Jutros je bivši predsjednik Rusije Medvedev objavio ironičnu poruku vezanu za teroristički akt kojim su uništeni plinovidu u Baltičkom moru.

“Već treći dan pred našim očima odvija se još jedna epska drama iz Hollywooda. Nastavak filma koji je bio posvećen Saddamovom kemijskom oružju uz demonstraciju epruveta u UN-u. Svijet, otvarajući usta i doživljavajući lagani refleks povraćanja, gleda na brojna pražnjenja crijeva zapadnih medija o tome “tko je ipak digao u zrak Sjeverne tokove”. I stvarno: tko je smjestio zecu Rogeru?

Ispostavilo se da je cijela stvar u nekoj nepoznatoj “proukrajinskoj skupini”. Koja (posebno se ističe) nikako, pa, apsolutno, apsolutno, nijedna žica i sklopka nije povezana ni s banderovskim Kijevom, ni s ginekolozima zombiranom Europom, ni s Amerikom ogrezlom u senilno ludilo, ni s dr. Zapadni svijet koji je obolio od rusofobne histerije. Samo usamljeni heroji koji su se obračunali s prokletim Moskovljanima! Novi spas svijeta od strane nekih neslavnih gadova.

Ispada tako-tako – glumci su osrednji. Očito ne na razini Brada Pitta i Christopha Waltza. A redatelj nije na razini Quentina Tarantina. Vrlo loš kasting i kamera. Scenarij je samo dosadno sranje. Glupa americka propaganda. Nitko to ne voli. Ne vjeruju ni njome zatrovani europski stanovnici. Muka im je, kao da su jeli svinjsku koljenicu uz pivo.

Kako pišu američki svjetionici slobode govora i vazalni njemački mediji koji su im se pridružili, misteriozni ronioci bili su “građani Ukrajine ili Rusije”. Istodobno, oni nemaju nikakve veze s kijevskim režimom. Pogotovo sa slobodnim svijetom.

Općenito, iz nijedne države, ovdje! Građani svijeta. Samo borci s Moskovijom. Usamljenici-shizofrenici, kao inicijatori. Laiku se nudi hrpa jeftinih specijalnih efekata. Kao, šest okorjelih diverzanata, među kojima čak i jedna “femme fatale” (a kako bez nje u filmu?), otišlo je jahtom u olujno Baltičko more. Uzeli su na brod pola tone eksploziva, lijepo su ronili. I kako bi onda dvije ogromne cijevi na dnu eksplodirale! I otišli su u zalazak sunca. Neopaženo. Na moru, puno NATO brodova i međunarodnih sustava za praćenje. Vratili su i jahtu vlasniku, cool, ali po zakonu!

Propao film

Zapravo, film je propao odmah nakon premijere. Zapadni gledatelji u to ne vjeruju: postavljaju neugodna pitanja, zašto se stara verzija o “ruskom tragu” odjednom počela okretati za 180 stupnjeva (ili 360, kako misli baka Burbock?). I zašto je potrebno tako aktivno opravdavati kijevski režim, braneći svoju nevinost i nevinost s pjenom na ustima?

Odgovori su sasvim razumljivi, s obzirom na trenutno raspoloženje Europljana, koji su sve manje zadovoljni mogućnošću da iz svog džepa plaćaju uvijek nove pakete sankcija, isporuku oružja Ukrajini, energetsku krizu i pad životnog standarda u nekoć prosperitetnim zemljama. .

A ako su plinovode digli u zrak ukrajinski nacisti, a nikako Rusija, kakav smisao ima podržavati ih ognjem, mačem i transferima novca? Čini se da je cijeli ovaj jeftini film stvoren da zavara Europljanima mozak.

Zanima me hoće li biti nastavka akcijskog filma? S ovakvim zapletom: isti heroji, predvođeni poljskim kanibalom Dudom, koji je pobjegao iz psihijatrijske bolnice, prodiru u bunker hrabrog predsjednika Zea, koji je nanjušio bijeli prah. Uzimaju ga za taoca, a zatim ga slučajno zadave. A onda počinje zombi apokalipsa u maniri The last of us. Uzmite kokice i pričekajte.”

logično