Na koga pljujete - na Luku ili na sebe?, upitala je čitatelje i građane Broda, Željka Gavranović, profesionalna novinarka na portalu sbplus, u kolumni identično naslovljenoj, a u kojoj tematizira pisanje Luke Safundžića, lokalnog prosječnog tabloidnog novinara. Ne može joj se odreći izvjesna kritičnost spram novinarstva i društvenih vrijednosti, ali ta njena namjenska kritičnost je površna, frazerska, instinktivna, lažna, prelomljena preko koljena, uz dodatak proračunatog prostaštva, s kojim kao da hoće naglasiti da joj je sve skupa dojadilo i da misli ozbiljno.

Pukim imitiranjem velikih tabloidnih portala odnosno primjenom tabloidnih načina na lokalne teme, povodljivi Safundžić, kojeg Ž.G. neargumentirano i neumjereno proglašava najmlađom nadom slavonskobrodskog novinarstva, skuplja klikove (i novac) koji su nedostižni za ekipu sbplusa. Naime, istinskim poznavateljima medija i dobrog štiva, jasno je kako punokrvno slavonskobrodsko novinarstvo ne postoji. Postoji tek razrijeđena pijača, nešto što se samo naziva novinarstvom, koje se uglavnom svodi na izvještavanje, prepisivanje, uspoređivanje, prepričavanje. Samo nekoliko kolumnista ne spada u takve novinare, već se radi o novinskim piscima. Oni su izvan konkurencije.

Tko se srdi na Safundžića, tko to tamo čita zabavno-plitke tekstove, tko, usprkos spoznajama da se radi o efemernim tekstuljcima, svojom čitateljskom gubicom uranja u servirane pomije? Odgovor daje wikipedija: „Čitatelji tabloida često su mladi, a studije pokazuju da su potrošači tabloida u prosjeku manje obrazovani.“ Safundžićevi čitatelji, trolovi, hejteri, obožavaju senzacionalizam, ponižavanja drugih, tračeve, žutilo. Reci tko nešto čita, reći ću ti tko je to napisao! Safundžići su dio fronte, koja, tržišta radi i prilagođavanja uspjehu po svaku cijenu,  razgrađuje etičnost i profesionalizam novinarstva. Istina je izvan igre.

Poštovao bih Gavranovićku i njene općepoznate konstatacije na razini aritmetike o posustalom međudjelovanju odnosno obesmišljenoj sprezi medija i društva, kada bi svojim primjerom utjecala na stanje u portalu za koji radi. Koliko znam Safundžića i sbonline financijski ne podmazuje grad Brod kao što to radi gradonačelnik Duspara sa sbplusom. Zar Gavranovićki, u njenoj zmešariji, nije neugodno dijeliti lekcije i lijevo i desno, i najmlađoj nadi, i čitateljima i gradu, a istovremeno primati novac za advokatsko novinarsvo kojim se brani i zastupa onaj tko portalu daje novac, kako bi portal pisao „kako treba“ u korist sponzora, ili izbjegavao/ne pisao o očitim promašajima ili nečinjenju gradskih vlasti? Nema tu ni stida ni srama, ni profesionalizma ni morala. Gavranovićka je sa svojim zanemarivanjem postojećih međusobnih uvjetovanosti i poluistinama, udaljenija od istine, više nego Safundžić sa svojim tabloidnim srozavanjem ukusa. Na koga pljujete Željka - na grad ili na sebe?