Skandalozna odluka ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek: 1,3 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda dodijeljeno je portalu Priznajem.hr koji otvoreno promovira proustaški revizionizam, srpske povratnike naziva ‘aboliranim četnicima’, nevladine aktiviste ‘nehumanim mrziteljima Hrvatske’, a ponašanje LGBT osoba ‘znakom ozbiljne bolesti’Ministarstvo kulture i medija koje vodi Nina Obuljen Koržinek dodijelilo je minulog tjedna 1,3 milijuna kuna udruzi Priznajem iz Slavonskog Broda, koja preko istoimenog portala godinama širi nesnosne količine laži, proustaške propagande i huška na etničke i seksualne manjine. Šef udruge i glavni urednik portala Priznajem.hr Hrvoje Macan i šef marketinga te njegov brat Mario bili su, k tome, članovi profašističke organizacije Hrvatski nacionalni front koja je u osnivačkoj poruci 2010. godine zazivala nasilne metode rada. Novac im je dodijeljen u sklopu natječaja ‘Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija’ za projekt ‘razvoj informativne platforme Hrvatski Branitelj’. Prema propozicijama natječaja, projekt će uključivati objavu medijskog sadržaja, edukaciju novinara i vođenje radionica.
Braća Macan su 2010. postali članovi uskrsle emigrantske organizacije Hrvatski nacionalni front, koja je za vrijeme Jugoslavije provodila politička ubojstva. Na njihovoj stranici imena Macanovih nalaze se ispod ogromnog natpisa ‘Ustaše smo i time se ponosimo’

Radi se o natječaju u ukupnoj vrijednosti od 30 milijuna kuna, od čega će za polovicu iznosa tender biti raspisan naknadno. Novac je iz Evropskog socijalnog fonda osiguran još za vrijeme mandata ministrice Andree Zlatar-Violić. Njenom nasljedniku Zlatku Hasanbegoviću nije padalo na pamet dovršiti posao. Umjesto sufinanciranja neprofitnog sektora, on je radio na njegovom uništenju. Nina Obuljen Koržinek u dijelu je medija potom optuživana za višegodišnje odugovlačenje natječaja i traženje načina da se novac dodijeli i izvan neprofitnog sektora. Natječaj je raspisan u zadnji tren, jer bi predviđene financije u protivnom bile vraćene u evropsku kasu.

Gotovo do zadnjega dana mijenjali su se i natječajni uvjeti, a u sustavu bodovanja dosadašnji rad prijavljenih organizacija ostao je zanemariv. Osim udruge Priznajem, gotovo milijun kuna dodijeljeno je organizaciji Svjetski savez mladih Hrvatske, lokalnoj ispostavi mreže radikalnih katoličkih konzervativaca koji se bore protiv abortusa i prava gej zajednice. Iznos od 1,3 milijuna kuna dobila je Matica Hrvatska za širenje ‘socijalne inkluzije’ preko Vijenca, dok je 1,1 milijuna kuna dodijeljeno Hrvatskom katoličkom radiju. Na natječaju je subvencionirano ukupno 13 nakladnika neprofitnih medija. Među njima se nalaze i udruge koje stoje iza portala H-Alter i Lupiga, pa je valjda napravljen i svojevrsni balans po mjerilu Ministarstva kulture: s jedne strane su mediji poznati po kvalitetnom i profesionalnom novinarskom radu, a s druge amateri koji šire banalni nacionalizam, vjerski fundamentalizam i ustaški mrak.

U zadnjih 20 godina bilo je nekoliko spornih projekata za čiji je razvoj dodijeljen novac kroz državne institucije. Malo se s čime, međutim, može usporediti činjenica da je udruga Priznajem ušla u dotacijski sustav tijela javne vlasti, i to s ovolikim iznosom. Resor ministrice Nine Obuljen Koržinek financirao je udrugu i portal koji su nastali 2016. godine na temeljima Facebook grupe Priznajem, Hrvat sam. Na toj su se stranici godinama nesmetano širili šovinizam i mržnja: tamo su, na primjer, u pet godina rada pratitelji i administratori devet tisuća puta napisali HOS-ov ustaški pozdrav Za dom spremni.

