članovi odbora su se dosjetili da Tesla ipak nije bio učenik Gimnazije nego Realke, iako je u Karlovcu već pokrenut niz projekata na osnovu Teslinog ovdašnjeg školovanja.

Članovi Odbora također smatraju da Gimnazija mora nositi ime grada i da se promjenom imena škole neće postići veća zainteresiranost turista za posjet Karlovcu. Obrazloženje Odbora je potpisao predsjednik prof. Antun Milinković i supotpisao ravnatelj škole Damir Mandić, HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća. U ovom gradu se međutim ništa ne smije bez blagoslova gradonačelnika Damira Jelića, bivšeg profesora Gimnazije. Što građani Karlovca misle o promjeni imena istražili su novinari redakcije lokalnog KA-portala. U njihovoj anketi sudjelovalo je 1117 građana. Njih 782 ili 70 posto bilo je za promjenu imena Gimnazije u ime Nikole Tesle, dok ih je 335 ili 30 posto bilo protiv tog prijedloga.

Nažalost, teško se oteti dojmu da iza odbijanja ovog prijedloga stoji nešto drugo, a to je u tekstu o ovom prijedlogu na KA-portalu napisao kolumnist Tihomir Ivka: da Teslino porijeklo nekima i dalje predstavlja velik problem. Tesla očito služi za paradno pokazivanje pred turistima koji će navodno hrliti u Karlovac, dok se suština odnosa prema njemu ne mijenja. Ako je doista tako, onda je to tragedija ovog grada i države.


portalnovosti