Nakon manje od mjesec dana od postavljanja spomen-ploče žrtvama Slane i Metajne na otoku Pagu, ploča je uništena u noći s 18. na 19. srpnja.

Koordinacija židovskih općina, Udruženje "Jadovno 1941.", Savez antifašističkih boraca i Srpsko narodno vijeće, postavili su 29. lipnja 2013. spomen-ploču žrtvama Slane i Metajne (dijelovima kompleksa ustaškog koncentracijskog logora Jadovno) na otoku Pagu. Ploča je uništena u noći sa 18. na 19. srpnja. Ovo je već treći put da spomenik žrtvama ustaškog logora smrti uništen. Ploča je prvi puta postavljena 1975. a uništena 1991; 2010. obnovile su je navedene organizacije da bi bila uništena nakon svega dva dana, da bi pri trećem pokušaju postavljanja bila uništena nakon 20 dana.

Logori smrti Gospić-Jadovno-Pag, osnovani sredinom travnja 1941, funkcionirali su kao gubilišta do zatvaranja i reokupacije ovog područja od strane talijanskih fašista sredinom kolovoza. U ovom kompleksu je ubijeno vise desetina hiljada Židova i Srba iz svih krajeva tzv. Nezavisne države Hrvatske. U logore Slana (za muškarce) i Metajna (za žene i djecu) na Pagu dopremani su u najvećem broju zatočenici iz radnog logora Ovčara, nedaleko od Gospića. Na osnovu talijanskih dokumenata i svjedočenja preživjelih utvrđeno je da je vrlo velik broj ljudi umoren i bačen u more već u paškom kanalu, na putu do Paga. Životni izgledi zatvorenika i zatvorenica mjereni su nezamislivom mržnjom, ustaškim hirovitim mučenjima, silovanjima i planskim pogubljenjima. Posljednji logoraši Slane bili su prvi zatočenici i graditelji logora Jasenovac. Neki istraživači procjenjuju da je na Pagu pobijeno oko 8000  žena, djece i muškaraca.

Sedam decenija nakon osnivanja ustaških logora smrti predstavnici naroda žrtava prinuđeni su još jednom podsjetiti na razmjere zla ustaštva i fašizma koje se danas sustavno negira, umanjuje ili prešućuje. Stoga okipljena inicijativa zahtijeva da se počinitelji ovog kaznenog djela, ali i onih prethodnih, pronađu i procesuiraju u skladu sa zakonima i hrvatskim Ustavom.

"Nedopustivo je da po treći put nema reakcije nadležnih organa, da nema reakcije onih koji su dužni štititi baštinu i sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i na tekovine antifašizma. Gotovo je nevjerojatno da su predstavnici naroda žrtava i antifašisti usamljeni u ukazivanju na porast revizionizma u svim sferama društva. Ravnodušnost prema tome ne samo da vrijeđa spomen na žrtve nego i otvara prostor za fašistoidno ponašanje mladih sugrađana koji svoje odrastanje proslavljaju pjevanjem ustaških pjesama na gradskim trgovima u prijestolnici ili u podnožju spomenika u Jasenovcu. Takve pojave u Hrvatskoj danas ne smiju biti problem isključivo predstavnika manjinskih skupina već bi trebale biti predmet interesa hrvatske državne politike." - stoji u priopčenju koje potpisuju Ognjen Kraus, Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj i Milorad Pupovac, Predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Izvor: Documenta


Izvor: Kulturpunkt