Hrvatska gospodarska komora godišnje uprihoduje oko 250 milijuna kuna od članarine. Kakvu uslugu za to isporučuju nazad gospodarstvu? Dva mjeseca nakon početka ekonomske krize, ovi su geniji izašli u javnost s papirom na kojemu su prijedlozi kakve je Jaroslav Hašek pisao u satiričkoj rubrici ‘Sveznadar’


Specijal fokus, B92, YouTube


Branimir Nestorović širi zarazni optimizam! Legendarnom doktoru koji je koronu proglasio ‘najsmešnijim virusom na svetu’ koji ‘napada samo Azijate’, dok su Srbi otporni na njega pa ‘njihove žene mogu u Milano u šoping’, udivljeni novinar postavlja pitanje svih pitanja: Hoće li se virus vratiti na jesen? ‘Južna Koreja’, kaže voditelj ukočen od straha, ‘već se priprema za drugi val, s druge strane vodeći njemački virusolog Christian… Christian…’ (zamuckuje, ne može se sjetiti prezimena). ‘…Drosten’, nadopunjuje ga ležerno i samouvjereno Nestorović. ‘On tvrdi da drugog talasa zaraze neće biti’, nastavlja novinar, na što se vječnom optimistu licem razlijeva širok osmijeh. ‘Ne, ja sigurno mislim da drugog talasa neće biti, evo, opet rizikujem da me napadnu…’ Potom je objasnio kako se SARS preselio na južnu hemisferu i više se nikad nije vratio, Covid-19 preselio se iz Vojvodine na jug Srbije pa se isto neće vratiti, i život će biti još ljepši, zalogaji još ukusniji, a virus još komičniji.

Na internetu se nakon toga razlio silan val oduševljenja Nestorovićem. ‘Ovaj čovek je genije, treba ga u Akademiju’; ‘Sunce ga grejalo’; ‘Šteta što mi u Makedoniji nemamo takve doktore, nasmejane i sretne’ i tako dalje, i tomu slično, unedogled. OK, neka tvrdnja može biti istinita i ako Nestorović kaže da je istinita, ali ako to kaže vodeći stručnjak s berlinske klinike Charite, dr. Christian Drosten, onda tu sigurno nešto ima. Optimizam je danas zlata vrijedan, naročito ako je s pokrićem. Krećemo provjeriti i vrlo brzo, nakon par minuta guglanja, dolazimo do zapanjujućeg otkrića: ne samo da njemački virolog nije rekao to što novinar tvrdi da je rekao, već je, posve suprotno, upozorio kako će se, možda već do ljeta (zbog popuštanja mjera), korona vratiti u puno pogubnijem naletu od prvoga! A na jesen je njezin povratak gotovo izvjestan. Kako je došlo do novinarske pogreške? Drosten je rekao kako se virus ne vraća, ali samo onima koji ga prebole – dakle razvija se imunitet – što je voditelj B92 površno pročitao. Sugovornik ga je trebao ispraviti. Da je znalac i da pažljivije prati medije, najpoznatiji pulmolog regiona novinaru bi znao reći da je u krivu, ali njemu je važniji optimizam koji će omogućiti imunitet sretnicima iz vladajuće stranke, koje čekaju izbori i koji će na valu te priče uskoro opet u parlament, kao i naši, uostalom.

Dnevnik Nove TV, 20. travnja, 19:15


Andrija moj! Pa kud baš sad, pobogu!? Glavni državni inspektor zatvorio je jednim potezom pera desetke restorana, između ostalog zato što su na pločniku imali stol preko kojega su dostavljali hranu građanima. Potez je proizveo val gnjeva, koji je Vlada odmah krenula utišavati. ‘Nije bitno sada tko je kriv’, rekao je Gari Cappelli, pokušavajući u Dnevniku Nove TV sanirati štetu. ‘Ugostitelji će sutra formalno dobiti jednu kratku posjetu, dobit će zeleno svjetlo, neće biti nikakvih kažnjavanja, nikakvih zatvaranja.’ Kako je ministar turizma mogao znati da će inspekcija dan poslije imati mišljenje suprotno vlastitome od dan ranije? To nismo čuli, ali slutimo da znamo odgovor. Inspekcije su dakle političko-reketaška inkvizicija. Da je neki običan čovjek bio akter slične svinjarije, već bi bio ‘giljotiniran’. Goran Vojković odmah je upozorio: onda treba odmah zatvoriti zagrebačku Arenu i sve priručne bolnice i karantene te prekinuti školsku nastavu na daljinu, jer ništa od toga nema zakonske preduvjete. Andrija Mikulić doktor je znanosti, ali ‘nije znao’ popuniti vlastitu imovinsku karticu u kojoj postoji cijeli arhipelag nekretnina. Žena mu je diplomirala sa 47 godina i odmah dobila posao u javnom poduzeću, na 17 tisuća kuna plaće. On i svi slični likovi idu na dušu Andreju Plenkoviću, a račun za takve ljude i politike kad-tad će mu biti ispostavljen – što i nije neka utjeha jer će do tada počiniti grdan, nepopravljiv kvar.

