Oni koji imaju neke simptome prehlade, kihanje, kašljanje, dobro je da nose masku jer tako neće prenijeti prehladu ni drugu respiratornu bolest, ali nije nužno, kaže Krunoslav Capak
Na konferenciji Stožera civilne zaštite razjašnjeno je trebaju li zdrave osobe prilikom izlaska iz kuće nositi zaštitne maske.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pojasnio je kako to zapravo nije potrebno. – Već smo više puta davali upute i objašnjenja, obične platnene, pamučne ili bilo kakve druge maske imaju više psihološko značenje, ali one mogu djelomično spriječiti širenje kapljica i aerosola koje nastaju kihanjem, kašljanjem, pričanjem. Kod koronavirusa dokazano je da kod troslojne kirurške maske, koja ima i plastični dio, virus kod dugotrajne upotrebe može prijeći tu barijeru. Zbog toga smo dali preporuku da se kirurška maska koristi kod onih koji su bolesni da bi se zaštitili oni koji nisu bolesni. Za pregledavanje pacijenata potrebne su drukčije maske koje imaju filtre koji sprečavaju prolazak virusa – rekao je Capak i dodao: – Ovo što se traži od ljudi da se nose maske prilikom ulaska u trgovine, to nema smisla kod zdravih ljudi. Oni koji imaju neke simptome prehlade, kihanje, kašljanje, dobro je da nose masku jer tako neće prenijeti prehladu ni drugu respiratornu bolest, ali nije nužno. Nismo dali preporuke za nošenje maske za osobe koje su zdrave niti mislimo da su takve preporuke potrebne – zaključio je Capak. VIDEO Zašto je važno ostati kod kuće? Remaining Time -2:30 Samoizolacija Budite odgovorni Ako ste u samoizolaciji, pridržavajte se ovih mjera. Time štitite sebe i druge Osvrnuo se i na broj zaraženih u Hrvatskoj.
Osvrnuo se i na broj zaraženih u Hrvatskoj. – Naša krivulja raste, ali ne raste tako kako je rasla i kako raste u nekim drugim zemljama. Mislimo da smo na vrijeme uvodili sve strože mjere. Vjerujemo da će se efekt mjera koje smo sada uveli vidjeti kroz nekoliko dana, čekamo pet-šest dana da vidimo hoće li mjere pokazati efekt ili neće. U ovom momentu imamo 1290 kontakata od dokazanih bolesnika koje pratimo i nadziremo. Sigurno će slučajeva biti još, o našem ponašanju ovisi koliko će strma biti ta krivulja – kazao je.

vecernji