Sredinom travnja 2023.godine, na maratonskoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je Izvješće o radu Gradonačelnika Grada Slavonskog Broda za razdoblje srpanj-prosinac 2022. godine. U nabrajalačkom izvješću, složenom od imenovanja brojnih aktivnosti i protokolarnih obveza, uvršten je i podsjetnik kako je Gradonačelnik Mirko Duspara održao prijem za veleposlanika Irske u Republici Hrvatskoj. Citiram.

Veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Ruaidhri Dowling bio je 17. listopada 2022  u službenoj posjeti Slavonskom Brodu pa je tim povodom gradonačelnik Mirko Duspara održao prijem u Gradskoj upravi. Predstavljajući grad Slavonski Brod, njegovu povijest, razvoj i projekte, na prijemu se razgovaralo o problemu iseljavanja mladih s kojima se, prema tvrdnjama irskog veleposlanika, susreće i Republika Irska. Tom se prilikom gradonačelnik Mirko Duspara dotaknuo već dobro poznatih projekata izgradnje stanova za mlade obitelji, davanja zemljišta u najam mladim obiteljima za izgradnju kuće te dodjeljivanja opreme za novorođenče. Prijem je zaključen sa željom da se suradnja između dviju država još više učvrsti, a posebno kroz poduzetnički i obrazovni sektor koji omogućuju razmjenu ideja i otvaranje novih poslovnih prilika za obje države.

Ni tada, u listopadu prošle godine, nakon susreta s NJ. E., a ni poslije nedavnog usvajanja rečenog polugodišnjeg Izvješća, baš nitko iz lokalnih medija, nije tim povodom zatražio izjave veleposlanika Republike Irske, ni gradonačelnika Broda. Nitko nije upitao gradonačelnika Dusparu što se konkretno razgovaralo o problemima iseljavanja mladih Brođana? A bio je to sjajan povod za pretresti temu o kojoj u nema nijednog ozbiljnog, istraživačkog teksta ili reportaže, s obzirom da je gradonačelnik bio oči u oči s čovjekom koji je zastupao Irsku u RH, zemlju obećanu i za mlade Brođane. Čudi li to nekoga ili je publika naviknula na medijsku impotenciju?

Što je veleposlaniku  Duspara zapravo rekao? Je li imao podatke o pražnjenju Broda od mladih, njegovih najpotentnijih stanovnika? Ili je samo potvrdio svima znanu činjenicu da mladi iseljavaju iz države i grada koji ih ne trebaju? Je li baratao brojkama ili floskulama o emigracijskom trendu na način Plenkovića? Što je/bi trebao sadržavati gradonačelnikov izvještaj Njegovoj ekselenciji? Prvenstveno, koliko je mladih napustilo Brod, tražeći posao i životnu sreću izvan njega? Koliko ih je otišlo iz svog rodnog grada

-        po spolu,

-        po spremi,

-        po dobi/starosti,

-        po bračnom/obiteljskom statusu,

-        po odredišnim zemljama,

-        po razlozima?

Takve statistike i analize ova gradska vlast nema, jer, koliko znam, nikada nije nastojala provesti sociološko istraživanje, a niti o drugim temama kako bi donosila kvalitetne odluke. Zato je veleposlanik Irske, a i brodska javnost, uključujući i tzv. oporbu, obaviješten odoka, bez potkrijepe. Sve to treba onda prirediti za ubuduće, kada visoki diplomatski predstavnici Austrije, Italije, Švicarske, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, neutralne (?) Švedske, Danske, Belgije, Nizozemske budu posjetili sve manji Slavonski Brod.

Mnogi mladi Brođani su ptice selice koje cijelu godinu sele na topli Sjever. Ovdje na Jugu, u vlastitom gradu, hladno im je od nezaposlenosti i besperspektivnosti.

________________________