Mnoga nacionalna gospodarstva aktivno traže zaštitu od prevladavajućeg gospodarskog sustava. Dedolarizacija ili odbijanje dolara u korist drugih vrijednosti je postala popularno ne samo među zemljama, nego i običnim građanima, što je bilo moguće zahvaljujući globalnom tehnološkom napretku i povećanom pristupu internetu.

Američki dolar je još uvijek glavna svjetska rezervna valuta. Financijska pravila koja su svijet dovela u ovakvu situaciju se u Sjedinjenim Državama i služe interesu elite u Washingtonu i male skupine njegovih saveznika.

Tako je stvoren petrodolar, ukinut zlatni standard, uzrokovana posljednja financijska kriza i besmisleni program kvantitativnog ublažavanja.

Sve ove ekonomske odluke su donesene s jasnim ciljem – produljenjem američke dominacije u svjetskom gospodarstvu i davanjem umjetne podrške neodrživom financijskom sustavu.

Praktične posljedice nestabilnosti su vremenom dovele do ideje o stvaranju alternative, omogućavajući istovremeno bijeg od dominacije dolara i povezivanje gospodarstva s realnim vrijednostima.

Potreba za izbjegavanjem ove situacije je bila posebno izražena u zemljama s velikim dolarskim dugovima i koje se suočavaju s prijetnjom isključivanja iz međunarodnog sustava plaćanja SWIFT.

Međutim, 2015. godini Kina uvodi alternativni sustav plaćanja Cross-Border Interbank Payments System (CIPS), koji je identičan SWIFT-u i služi kao sigurnosni sustav za “nerazumne” zemlje kojima SAD prijete da će biti isključene iz SWIFT-a.

Venezuela je poduzela radikalniji korak i stvara svoju kriptovalutu, Petro, koji će biti podržan rezervama nafte vrijedne milijarde dolara.

Sankcije protiv Rusije i utjecaj koji je Washington imao na svjetski ekonomski sustavu zahvaljujući dolaru su prisilili Moskvi i Peking da potpišu sporazum o dedolarizaciji, unutar kojega je utemeljen zlatni standard juana.

Rusija prodaje energente Kini, koja ih plaća juanima, nakon čega Rusija juan pretvara u zlato na burzi “Shanghai Gold Exchange”, čime zaobilazi sankcije Washingtona.

Mnoge druge zemlje su spremne poduzeti slične korake. Sjedinjene Države povećavaju financijski i ekonomski pritisak na države putem međunarodnih organizacija kao što su MMF i Svjetska banka, ali ove zemlje u proteklo vrijeme ujedinjuju u borbi protiv vanjskih uplitanja.

Visoka tehnologija pridonosi provedbi strategije decentralizacije i udaljavanje od financijskih centara moći u Washingtonu i Londonu, koji i jesu glavni uzrok globalnih problema.

Prvo, mogućnost neograničenog tiskanja dolara je vrlo loše po globalno gospodarstvo, napuhava tržišta dionica i dovodi do nekontroliranog rasta nacionalnih dugova. Čak se i tržištem zlata manipulira putem “lakog novca” i takvim financijskim piramidama i derivatima.

Ako se sve to sruši, kako se pokazalo 2008. godine, središnje banke će svojim partnerima pomoći kroz programe takozvanog kvantitativnog ublažavanja, tiskajući neograničene količine novca.  Naravno, sve to se čini na teret poreznih obveznika i malih igrača na financijskom tržištu.

Vjerojatno je običnim ljudima teško razumjeti što se događa, ali dolar u stvari neprestano deprecira u odnosu na materijalnu imovinu. Organizacije kao što su FED, bolje rečeno njegovi vlasnici, privatne banke, hedge fondovi, rejting agencije i revizorske tvrtke su skovale lukavi plan za stvaranje golemog bogatstva koje svijet gura u lažne kreditne prijevare.

Tržište kriptovaluta za mnoge nije samo način za lakše upravljanje sredstvima, nego i sigurno utočište od centraliziranih financijskih regulatora i središnjih banaka, drugim riječima od dolara i valuta općenito.

Još nije jasno hoće li Bitcoin, što je samo jedna od kriptovaluta, postati mudra dugoročna investicija, ali ovaj se koncept zasigurno neće ugasiti i aktivno će se razvijati.

Blockchain tehnologija, koja je temelj kriptovalute, model je decentraliziranih ekonomskih transakcija bez posrednika koji mogu manipulirati i upravljati tržištem po vlastitom nahođenju. Ova tehnologija bože biti moćan lijek protiv virusa duga koji ubija društva i širi kaos diljem svijeta.

Washington se već suočava s posljedicama svojih nepromišljenih poteza protiv svojih geopolitičkih protivnika. Odluka da se Iranu onemogući pristup SWIFT-u, gospodarski rat protiv Rusije i Venezuele i pritisak na Kinu stvaraju alternativni financijski i ekonomski i financijski sustav.

Peking tako sprečava Ameriku i njezine saveznike, jer ekonomska alternativa već postoji i spremna je za rad neovisno o europskog i američkog sustava.

Anonimni, decentralizirani i tehnološki pouzdan sustav je dokaz da geopolitički protivnici Washingtona istražuju sve mogućnosti kako stati na kraj hegemoniji američkog dolara.

Bitcoin može porasti i na 50000 dolara, ali su ga preoteli Wall Street i lešinarski fondovi
Petro – Venezuelanski „Bitcoin“ – Novo monetarno oružje protiv SAD-a
Nakon Venezuele, Rusija u zaobilaženju sankcija razmišlja o „kriptorublji“

logično