ZAGREBAČKA nadbiskupija se jučer pohvalila time da je kardinal Josip Bozanić zajedno sa svojim pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim obišao Zagrebačku katedralu, u kojoj je na grobu Alojzija Stepinca - u katolicizmu smatranog blaženikom, u hratolicizmu svecem, a općenito kontroverznom povijesnom ličnošću - molio za zaustavljanje pandemije koronavirusa u cijelome svijetu, Europi i domovini, izmolivši molitvu u vremenu širenja bolesti.

Stepinac bi trebao intervenirati na nebesima kao što je svojedobno papu Pija XII. molio da moli za opstanak NDH. Rezultat, podsjetimo, nije baš bio povoljan za NDH.

Gospa se povukla u samoizolaciju

Bozanić, oprezan kakav jest, nije molitvu za spas uputio samo Stepincu nego i Gospi. Avaj, Gospa je kao pripadnica ugrožene skupine - dobrodržeća starija gospođa - ozbiljno shvatila upute stručnjaka o socijalnoj distanci pa se čak prestala redovito javljati međugorskoj "vidjelici" Mirjani Dragičević.

Međugorska "vidjelica" do sada je drugog u mjesecu u Međugorju okupljala vjernike kojima je tvrdila da vidi Gospu, a zatim je Gospinu navodnu poruku objavljivala svakog 25. u mjesecu. U doba epidemije koronavirusa Gospa je odjednom napustila svoje vjerničko stado i otišla u samoizolaciju.

Crkva kao dežurno smetalo

Koronavirus je tako nehotice poslužio tome da se razgoliti izlišnost Katoličke crkve u situaciji u kojoj se čovječanstvo suočava s nepoznatim smrtonosnim virusom koji se rapidno širi u populaciji. Dapače, pokazalo se da je u Hrvatskoj Katolička crkva dežurno smetalo i tražitelj privilegija u krizi, institucija kojoj je od javno-zdravstvene opasnosti važnije održavati mise sve do danas, čak i nakon odluke Stožera civilne zaštite o zatvaranju svega i svačega kako bi se usporilo širenje zaraze.

Već tjednima svjedočimo natjecanju klera i vjernika u tome tko je sebičniji: biskupi su kasnili s povlačenjem odlučnih poteza u borbi protiv koronavirusa ako su ti potezi štetili njihovom "core businessu" pa su isprva odbijali svaku pomisao o ukidanju misa, onda su donijeli komplicirane i neučinkovite mjere zaštite kojih se nitko od vjernika nije pridržavao, a jučer su konačno odlučili otkazati sve mise, ali od danas. Umjesto da su to učinili još prije tri tjedna.

Molitva ne pomaže

Dio katoličkih vjernika je još gori. Oni žive u uvjerenju da blagoslovljena voda i hostija ne mogu proširiti koronavirus, šire teorije zavjere, prozivaju kler za nedostatak vjere i općenito zagovaraju idiotsko ponašanje koje može samo pospješiti širenje zaraze.

Umjesto da se biskupi pozabave ekspresnom edukacijom svojeg stada oko koronavirusa jer im dio vjernika očito nema povjerenja u stručnjake, pa i kada ih se u medijima reklamira kao praktične katolike, biskupi se sada bave molitvom online i poticanjem na molitvu, kako bi zadržali svoj monopol nad vremenom i umovima svojih vjernika. Nažalost, molitva neće pomoći da netko nauči nešto o koronavirusu. To će učiniti učenje.

Uostalom, znanstveno je dokazano da molitva ne pomaže u medicinskom kontekstu. Analiza studija koje su rađene o potencijalnom utjecaju molitve na nečije ozdravljenje pokazala je da molitve "nemaju konkretan učinak", a to su pokazali i eksperimenti, poput slavnog harvardskog STEP (Study of the Therapeutic Effects of Intercessory Prayer) projekta iz 2006. godine, u kojemu je sudjelovalo 1802 ljudi.

Bozanić poziva vjernike da mole svaku večer

Bozanić je danas ipak pozvao stado da još više mole nego inače.>> Bozanić pozvao vjernike na intenzivniju molitvu

"Nastavimo moliti za ljude zahvaćene bolešću, za liječnike i zdravstvene djelatnike, za obitelji, za članove koji su odvojeni i udaljen. Ponovno otkrijte vrijednost najbližih; nove oblike očitovanja ljubavi i poštovanja, strpljenja i rasta u dobru", poručio je Bozanić i pozvao vjernike da mole svaku večer.

U krizi je i drugi stup dominantne ideologije "hrvatske države", hrvatski nacionalizam, čiji se simboli, koji se inače nazivaju "svetinjama", čine posve deplasiranima u izvanrednom stanju kakvo je izazvala epidemija koronavirusa. Okupiti se sada na Thompsonovom koncertu ili utakmici nogometne reprezentacije značilo bi osuditi stotine ili tisuće starijih građana Hrvatske na smrt.

"Svetinje" u krizi

Zato se javio Bandićev bliski suradnik Pavle Kalinić, šef gradskog Ureda za izvanredne situacije, koji je naciji poručio: "Imam molbu za dizanje svijesti nacije jer ovo je praktički ratno stanje protiv virusa. Molim sve građane da izvjese svoje zastave kao dio nacionalnog ponosa, neka to učine i državne institucije."

>> Pavle Kalinić: Ovo je praktički ratno stanje, molim sve da izvjese svoje zastave

Mahanje hrvatskim zastavama i njihova prisutnost u javnom prostoru još jedna su opsesija hrvatskog nacionalizma, još jedna "svetinja" koja u ovom trenutku ničemu ne služi, pa preostaje samo širiti ratnu psihozu i poticati ljude na isprazne manifestacije nacionalne pripadnosti.

Jedino nas znanost može spasiti od koronavirusa

Bog i Hrvati, kako to smiješno zvuči u doba epidemije!

Koronavirusu je svejedno. Njemu ne smetaju ni molitve ni zastave u širenju, njega takve akcije ne ugrožavaju. Jedino što će zaustaviti koronavirus su znanost i politika, dok je najbolje što molitva i zastave mogu učiniti je pri tome ne smetati.

Sada je vrijeme da se odraste, baš kao što je svojedobno savjetovao sveti Pavao. Krunicama i zastavama se moglo bezbrižno igrati dok smo živjeli u, iz današnje perspektive, dječje nevinom svijetu bez koronavirusa. Kome i dalje treba takva utjeha, ima je na raspolaganju.

No svima je jasno da spas ne dolazi s neba, nego iz laboratorija i zahvaljujući pridržavanju uputa stručnjaka.

index