Na službenoj stranici grada Slavonskog Broda 13. sijećnja gradonačelnik dr. Mirko Duspara raspisao je i objavio dva javna natječaja:

Javni natječaj za imenovanje pročelnika upravnog odjela - Upravni odjel za komunalni sustav i komunalno redarstvo

i

Javni natječaj za imenovanje pročelnika upravnog tijela - Upravni odjel za društvene djelatnosti

Otvorio sam sve priložene linkove i linkove poveznica (vidi dolje!) i zaključio da svi kandidati koji bez greške i glatko ispune prijave i skupe/prilože traženu dokumentaciju, zaslužuju posebno priznanje za podnošenje birokratskog terora, da svi kandidati, osim jednoga, koji će biti imenovan na mjesto pročelnika, zaslužuju posebno zapravo priznanje za uzaludno podnošenje birokratskog terora. Je li ova složena rečenica dovoljna da i sami otvorite rečene linkove i uvjerite su u istinitost tvrdnje? Nadam se da jeste!? Isplati se vidjeti živi apsurd i mrtvi jezik kojim je sve skupa definirano. A i moći ćete lakše pratiti o čemu se tu radi.

Usput, jeste li u prilogu (za oba natječaja sve je isto!) Javni natječaj za imenovanje pročelnika upravnog odjela (pdf) primijetili rečenicu: Grad  Slavonski Brod zadržava pravo poništenja Javnog natječaja bez  bilo  kakvih  obveza  prema  prijavljenim kandidatima. Da, dobro ste uočili – ne piše da Grad mora dati obrazloženje za poništenje Javnog natječaja. Gradu nije neugodno u sceni trljanja s kandidatima i kad mu se digne i kad mu se ne digne.

Sva ta strogost, sva ta hladnoća administrativnog aparata, nepotrebno pozivanje na poštivanje kućnog reda, testiranje (prethodna provjera znanja??) na koje se kandidati pozivaju putem elektroničke pošte, a nipodaštavanje elektroničke pošte kad je u pitanju dostava prijava od strane kandidata itd, itd., itekako bi imalo smisla, kada bi izbor kandidata bio temeljen na propisanim detaljnim uvjetima Javnog natječaja. S obzirom da su pročelnici dio gradonačelnikove ekipe od povjerenja kad je u pitanju opći kurs vladavine gradom, sudjelovanje u trošenju novca, suučesništvo u voluntarističkim odlukama kontra interesa građana, udruga i političke kontrole, onda Javni natječaj ima formalno značenje i još formalniji značaj. Nekoga tko je bio pet godina pročelnik treba testirati? Dotični/a bi trebao/la na sva pitanja bez pol muke odgovoriti točno. Kandidate bi trebalo testirati jesu li stvarni autori programa rada, novih ideja i poboljšanja rada u domeni/sektoru u kojoj se natječu. Ali, to se niti ne traži. Traži se da je osoba punoljetna, zdrava i da navede svoj status u Domovinskom ratu. Možda sam utopist, ali vjerujem da bi kandidati trebali javno (o)braniti svoje razloge/motive zašto su podnijeli molbu i kako misle ostvariti svoje namjere. Ovako će gradonačelik Duspara lagano odabrati najvjernijeg ili najvjerniju među kandidatima koji/koja neće praviti probleme, neće puno pitati, jer će puno šutjeti i slušati.

Natječajna farsa koja se pretvorila u hod po birokratskom labirintu, u opsjenarsku predstavu za naivne, ako ništa drugo, zabavit će pučanstvo koje ima ambiciju tzv. motrenja festivala birokracije.