Postoji neispričana priča o tome kako je Kanada postala sigurno utočište za ukrajinske naciste iz Drugog svjetskog rata, a bivši nacistički zločinci i njihovi potomci uživali su nekažnjeno.

Kontroverza oko odluke kanadskog parlamenta da prizna ukrajinskog Waffen SS vojnika Yaroslava Hunku nastavlja bjesnjeti, a zahtjevi za odgovornost dolaze iz Poljske, židovskih organizacija, Rusije, Ujedinjenih naroda i kanadskog oporbenog vođe.

Prošlog petka, kada je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski govorio pred Donjim domom, Hunka (98) je bio tamo. Zastupnicima je predstavljen kao borac u “borbi za ukrajinsku neovisnost protiv Rusa tijekom Drugog svjetskog rata”. Zastupnici su mu pljeskali.

Brzo je postalo jasno da je bivši vojnik sudjelovao u zloglasnoj 14. Waffen Grenadier diviziji nacističkog SS-a, također poznatoj kao 14. SS-dobrovoljačka divizija Galicija, tijekom njegove “borbe za ukrajinsku neovisnost”.

Krvava prošlost SS divizije Galicija

Formirana 1943. i sastavljena većinom od etničkih Ukrajinaca, Wehrmachtu podređena borbena formacija regrutirana je među fašističkim radikalima, a odgovorna je za masovna ubojstva antifašističkih i komunističkih Ukrajinaca, postrojbi Crvene armije, antifašističkih partizana i Poljaka, židovskih, ruskih i slovačkih civila.

14. SS-dobrovoljačka divizija Galicija pustošila je Istočnom Europom između 1943. i kapitulacije pred zapadnim silama u svibnju 1945. Korištena je za “policijske akcije” protiv poljskih i sovjetskih partizana u zapadnoj Ukrajini i istočnoj Poljskoj, raspoređenih da zbrišu do stotine civila u isto vrijeme u poljskim naseljima kao što su Huta Pieniacka, Podkamien, Chodaczkowo Wielkie, Prehoryle, Smogligow i Borow, i bačeni u stroj za mljevenje mesa protiv Crvene armije (gdje je pretrpjela teške gubitke koji su se približavali 75 posto tijekom brutalnih borbi kod Brodyja, Lavova regije u srpnju 1944).

Ostaci divizije su evakuirani, raspoređeni u Slovačku u kasno ljeto 1944. kako bi ugušili Slovački narodni ustanak, a zatim prebačeni u Jugoslaviju u siječnju 1945. kako bi zaustavili partizanske aktivnosti. Postrojba je pobjegla u Austriju u ožujku 1945. nakon što je pretrpjela značajne gubitke dok je pokušavala odbiti sovjetske snage u i oko Graza u bjesomučnim posljednjim mjesecima rata. Sama divizija nije sudjelovala u gušenju Varšavskog ustanka između kolovoza i rujna 1944., ali jesu ukrajinske fašističke snage koje su naknadno spojene u diviziju.

Vojnici 14. SS divizije s protutenkovskim topom 5 cm Pak 38 na Istočnom frontu, ožujak 1944.

‘Gnijezdo za nacističke zločince’

Oleg Stepanov, veleposlanik Rusije u Kanadi, rekao je u ponedjeljak za Sputnjik da će tražiti pojašnjenje kanadske vlade u vezi s incidentom Hunka i od Ministarstva vanjskih poslova i od Ureda premijera, ali da “nema iluzija” o izgledima suradnje “sa sadašnjim Trudeauovim kabinetom, koji je personifikacija neoliberalnog fašizma”. Stepanov je rekao da usprkos istaknutom položaju Kanade u antihitlerovskoj koaliciji tijekom rata, bivši nacistički zločinci i njihovi potomci tamo uživaju “nekažnjeno”, a sama se nacija nažalost nakon rata pretvorila u “gnijezdo nacističkih zločinaca”.

Situacija s Hunkom nije ni po čemu jedinstvena. Nakon što je objavila da je Chrystia Freeland, viša članica Trudeauovog kabineta koja je tada bila ministrica vanjskih poslova Kanade, pokušala sakriti prošlost svog djeda Mykhaila Khomiaka kao urednika nacističkih novina u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata, Consortium News je napadnut od strane kanadskih vlasti 2017.

Kasnije su kanadski mediji istražili optužbe, potvrdili detalje i otkrili da Freeland ne samo da je bila svjesna problematične prošlosti svog djeda, već je također pomogla svom ujaku John-Paulu Kimki, profesoru emeritusu na Sveučilištu Alberta, u uređivanju akademskog rada objavljenog u Journal of Ukrainian Studies 1990-ih u nastojanju da diskreditira aktivnosti nacističkog propagandista. Prema Freeland, njezini djed i baka pobjegli su od rata 1939. kao “politički prognanici s odgovornošću da održe na životu ideju nezavisne Ukrajine”. Kada su procurile informacije o pravoj prošlosti njezine rođakinje, Ottawa je to odmah okarakterizirala kao kampanju “ruskog dezinformiranja” s namjerom da “destabilizira” zapadne demokracije.

Prema New York Postu, u otvorenom pismu predsjednicima odbora Predstavničkog doma koji nadziru istragu o opozivu potpredsjednika Joea Bidena, nestali zviždač dr. Gal Luft optužio je Bidena da koristi FBI-evu krticu pod imenom “Jednooki” za curenje zapečaćenih optužnica Kina.

Mykhailo Khomiak (desno od čovjeka koji puši) na zabavi na kojoj je bio Emil Gassner, nacistički upravitelj zadužen za tisak u Krakovu pod okupacijom nacista (krajnje desno).

Nakon eskalacije ukrajinske krize početkom 2022., Freeland, koja je sada zamjenica premijera, izazvala je više kontroverzi kada je na Twitteru objavila (i kasnije obrisala zbog negodovanja javnosti) svoju sliku kako drži transparent s bojama i sloganom “Slava Ukraini” zloglasne fašističke militantne skupine poznate kao Ukrajinska pobunjenička armija.

(UPA), koja je osnovana 1930-ih kao paravojno krilo fašističke Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), bila je zadužena za ubijanje desetaka tisuća civila u zapadnoj Ukrajini koju su okupirali nacisti tijekom Drugog svjetskog rata, uključujući Poljake, Židove, Ruse, antifašističke Ukrajince, a kasnije, kako je Crvena armija napredovala, sovjetske vojnice.

Postrojbe su nastavile učinkovito djelovati i nakon završetka rata, a neki od njihovih dragovoljaca na kraju su se pridružili Waffen SS Galicia. Sve do ranih 1950-ih, militanti su provodili terorističku kampanju u zapadnoj Ukrajini uz pomoć američkog Ureda za strateške usluge, koji je kasnije postao Središnja obavještajna agencija (CIA). Tijekom tog vremena ubili su preko 32 000 civila, uključujući mnoge visoke vladine dužnosnike, kao i oko 25 000 sovjetskih vojnika, policajaca i obavještajnih agenata. Neki suradnici UPA-e, uključujući veterane SS Galicije, našli su se u Kanadi i drugim zapadnim zemljama nakon rata.

logično