/SBPeriskop

NATO trupe bi se mogle rasporediti u Ukrajini? Oni su već tamo i ginu

Međunarodni odnosi, Svijet, Fašizam
Objavio: Web
NATO trupe bi se mogle rasporediti u Ukrajini? Oni su već tamo i ginu
© Public Domain
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izazvao je bijes ovog tjedna natuknuvši da bi NATO trupe mogle završiti raspoređene u Ukrajini. Čekaj malo. Oni su tamo više od desetljeća, zato je prije dvije godine i izbio rat u toj zemlji.

Bilo je komično - ako ne i jadno - vidjeti francuskog vođu kako govori što ne bi smio, pokušavajući projicirati imidž žestokog momka sa svojim iluzijama uzvišenosti kao da je reinkarnirani Napoleon ili De Gaulle.

Macron je napuhao svoja dječačka prsa i izjavio da Rusija "ne smije dobiti rat u Ukrajini"; i sugerirao je da bi zapadni vojnici, kako bi spriječili taj pretpostavljeni užasni ishod, dobili zapovijed za pohod i ulazak u sukob. (Obratite pažnju na neobuzdanu aroganciju i na to kako logika takvih lažnih tvrdnji nije ni izdaleka objašnjena ili opravdana. To je potpuni diktat.)

Međutim, američki i europski pandani odmah su se usprotivili Macronovom govoru o trupama i požurili uskratiti svoju potporu Macronovoj spremnosti da rasporedi NATO bataljune. Značajno je da su čak i, obično ratni jastrebovi, Britanci i Poljaci brzo odbacili francuski prijedlog.

Njemački kancelar Olaf Scholz posebno je bio nestlrpljiv da odbaci Macronove nepromišljene priče o vojnicima. Herr Scholz je rekao da NATO-ovi ili njemački vojnici neće ići u Ukrajinu.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg - koji se inače uzbuđuje obećanjem neograničene vojne pomoći Ukrajini - također je javno odbacio Macronovu ideju o tome da savez šalje trupe za borbu u Ukrajini.

Sa svoje strane, Rusija je upozorila da bi bilo kakvo raspoređivanje NATO-ovih snaga u Ukrajini značilo neizbježnost da se posrednički rat pretvori u potpuni širi rat. U svom ovotjednom govoru o Stanju nacije, ruski predsjednik Vladimir Putin sugerirao je da bi sudbina takvih NATO-ovih potencijalnih ispada završila kao sudbina Trećeg Reicha i Napoleona. Putin je također upozorio da bi eskalacija izravnog angažmana NATO-a u borbi dovela u opasnost poticanje nuklearnog sukoba.

S druge strane, međutim, iako je Macron možda za sada izgledao izolirano, njegovi ishitreni komentari ukazuju na zabrinjavajuću dinamiku eskalacije NATO-a od državnog udara u Kijevu 2014. koji je poduprla CIA.

NATO je energično naoružavao i obučavao neonacistički režim koji je instaliran u Kijevu od 2014. Čak su i Jens Stoltenberg i drugi dužnosnici NATO-a otvoreno priznali tu pozadinsku upletenosti.

Priznajući prisutnost NATO-a u Ukrajini tijekom proteklog desetljeća, to također potvrđuje rusko obrazloženje zašto je bila prisiljena pokrenuti svoju vojnu intervenciju prije dvije godine. Naravno, zapadne sile i njihovi servilni mediji to nikad ne priznaju. Radije zauzimaju stav dvosmislenosti i licemjerja, tvrdeći da je ruska vojna akcija bila "neizazvana agresija".

Macron je možda za sada odbaćen i čini se da izgleda kao izvisio klaun. No, kao što je često bilo u prošlosti, kontroverzne ideje o NATO-u iznose se i naizgled odmah odbijaju, da bi kasnije bile usvojene. Kao što je istaknuo Macron, Njemačka i druge zemlje NATO-a prije samo dvije godine nisu bile voljne slati vojnu opremu osim kaciga i vreća za spavanje. Sada su ti isti entiteti poslali bojne tenkove i protuzračne projektile i raspravljaju o slanju oružja dugog dometa za udare duboko u ruski teritorij.

Američki predsjednik Joe Biden jednom je primijetio neizvodljivost isporuke borbenih zrakoplova Ukrajini "jer bi to značilo početak Trećeg svjetskog rata". Pa, Biden je na kraju pristao na isporuku F-16, a njegov NATO pomoćnik Stoltenberg tvrdi da bi se ti ratni zrakoplovi mogli koristiti za gađanje dubokih ruskih ciljeva.

Drugim riječima, Macronove ideje o odlasku kopnenih trupa NATO-a u Ukrajinu za sada bi mogle biti odbačene u javnosti. Ali neumoljiva dinamika u proteklom desetljeću ukazuje na to da bi ideja uskoro mogla postati stvarnost.

Uključivanje NATO-a u Ukrajinu strateški je klin za napad, slabljenje i na kraju poraz Rusije. Ono što počinje kao mala količina neizbježno prerasta u veću nepredviđenu situaciju.

Vojno osoblje NATO-a već je u Ukrajini i to najmanje od 2014. kada su započeli obuku neonacističkih brigada za teroriziranje etničkog ruskog stanovništva na Krimu, Donbasu i Novorosiji.

Mnogi od tih vojnika raspoređeni su neslužbeno kao plaćenici ili, navodno, kao zaštitni timovi za NATO diplomate.

Brojna su izvješća potvrdila prisutnost NATO trupa u Ukrajini u ovom ili onom obliku.

