Autorica je radni vijek provela kao nastavnica matematike i fizike te kao pedagogica, a za Lupigu piše o uvođenju jednospolnosti u škole

Svakodnevno oko nas ima sve više “napumpanih ega”, samodopadnosti i samoživosti, u svim sferama života. To je odraz narcizma, kojeg svi u sebi imamo i nosimo sa sobom , u određenoj mjeri. Kod svakog se narcizam ispoljava na drugi i drugačiji način, ovisno o stupnju tog psihičkog poremećaja, o okruženju u kojem se nalazimo, o osobnim potrebama, o interesima, motivaciji i ambiciji. Istraživanja pokazuju da manje više taj naš problem donosi štetu kako nama samima, tako i onima oko nas.

Šteta je razmjerna funkciji i položaju narcisoidne osobe, osobito kad takva osoba nije svjesna svojeg djelovanja i utjecaja na zbivanja oko sebe i zbog sebe. Istraživanja dokazuju i da postoje različite vrste narcisoidnosti, od blagog pojavnog oblika do prevladavajuće osobine ličnosti, što dovodi do nemogućnosti takve osobe sa suočavanjem sa stvarnošću i udaljavanjem od društva. To je situacija kad je nužno potrebna psihoterapija, radi ublažavanja štetnih posljedica, jer izlječenja nema, pogotovo kad je taj poremećaj nastao u ranom djetinjstvu, stalno hranjen i razvijan.

Uzroci tog procesa su mnogobrojni, uglavnom ih generira afektivna deprivacija. U to ne bih ulazila, zbog nedovoljno osobne stručnosti u tom području. Brojke govore da otprilike jedan posto populacije ima taj problem. Više i jače se ističe kod muškaraca. Poseban je to problem u ambivalentnih osoba, rodno i spolno neopredijeljenih i neosviještenih, s ispremiješanim osobinama, što ne bi smjelo biti zanemarivo, pogotovo kad narcisoidna osoba upravlja važnim institucijama, odlučuje o našem životu i predstavlja nas pred drugima. Takva se osoba sama razotkriva svojim ponašanjem, općom destrukcijom, nadmetanjem i nametanjem. Vidljivi i nevidljivi simptomi otkrivaju narcisoidnu osobu poput:

- Visokog mišljenja (nerealnog) o sebi,

- Veličanje osobnih postignuća,

- Opsjednutost fantazijama,

- Grandioznost, samovažnost,

- Jedinstvenost, posebnost,

- Ljubomora,

- Kronična zavist,

- Bahatost,

- Oholost,

- Nepreuzimanje odgovornosti,

- Projiciranje (prebacivanje krivice na druge),

- Izigravanje zakona,

- Traženje privilegija,

- Nesposobnost empatije,

- Idealizacija sebe,

- Samoorijentiranost,

- Arogancija,

- Problemi u komunikaciji,

- Ponižavanje drugih u korist sebe,

- Mržnja i osvetoljubivost,

- Preosjetljivost na kritike,

- Sklonost manipulaciji,

- Instrumentalizacija seksualnosti,

- Posebni tretmani,

- Proračunato ponašanje,

- Unaprijed definirana očekivanja,…

Uglavnom narcisoidni tipovi su najjači, najljepši, najpametniji, najbolji, najsposobniji, najvjerniji, najodaniji, najpozvaniji, najseksi, jedinstveni, neponovljivi … Mesije.

Takva percepcija sebe je često samoobmana, privlačenje pažnje na sebe i izazivanje općeg divljenja prosječnog čovjeka. Takva maska prekriva slabo samopouzdanje, bježanje od stvarnosti, strah od prolaznog uspjeha, praznu nutrinu, vanjsku motivaciju za postizavanje vrhunskih uspjeha, frustraciju, kompleks porijekla, zaokupljenost sobom i stvaranje svojevrsne narcisoidne kulture koja promovira površne slike i vrijednosti, kao što su bogatstvo, moć, slava, ljepota, snaga, poznanstvo i prijateljstvo s poznatim, slavnim i javnim osobama, uz svu moguću isprepletenost, umreženost i iluziju takve svemoći, što dovodi do određene sreće, zadovoljstva i ispunjenosti. Sve što se zasniva i dobiva na iluzijama je krhko, nestvarno, kratkog vijeka i dolazi na naplatu, prije svakog očekivanja. Tad nastaju sukobi u bližoj i daljnjoj okolini i društvu, ovisno o društvenom status i nadležnosti dotične narcisoidne osobe.

Povijest čovječanstva je puna sukoba utemeljenih na narcisoidnom karakteru istaknutih i važnih pojedinaca. Povrijeđena i ugrožena narcisoidnost uzrokuje destrukciju i brutalnost što stvara podjele, generira mržnju među ljudima i narodima, dovodi do sukoba, zvecka oružjem i velika je prijetnja miru i stabilnosti. Diljem svijeta svjesno ili nesvjesno mnogi narcisoidni autoriteti svojim ponašanjem dovode, do asimetričnih nestabilnosti (nemira i ratova), koje nikakva ravnoteža povijesnih blokova, što neprimjetno nestaju, ne može povratiti. Geopolitička konstanta postaje varijabla, odavno je nestala svaka moguća zamišljena uspravnica kao, tri važne strateške točke okupljanja i neutralna zona, uslijed djelovanja raznih marginalnih i minornih činitelja svjetske političke scene, koji bi se htjeli nametnuti kao vođe, stvoreni u svom svijetu iluzija i osobnih narcisoidnih težnji. Opasno je kad se takav pojedinac ikome nametne, verbalno prikazujući svoju veliku ljubav prema domovini i naciji (domoljublje i hrvatstvo), pa mnogi ljudi, naročito mladi krenu za njim, ne prepoznavši ispraznost riječi, nedjelotvornost djela i suverenistički narcizam.

lupiga