U povodu predstojećih parlamentarnih izbora razgovarali smo s gospođom Marinom Opačak Bilić, predsjednicom ŽO SDP-a BPŽ i kandidatkinjom broj 2 na listi RESTART koalicije u V. izbornoj jedinici

Uvodno o sebi kratko je rekla:

Rođena sam i odrasla u Slavonskom Brodu. Supruga sam i majka troje djece.  Kako i sama dolazim iz velike obitelji, prvo radničke, pa potom poduzetničke, naučena sam radnim obavezama i odgovornostima. Obiteljsku tvrtku vodim dugi niz godina, te sam vrlo dobro upoznata s ekonomskim stanjem u Državi. Prije pet godina uključujem se u Socijaldemokratsku partiju, stranku  sukladnu mojim načelima i uvjerenjima, sa željom za promjenom u društvu, znajući da će mi pri tome pomoći moje dosadašnje životno i poslovno iskustvo. Tim prije, jer sam se i kao majka uvjerila da se konzervativne stranke samo na riječima zalažu za obitelj, te da na tom području ima jako puno posla za socijaldemokraciju -  aktivno se uključujem u politiku.

Prije nekoliko dana na Glavnom odboru SDP-a usvojene su liste kandidata po izbornim jedinicama za parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja. Na listi za V. izbornu jedinicu od 14 kandidata vi ste na drugoj poziciji, iza nositelja liste Freda Matića, koji će nakon izbora najvjerojatnije ostati u Europskom parlamentu. To drugo mjesto na listi gotovo 100 posto garantira vaš ulazak u Sabor odnosno status saborske zastupnice. Što mislite je li vaša visoka pozicija na listi rezultat jedinstvenih formalnih kriterija da na mjesta na vrhu lista dolaze po formaciji najvažniji kadrovi u županijskim odnosno gradskim organizacijama, ili se radi o priznanju za konkretan rad, aktivnosti, djelovanje i učinak?

Na prijedlog Predsjednika SDP- a Hrvatske, Glavnom odbor donio je odluku o kandidatima na listi za V. izbornu jedinicu; na meni je da opravdam to povjerenje kao  i sve kolege po svim izbornim jedinicama u cijeloj Hrvatskoj kojima ovim putem čestitam i želim pobjedu. Kao poduzetnica mogu vam reći da se unapređuje radnik koji je pokazao rad i trud , to je ujedno i moj odgovor na vaše pitanje.

Na mjesto predsjednice županijske organizacije SDP-a došli ste premoćnom pobjedom nad ostalim kandidatima koji svi zajedno nisu dobili glasova koliko vi sami. Možete li se za čitatelje SBPeriskopa osvrnuti na to vrijeme i obrazložiti koji su bili razlozi da izrazito potučete protukandidate? Na temelju kojih svojih kvaliteta ste dobili ogroman broj glasova?

Svoje kvalitete sam izgradila na uspješnom vođenju tvrtke, nisam nepoznata osoba u Brodsko-posavskoj županiji. Svakodnevno radim s ljudima strpljivo i odgovorno. Moj rad kao takav je naišao na povjerenje i mojih birača.

Cjelokupna županijska, slavonskobrodska, novogradiška, pa i hrvatska javnost, a ne samo socijaldemokrati, očekivala je tada vaše prve poteze stranačkog lidera s tako ogromnom podrškom, poteze sa značenjem recepata za bolje funkcioniranje jedinica lokalne uprave i samouprave. Pripremajući se za ovaj razgovor konzultirao sam se s najpametnijim entitetom u svemiru, googleom, ukucavajući u tražilicu vaše ime, ime županijskog SDP-a itd i tako redom, ali, nisam, o vašem mandatu pronašao puno. Možda preskačem nešto jako važno?! Možete li vi ukazati na najvažanije što ste vi i SDP učinili, pokrenuli, započeli, završili...?

Zatečeno stanje u stranci prije mog dolaska nije bilo na zavidnoj razini kao i pasivizam po općinskim organizacijama. Moji prvi potezi su bili posjeti općinama i pojedinačan rad s predsjednicima, ljudima,  članovima; trudila sam se vratiti povjerenje u rad županijske organizacije. Smatram da sam uspjela s obzirom na sve veći odaziv, kako članova tako i simpatizera. Iza mene su Europski izbori u mojoj koordinaciji kao i Predsjednički izbori s vrlo dobrim rezultatima. Dio sam zdravstvene koordinacije „prevencijom do zdravlja„ SDP-a Hrvatske, koju smo, na čelu sa dr. Sašom Srićom, proveli u svim gradovima u cijeloj Hrvatskoj, te mnogobrojnim građanima pomogli u ranom otkrivanju bolesti. Djelujem kroz odbor za ravnopravnost spolova u našoj Županiji, prva sam  vijećnica koja je ukazala na problem Đure Đakovića. Neprestano upozoravam na probleme u poljoprivrednom sektoru istaknuvši je kao vrlo važnu gospodarsku granu u Hrvatskoj. Možda nisam punila medijske prostore, ali sam itekako radila s ljudima i za ljude, što je i moj moto.

