You Tube kanal NATO pakta je 11. srpnja je objavio reklamu za film “Braća iz šume – Bitka za Baltik”, koji prikazuje borbe nacionalističkih i bivših kvislinških odreda protiv Crvene armije.

“Nakon Drugog svjetskog rata, vojnici baltičkih zemalja su nestali u šumama i vodili najkrvaviji europski gerilski rat protiv okupacijskih sovjetskih snaga. Ova kratka dokumentarna drama uključuje intervjue s bivšim gerilskim borcima i onima koji su ih podržavali i dramatičnim trenucima bitke, a sadrži i intervjue s modernim specijalnim silama Litve, izravnim potomcima “Braće iz šume”, stoji u pojašnjenju filma na stranicama NATO-a.

Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin je komentirao uradak “Braće iz šume“.

“U NATO filmu “Braća iz šume” se ubijaju naši vojnici, što potvrđuje pravo lice NATO-a, kao i da se moramo nositi s nasljednicima Hitlerovih gubitnika”Braće iz šume”, napisao je Rogozin na Twitteru .

Film NATO pakta je službena predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, kritizirala “jer slavi gerilski rat takozvane ‘Braće iz šume’ protiv sovjetskog režima”.

“Sjećam se da je prije šest mjeseci međunarodna zajednica, uključujući i mainstream medije, raspravljala može li se plesati na temu Holokausta. Stvarno se nadam da isti ljudi neće ostati ravnodušni prema ovoj tragičnoj stranici povijesti i da će film NATO-a ocijeniti odvratnim. Nadam se da nitko ne mora podsjećati na masovna pogubljenja koja su provodila oni koji su sebe tada nazivali “Braćom iz šume”, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Facebooku.

Također je pozvala na stručnjake vojnih znanosti, novinare, povjesničare i politologe da ne ostanu ravnodušni.

Nemojte ostati ravnodušni, jer je ova povijesna krivotvorina namjerno objavljena da potkopava rezultate NATO-Nürnberga. Ovo se mora zaustaviti! Ako je danas Bandera junak, a “Braća iz šume” su gerilci, partizani koji su spašavali Baltik, što će se dogoditi sutra?”, dodala je Marija Zaharova i podsjetila da su organizaciju “Braća iz šume” vodili SS časnici i da je u njihovim sabotažama ubijeno tisuće civila.

VIDEO –  Sažetak filma Braća iz šume – Bitka za Baltik (Forest Brothers – Fight for the Baltics) 
logično