Njihov politički aktivizam koji je najvažniji za povod ovoga teksta desio se 2010. godine. Braća Macan postali su članovi uskrsle emigrantske organizacije Hrvatski nacionalni front, koja je za vrijeme Jugoslavije provodila politička ubojstva. Na njihovoj stranici imena Macanovih nalaze se ispod ogromnog natpisa ‘Ustaše smo i time se ponosimo’. To je ujedno i sukus cijeloga portala, na kojem se omladina poziva na borbu za Veliku Hrvatsku i davanje građanskih prava samo Hrvatima.

Mario je bio tajnik ustaškog pokreta, a Hrvoje administrator zatvorenog internetskog foruma u kojem se raspravljalo o njihovim aktivnostima. U uvodnom tekstu forumaške stranice, koji je dostupan na internetu, današnji šef udruge Priznajem Hrvoje Macan je napisao da se ne smijemo odreći razdoblja od ‘41. samo zato što je neki autor napisao da je bilo mračnih strana, jer ih ionako ima u svakom ratu. Te je mračne strane nazvao ‘normalnim slijedom pročišćenja’.

Stavi li se po stranu takva ideološka pozadina, koja poprilično vjerno odražava i rad udruge koju je ministarstvo ministrice Obuljen Koržinek izdašno nagradilo, skandal biva još veći zbog bazičnog strukovnog aspekta. Radi se, naime, o običnim diletantima. Ako u Hrvatskoj postoji antinovinarstvo, to je temelj portala Priznajem.hr. Impressum se sastoji od samo dva imena: Hrvoje Macan je osnivač i glavni urednik a brat Mario Macan zadužen je za prodaju i marketing. Najveći dio sadržaja preuzet je s drugih portala. Tekstovi su u pravilu nepotpisani, urednička oprema je redovno nepismena a sadržaj isijava nasiljem prema manjinama i historiji. Jedino je čvrst uređivački kurs: Macani su, naime, izbrusili koncept negativne selekcije – svaki dan se spuste na dno medijske septičke jame i uzimaju birane plodove objavljenog ekstremizma u Hrvatskoj.
‘Zamislite razmjenu sline, fekalija, sperme i krvi s desecima nepoznatih muškaraca tijekom godine. Zamislite pijenje urina, gutanje fekalija i rektalne traume na redovitoj bazi’, piše o LGBT osobama portal Priznajem.hr

Uz veličanje ustaštva u NDH i ratnih zločinaca iz Domovinskog rata, srpska zajednica u Hrvatskoj i hrvatski izrodi su im prioritet, ali ni druge manjine nisu bolje prošle. Na portalu Priznajem.hr do danas stoji tekst u kojem se gejevi nazivaju ‘emocionalno oštećenima’, dok je njihovo ponašanje opisano kao ‘znak ozbiljne bolesti’. Osim što šire HIV, imaju i ‘ozbiljnog problema s promiskuitetom’. ‘Zato će uspješno proširiti svaku boleštinu koja se prenosi izlučevinama, i danas i u budućnosti’, stoji u tekstu, u kojem se navodi da je tipična gay praksa ‘pravi medicinski horor’. ‘Zamislite razmjenu sline, fekalija, sperme i krvi s desecima nepoznatih muškaraca tijekom godine. Zamislite pijenje urina, gutanje fekalija i rektalne traume na redovitoj bazi’, poručuje (nepotpisani) autor na portalu organizacije koju je ministarstvo financijski nagradilo.