Što ćete od svega nastaviti u Saboru? Koja ćete iskustva i teme prenijeti ostalim zastupnicima, naročito iz postojeće koalicijske suradnje pravaša i socijaldemokarata u Slavonskom Brodu? Usput: hoće li Brođani saznati odredbe rečenog koalicijskog sporazuma?

Zasigurno ću ostati bliska ljudima i njihovim potrebama kao i do sada. Koalicija je donesena prije mog dolaska, te je u ingerenciji gradskog predsjednika SDP-a. SDP mora imati prepoznatljivost u  Slavonskom Brodu i Brodsko- posavskoj županiji puno više nego su to dosadašnja dva vijećnika u gradskom vijeću.

Pretražujući, dakle, internet, više informacija sam pronalazio o vašoj donaciji Milanoviću (150 000 kuna), nego, na primjer o realizaciji najave pučke kuhinje pod patronatom SDP-a, ili prijedlozima SDP-a za sjednice GV-a ili Županijske skupštine? Jesu li za taj informativni debalans krivi mediji? Kako ste inače kao potrošač informacija zadovoljni lokalnim medijima, novinama, televizijom, portalima u smislu objektivnog, konstruktivnog i stručnog informiranja građana? Je li to u redu da se od strane gradova i županije, mediji financiraju bez kontrole, po babu i po stričevima?

Kada  medijima bude važnije pisati o pomoćima potrebitima i širiti pozitivne priče i više od virenja u tuđe račune, internet će to zabilježiti. Moja tvrtka dala je puno donacija od udruga do pomoći pojedinaca, ali to nije nikome zanimljivo. Uvijek sam za slobodu medija, ali i za profesionalizam.

Hoćete li kao zastupnica prekinuti praksu pasivnosti spram medija? Na primjer, lokalni mediji od gospodina Vlaovića (HSS) dobivaju redovita izvješća o njegovom radu, dobivaju tekstove njegovih rasprava u Saboru. Izvješća dolaze često, jer je on zaposlen. Koliko znam, nikada to nisu učinili zastupnici esdepeovci iz Slavonskog Broda.

Svatko ima svoj način rada, ne mogu govoriti za druge. Za sebe mogu reći da ako uđem u sabor Slavonsko brodski mediji će biti izvještavani o mom radu.

Problemi Brodsko-posavske županije ogromni su. Županija je na začelju Hrvatske gotovo po svim ekonomskim pokazateljima. Što ćete kao zastupnica poduzimati da se kola BPŽ izvuku iz blata, a u blatu su do osovina?

Neprihvatljivo je da je naša županija zadnja po svemu kada imamo sve resurse da budemo pri vrhu. Poznato je svima kako su Slavonske županije zapostavljene i zaobiđene pa tako i Naša, od prodaje i pogodovanja prodaji strancima obradive zemlje, dok se naši OPG-ovi zatvaraju, do nerazvijene proizvodnje. Moj grad, moja županija biti će mi na prvom mjestu, jer ovdje živi i moja obitelj. Kao poduzetnica borit ću se dovesti investitore u našu županiju, boriti se svim snagama za radnika i radnička prava i povećanje plaća. Kao majka učinit ću sve za jednaka prava rodiljnih naknada, dječjeg doplatka, adekvatno školstvo i zdravstvenu zaštitu. Itekako  ću brinuti  o boljem standardu umirovljenika i poboljšanje njihovog statusa. Kao Saborska zastupnica za sve navedeno.

Što ćete poduzeti da hrvatska javnost promijeni mišljenje o političarima koji važe kao bahati, lijeni, nezainteresirani?

Prvo morate biti u politici da biste shvatili da tu nema lijenosti niti nezainteresiranosti. Svatko tko uđe u politiku mora većinu svoga vremena posvetiti stranci, članovima, ljudima. Uz posao i obiteljske obaveze, to je 24- stni posao. Razumijem ogorčenost Hrvatske javnost na političare  građani su izgubili  povjerenje u pravo i institucije, to ću mišljenje pokušati promijeniti. Sada imaju priliku  birati drugačije.