U ruskom zračnom napadu u blizini Harkova u siječnju ubijeno je najmanje 60 francuskih vojnih časnika koji su navodno radili kao privatni ugovorači. Druga izvješća navode čak 50 američkih vojnika ubijenih u akciji služeći u Ukrajini.

Procjenjuje se da se do 20.000 stranih vojnika pridružilo takozvanim "međunarodnim legionarima" koji se bore na strani kijevskog režima protiv ruskih snaga. Poštena je pretpostavka da su većina tih plaćenika privremeno "raspuštene" NATO trupe.

Njemačkom ministru Scholzu je izletilo ovaj tjedan kada je rekao da se protivi slanju projektila dugog dometa Taurus u Ukrajinu jer bi to značilo raspoređivanje njemačkih trupa koje bi pomogle u rukovanju oružjem. Scholz je pogriješio nenamjerno otkrivši da su Britanci i Francuzi već poslali specijalne snage da pomognu sa svojim raketnim sustavima, Storm Shadow i Scalp.

Isto se može reći i za topništvo HIMARS i sustave Patriot koje je isporučila Amerika i koji su korišteni za gađanje civilnih centara u Donjecku i drugim ruskim gradovima. Nema šanse da ukrajinski vojnici koriste ovo sofisticirano oružje bez pomoći američkih trupa na terenu.

Također je poznato da američke, britanske i druge snage NATO-a osiguravaju nadzor i logistiku kako bi omogućile ukrajinske udare u Crnom moru na ruske brodove i baze ruske mornarice na Krimu.

Kao što je jedan neimenovani dužnosnik europske obrane navodno primijetio za Financial Times ovog tjedna u reakciji na galamu oko Macronovih komentara o trupama,
"Svi znaju da u Ukrajini postoje zapadne specijalne snage - samo to nisu službeno priznali."
Uzimajući u obzir ofenzivno oružje koje je NATO ubacio u Ukrajinu (vrijedno 100-200 milijardi dolara) za napad na Rusiju, kao i tisuće vojnika koji su ondje raspoređeni iz zemalja NATO-a, prilično je nepraktično nagađati o budućem raspoređivanju kopnenih snaga. Činjenica je da je NATO već u ratu s Rusijom.

Zapravo govorimo o relativno maloj razlici u stupnju. To je ono što situaciju čini tako opasnom i katastrofalnom. Rusija je u pravu kada ukazuje na neposrednu opasnost od eskalacije ovog sukoba do nuklearne katastrofe za cijeli planet. Pa ipak, žalosno, kada je ruski predsjednik ovoga tjedna ponovno upozorio na tu opasnost, bezumni zapadni režimi i mediji odmah su optužili Putina za "zveckanje nuklearnim oružjem".


Komentar: Razlike u stupnju: Kada su dvije stvari različite, ali usporedive


Jedina prepreka koja sprječava planetarnu katastrofu je zastrašujući ruski nuklearni i hipersonični arsenal za koji zapadna imperijalna politička klika zna da ga ne može poraziti. Doista, zapadni ratni huškači su ti koji su ranjiviji.

Na vječnu je sramotu zapadnih takozvanih vođa što svojom bahatošću i nepoštivanjem bilo kakvih zakona guraju svijet na rub. Njihov je problem, kako je istaknuo Putin, u tome što te iznurene zapadne marionete nemaju ljudskosti niti osobnog iskustva patnje, a samim time nemaju ni empatije. Oni su psihopati i sociopati, osuđeni na propast svojim neuspjelim političkim sustavima, i prinuđeni su da započinju ratove kako bi pokušali spasiti vlastite jadne, patetične karijere.
 
sott
 

 4 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

krstokljun 11.03.2024 14:41

https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-ovoj-vaznoj-bitci-ukrajina-pobjedjuje-to-bi-moglo-promijeniti-sve/2546314.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_prva_d

Ovo smrdi na prijesnu laž. Srozavanje novinarstva na ne ni na tzv novinarstvo, nego na medijsko đubrište.

Slavonac 11.03.2024 08:02

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ukrajinski-ministar-ako-putin-pobijedi-ovako-ce-izgledati-europski-gradovi/2546187.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

Ako ovakve ukro kretenizme Europa puši, onda su veći idioti nego što pokazuju

nećete razbojnici 11.03.2024 07:52

"Jedina prepreka koja sprječava planetarnu katastrofu je zastrašujući ruski nuklearni i hipersonični arsenal za koji zapadna imperijalna politička klika zna da ga ne može poraziti. Doista, zapadni ratni huškači su ti koji su ranjiviji.

Na vječnu je sramotu zapadnih takozvanih vođa što svojom bahatošću i nepoštivanjem bilo kakvih zakona guraju svijet na rub. Njihov je problem, kako je istaknuo Putin, u tome što te iznurene zapadne marionete nemaju ljudskosti niti osobnog iskustva patnje, a samim time nemaju ni empatije. Oni su psihopati i sociopati, osuđeni na propast svojim neuspjelim političkim sustavima, i prinuđeni su da započinju ratove kako bi pokušali spasiti vlastite jadne, patetične karijere."

Psihopati i sociopati. Svakako je Macron babojebac, pa Biden-Senilni itd.

Longa 11.03.2024 07:48

Ne, problem nisu 20 000 plaćenika u Ukrajini koji se bore na strani ukrajinskog režima, problem nisu pripadnici NATO pakta, Anglosaksonci, Francuzi, POljaci... problem su sjevernokorejske granate.