Tamo je objavljeno na desetke tekstova u kojem su ustaše portretirani kao ‘naši’ heroji. Jasenovac je izmišljotina, a Srbi su u NDH pokušali počiniti genocid nad Hrvatima. Ostatak sadržaja, a radi se o stotinama objava, iskorišten je za obznanu da u ‘institucijama RH rade srbočetnici koji su provodili agresiju i sudjelovali u rušenju ustavno-pravnog poretka RH’. Srpski povratnici su ‘abolirani četnici’, a administracija Zorana Milanovića sačinjavala je oko 49 posto ortodoksnih velikosrpskih ideologa. Vesna Pusić, Stjepan Mesić i Milorad Pupovac su veleizdajnici, s time da je Pupovac još i provoditelj velikosrpske politike, među ostalim i preko tjednika Novosti, čije je spaljivanje prije par godina pozdravljeno naslovom ‘Gore Miloradove novine mržnje’. U hibridnom ratu Srbima pomažu i nevladini aktivisti, koji se na portalu Priznajem.hr nazivaju ‘nehumanim mrziteljima Hrvatske’ i uspoređuju s ‘isilovcima’. Sličnim epitetima počašćeni su najviđeniji predstavnici liberalne kulturne i medijske scene. Bojanu Glavaševiću poručili su da pita ‘svog mentora Pupovca’ kako mu je ubijen otac na Ovčari jer ‘on to sigurno zna’.

Izbjeglice i migranti s Bliskog Istoka, k tome, redovno se portretiraju kao silovatelji i nasilnici. Što se tiče braniteljske populacije, zbog kojih je udruga dobila novac od Ministarstva kulture, najviše prostora posvećeno je promociji osuđenih zločinaca poput Slobodana Praljka, HOS-a i pripadajućeg ustaškog pozdrava. Nema sumnje da će onaj milijunčić iz resora Nine Obuljen dobro doći za značajno razmnožavanje takvih ideja. Zbog trovačkog sadržaja koji redovno prenose i na Facebook obilje posla imao je portal Faktograf. Medij specijaliziran za provjeru istinitosti izjava u javnom prostoru zadnjih je godinu dana reagirao više desetaka puta. Nakon što su ukazali na njihove dezinformacije o izbjeglicama, ustašama, Billu Gatesu, Bleiburgu ili Titu, Facebook je u nekoliko navrata ograničio vidljivost njihovih objava.

Iz udruge Priznajem najprije su optužili Faktograf za cenzuru u ime ‘globalističke ideologije’. Kad huškanje nije upalilo, diletanti su od Faktografa pokunjeno zamolili da im održi školicu osnova novinarstva. Nakon što im je rečeno da konzultiraju Zakon o medijima i druge dokumente o etičkom izvještavanju, zamolili su Hrvoja Zekanovića da nazove uredništvo Faktografa, što je taj portal ponukalo da napiše apel saborskim zastupnicima da ih prestanu zvati i govoriti im kako da rade.

Razlog za onu cmizdravu komunikaciju iz udruge Priznajem, čiji su osnivači godinama junački širili nepotpisanu mržnju, pragmatične je naravi. Ograničenje dosega na Facebooku loše je za biznis, i ne samo zbog oglašavanja i monetiziranja sadržaja u predizbornom razdoblju. Tamo su, naime, braća Macan prodavali proustaške odjevne predmete. U jeku rasprava oko pozdrava Za dom spremni, osnovali su firmu McElit i počeli štancati majice koje su potom reklamirali na portalu Priznajem i po raznim Facebook grupama. Do danas je, među ostalim, u ponudi roba s natpisom ‘Slobodan Praljak – heroj i mučenik’, zatim majica koja veliča ustaše na Bleiburgu s natpisom ‘U čast i slavu hrvatske vojske’ te natpis ‘Reci glasno, reci smjelo, da je prvo polje bijelo’. Svatko tko je želio kupiti šiltericu s pozdravom Za dom spremni, koja se prodavala i preko Facebook grupe HOS je hrvatski ponos, trebao se javiti na mail Hrvoja Macana.

