Koordinatorica Nacionalnog foruma za Slavonski Brod i Brodsko posavsku županiju Slavica Lemaić održala je konferenciju za novinara koju vam dostavljamo u cijelosti.


-Trideset dva novozaposlena asistenta za pomoć učenicima s poteškoćama čiji će rad financirati socijalni fond Europske unije, jedan i pol milijun kuna za Gradsku knjižnicu i rekreacijski centar, milijun kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća, milijun kuna za izmjenu sustava grijanja u Gradskoj knjižnici, dva projekta usmjerena osobama s invaliditetom svaki u iznosu milijun kuna, milijun i pol kuna za dugotrajno nezaposlene visokoobrazovane mlade osobe, izgradnja novog dječjeg vrtića iz EU fonda za ruralni razvoj …


Ovo su rezultati koje je nedavno iznio gradonačelnik grada Požege. Drago nam je zbog Požege.


A koji su rezultati gradonačelnika Slavonskog Broda u pogledu vrtića, škola i asistenata u nastavi?


Što se tiče asistenata niti jedan neće ući u brodske učionice, što se tiče vrtića boravi ih gotovo četrdeset gdje su uvjeti za dvadeset. Odlukom Gradske uprave ove godine su zbog nedostatka prostora za smještaj djece u vrtić, a posebno djece predškolske dobi u vrtiće smjestili puno veći broj od dozvoljenog.


Taj problem se mogao riješiti prilagodbom određenih gradskih prostora i zapošljavanjem novih odgajatelja. Novi gradski vrtić graditi sredstvima europskih fondova, a proračunske novce usmjeriti ka zapošljavanju novih odgojno obrazovnih djelatnika. Umjesto toga proračunski novci se troše na stvaranje nekakvih uvjeta u nikakvim uvjetima kakvi vladaju u gradskim vrtićima. Odgajatelja nedostaje, a direktora u gradskim poduzećima imamo i višak. Samo jedan nas košta najmanje kao dvije odgojiteljice. Jedna bi se mogla uposliti smanjenjem jedne od najvećih gradonačelničkih plaća u Hrvatskoj.


Zanima nas čeka li se namjerno zadnji trenutak za rješavanje problema kako bi sebi do značaja davali ljudi koji upravljaju gradom?


Podsjećamo da se za rješenje problema škole u Ruščici čekalo da školska godina počne. Na ulicama imamo osnovnoškolce i srednjoškolce koji traže svoja prava za sate tjelesnog odgoja jer pitanje sportskih dvorana u gradu nije pravovremeno riješeno. Zašto se putem EU fondova, a moguće je, pokazala je Požega, trajno i kvalitetno ne riješi pitanje školske ustanove za djecu s poteškoćama u razvoju? Zašto se proračunski novci koji su namjenjeni za Dnevni boravak djece u školama ne koristi upravo za to, nego se roditeljima čija djeca pohađaju Dnevni boravak želi natovariti sav trošak? Zašto se novi vrtići ne grade novcima EU fondova? I na stotine zašto uvijek je isti odgovor. Zato što gradonačelnik ne zna raditi svoj posao.


Lijepi pozdrav

Ured za odnose s javnošću NF SB