RTL Danas, 21. travnja, 18:30


Osim inspektorata, još jedna ustanova uspela se na zadnje noge pokušavajući dokazati da nešto radi i da harač koji joj se plaća ima nekog višeg smisla osim uhljebljivanja rashodovanih stranačkih metresa. Hrvatska gospodarska komora, koja je do sada funkcionirala kao kombinacija lovačkog društva i direkcije za izbor Miss Universe, godišnje uprihoduje oko 250 milijuna kuna od članarine, što je ravno neto dobiti najvećih građevinskih tvrtki prije krize 2008. godine, u zlatno doba koruptivnog graditeljstva. Kakvu uslugu isporučuju nazad gospodarstvu za te stotine milijuna? Dva mjeseca nakon početka ekonomske krize koja je poharala hrvatska poduzeća, ovi su geniji izašli u javnost s papirom na kojemu su prijedlozi kakve je Jaroslav Hašek pisao u satiričkoj rubrici ‘Sveznadar’: ‘Ako se bojite visine, alpinizam možda nije idealan sport za vas’; ‘Avion mora biti pažljivo konstruiran, inače će pasti.’ Što su komoraši predložili? Pa to da Vlada osigura povratak na staro – frizeri da šišaju, stolari da blanjaju, trgovci da prodaju robu. Sunce ih grijalo!

Novi dan, N1, 22. travnja, 09:00


Milan Bandić upućuje novinare koji su ga pitali o tome kako su pajdaši iz stranke dobili novac za obnovu Zagreba – koji su uplatili građani – da pitaju pročelnike, on se, kaže, ‘ne bavi s takvim stvarima’. To mogu povjerovati samo naivčine, koji sačinjavaju dobar postotak gostiju njegovih press konferencija. Dobri poznavatelji Bandićevih metoda i tehnika kunu se da se ni kontrolor parkinga ne može zaposliti bez njegova amenovanja. Zašto? Zato što je njemu važan svaki glas, svaka podrška, a jedan zaposleni nosi nekoliko glasova članova obitelji. Novac predviđen za potrese trošio je na crkve i prvomajski grah. Tip koji je kao mladić od njega kupio stari stan za veliku lovu, a kasnije gradio fontane, dobio je posao sanacije potresa. Posao nabavke materijala za obnovu dodijeljen je članu njegove stranke. Tko god misli da je Bandić pametan u zabludi je, ali je u još većoj zabludi onaj tko misli da je Miki glup. Nejasno je stoga zašto to radi, iako je svjestan da trči počasni krug; ne bi li bilo bolje da na odlasku proba ostaviti barem malo bolji dojam, da ga se potomstvo ne srami?

N1 studio uživo, 22. travnja, 13:16


Prije sjednice Vlade Katarina Brečić kaže kako se Andrej Plenković upravo ‘penje niz stepenice’. Lapsus, ali zgodan paradoks. Plenković naime neprestano silazi niz stepenice – od Agrokora preko Istanbulske konvencije do Marakeškog kompakta – i u toj se neprekidnoj silaznoj putanji nezadrživo uzdiže u pogledu akumulacije moći; nakon korone njegova će moć biti na vrhuncu, mada će i problemi s kojima se suočava biti sve teži, od prazne blagajne do srušenog Zagreba, za čiju obnovu još nema zakona.

Nedjeljom u 2, HRT, 26. travnja, 14:00


Dragan Despot bio je odličan sugovornik Stankovićeve emisije, a ono što vrijedi posebno istaknuti jest jedinstvena iskrenost čovjeka koji o delikatnim temama nije ni pomislio muljati. Upitan zašto je podržao Tomislava Karamarka i kaje li se zbog toga, Despot je odgovorio kako je to učinio jer mu je žena trebala postati ministrica kulture. Istinit, inteligentan i razoružavajuće šarmantan odgovor. ‘Karamarku sam dao potporu kad je moja Anja trebala postati ministrica kulture, kad je bila u situaciji da se pozabavi općim problemom u kulturi. A za opće dobro Hrvatske i Zagreba uvijek smo bili spremni glumački se angažirati. Bilo je glupo podržavati ga, ali htio sam napraviti sve za svoju ženu i obitelj’, rekao je veliki glumac i zaslužio pljesak na otvorenoj sceni. Anja Šovagović Despot nije naime htjela pristati na smanjenje ionako tanušnih proračunskih sredstava za kulturu pa je poslala ‘oproštajno pismo’ Karamarku, u kojemu je ideju da iz proračuna u kulturu ide 0,49 posto proglasila ponižavajućom. To je rijedak slučaj da se na domoljubnom dijelu scene načela cijene više od fotelje i tantijema, u pravilu je obrnuto.

portalnovosti