I ovogodišnje, već ustaljeno blagdansko, neformalno druženje gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare, i/s nekoliko odabranih predstavnika odabranih lokalnih medija, bez ikakavog profesionalnog i moralnog zazora, može se uvrstiti u javne događaje koji se prvenstveno ističu svojim sadržajnim besmislom. Novinari su, mimo svoje suštinske uloge, ponovo pristali biti propagandni organi za interese gradonačelnika koji ih je školski patronizirao. Proteklo druženje bez formalnosti ima sve značajke nagovještaja daljnje erozije značaja i značenja brodskog novinarstva.

Nepostojanje smisla malograđanske, prigodničarske miroljubive i aktivne koegzistencije između gradonačelnika i brodskih novinara, proizlazi iz njihovih takoreći oprečnih uloga u društvu. Građani, koji su zadržali odmak od ovakvih neprihvatljivih veselica, pitaju se kako mogu, bilo kojim povodom, prvi čovjek gradske vlasti i oni koji bi kritičkim okom trebali pratiti njegove odluke, i na trenutak zakopati ratne sjekire i uvlačiti se jedni drugima? Interes gradonačelnika o međusobnom nenapadanju je očit i logičan. On ne želi da ga tamo neka sredstva  za prenošenje informacija ometaju dok i voluntaristički kroji kapu građanima. Ali koji je interes ubogih novinara? Mir s gradonačelnikom samo otupljuje njihovu ulogu analitičara i kontrolora svih poteza vlasti.

Tradicionalna blagdanska besmislica, koja upravo vrijeđa i onespokojava pristojne građane, jer od novinara očekuju objektivno izvještavanje i zaštitu o nasrtaja upravno-adminstrativnih izrabljivača, a ne međusobno cmakanje i podilaženje, ima i svoj vrhunac – zajedničku katikaturalnu fotografiju za uspomenu i dugo sjećanje ispod grbova i raspela u Velikoj vijećnici. Nasmiješeni i neformalni gradonačelnik svoju je srdačnu neformalnost podvukao žutim, obukavši umjesto sakoa pamučnu majicu! A kako ne bi bio nasmiješen kad je u društvu s onima koji se ne protive (čast nekolicini izuzetaka) da im (se) diktira u pero, i koji nisu i neće dovesti u pitanje nijednu njegovu odluku. Zato im je očekivno i rekao: Zahvaljujem vam se na korektnom odnosu prema svemu onome što se događalo u Gradskoj upravi, gradu i njegovoj okolici. Teško da bi naši sugrađani bili informirani bez vas. Uz to, pratili ste i naše projekte te se nadamo da će se isto nastaviti i 2020. godini.

Iz hrpetine dokaza da se radi o protuprirodnom bludu, izdvajam podatak da nijedna od pozvanih novinarskih redakacija nije objavila ni komentirala nijedno priopćenje Slavice Lemaić i Karmen Dizdar Grgurević o stanju pojedinih djelatnosti grada. Podsjetit ću da se radi o žestokim, upućenim kritičarkama Dusparinog načina upravljanja gradom, da je riječ o nezavisnim vijećnicama koje su u kontinuiranom fajtu s njim i njegovim koalicijskim partnerom Striborom Valentom, predsjednikom Gradskog vijeća?! Novinari ne ignoriraju nezavisne zastupnice samo iz podaničkog straha, nego i iz lijenosti, komocije i neznanja. Treba imati poznavati probleme, treba imati volju za pokrenuti vlastito dupe, i raditi na sebi, a što rečena priopćenja zahtijevaju. Kako je njihova imobilnost poslovično poznata, miljenici gradonačelnika bave se, na poziv, tek perverznim usklađivanjem svojih toplomjera s njegovim. A mjerenje temperature bilo je rektalno.