Zadnjih nekoliko godina Hrvoje na Youtube postavlja video-uratke koji su sasvim u skladu s uređivačkom politikom portala Priznajem.hr. Jednakim sadržajem ispunjen je i njegov javni Facebook profil. Tamo je Macan poručio braniteljima da je grijeh što devedesetih nisu porušili sve partizanske spomenike. Založio se za obnovu Herceg-Bosne, a Kolindi Grabar-Kitarović je napisao da laže kao Srbin. Na vijest o policijskom nasilju nad izbjeglicama, zaključio je: ‘Nismo ih tukli jako, samo malo po glavi da se opamete. Podrška policiji’. Njegovi pratitelji nesmetano pišu ustaške pjesme i ostavljaju fotografije vojnika s mitraljezom, uz natpis: ‘Sve pod strojnicu, majku im i oca partizanskog’. Po mišljenju Macana, vlast u Hrvatskoj je totalitarna, a HDZ, SDP i SDSS treba zabraniti.

Gledajući u kontekstu cjelokupnog sadržaja u vlasništvu udruge Priznajem, radi se o organizaciji koja u žestokoj konkurenciji širi ponajviše mrzilačkog sadržaja u hrvatskom javnom prostoru. Pored njih, svi drugi dobitnici natječaja ministrice Obuljen Koržinek vrijedni su tek usputnog spomena. Svjetski savez mladih Hrvatske, koji je dobio 941 tisuća kuna, djeluje u skladu s ciljevima i misijom istoimene američke organizacije World Youth Alliance. Na globalnoj razini bore se protiv seksualnog odgoja, abortusa, predbračnog seksa i prezervativa. Njihovi politički sponzori tvrde da je HIV ‘božja kazna za homoseksualnost i uporabu droga’. Žestoko su lobirali i za izbacivanje gejeva iz antidiskriminacijskih dokumenata. Pretprošle godine spomenuti Faktograf pisao je da je njihova hrvatska ispostava dobila gotovo sto tisuća kuna od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za provedbu ultrakonzervativnog kurikuluma u osnovnim školama. Udruzi je dozvolu za aktivnosti u školama izdalo Ministarstvo obrazovanja za vrijeme mandata Pave Barišića, čiji je sin Mislav Barišić od lipnja 2018. bio prvi čovjek ove organizacije. Sada su dobili deset puta veći iznos, i to za projekt ‘mimladi.hr – novo lice naslovnice.’ Spomenuta domena, inače internetska stranica ove organizacije u Hrvatskoj, neka je vrsta amaterskog studentskog bloga, na kojem dvadesetogodišnjaci pišu o filmovima, glazbi, književnosti i mladima. U skladu s uvjerenjima udruge koja je dobila novac, tu su i svjetonazorski stavovi. U službenom priopćenju Svjetski savez mladih napisao je da ‘praksa umjetne oplodnje, surogatnog majčinstva te pobačaja narušava ljudsko dostojanstvo u njegovom temelju i suprotna je načelima bioetike’. Traže i zakonsku zaštitu ‘ljudskog života od začeća’. Feminizam je u drugom tekstu opisan kao napad na brak i obitelj, a feministice kao žene koje su postajale sve sretnije što su manje i manje bivale upravo ženama. Na njihovim skupovima izlagala je i Karla Ressler, supruga HDZ-ovog zastupnika u Evropskom parlamentu Karla Resslera.

Takve su, dakle, organizacije i njihovi amaterski medijski proizvodi lijepo profitirali od natječaja Ministarstva kulture. Zasad nisu poznata imena članova komisije koji su bodovali prijavljene radove. Zna se zato ime ministrice za čijeg je mandata došlo do ovakvih rezultata. Najbolje je, stoga, citirati poruku koju je u lipnju ove godine na Facebooku napisao dobitnik Hrvoje Macan: ‘Nina Obuljen nacionalna je sramota’.


portalnovosti