Evo poslije skoro dva mjeseca i mi Brođani smo dočekali malo čišćeg, čistog zraka i to valjda već jednom u dužem razdoblju!

Cijela Hrvatska je u ZELENOM, brodske mjerne postaje više nisu na prvom i drugom mjestu liste onečišćenja zraka RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html), što više nisu ni u top deset. A svemu tome je prethodio (za sve nas dobro poznati) interval od 70 sati trajanja, kada su brodske mjerne postaje kontinuirano bile u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak) i to jedine u RH!

Svi se sjećamo popisa kojeg smo nedavno objavili na SBPeriskopu. Popis se odnosilo na dane, one samo iz siječnja kada su više sati, a često i cijeli dan brodske mjerne postaje (jedna i druga) bile na vrhu top liste onečišćenja RH i to u CRVENOM, ŽARKO CRVENOM i LJUBIČASTOM (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/eko-aktivisti-u-klopci-sada-znamo-da-smo-svi-mi-u-klopci)!

Posebno smo tada istakli koji su do tada bili kritični dani. Ovako sa odmakom i sa onim saznanjima koje smo naučili i doživjeli od 5. do 8. veljače, možemo podvući crtu i točno reći; kada su brodske mjerne postaje (bar jedna, ali često i obje) više puta mjerile alarmantne koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5, što više bile su u LJUBIČASTOM:

  1. i 25. prosinca (27 sati), 04. siječnja (18 sati), 22. i 23. siječnja (18 sati) i 05. do 08. veljače (blizu 70 sati). Takvo nešto nisu evidentirale u posljednje vrijeme druge mjerne postaje u Hrvatskoj. Što više u tim razdobljima (skoro) cijela Hrvatska (uvijek) je bila u ZELENOM!


Brođani zaprepašteno, ali i uplašeno gledali u svoje aplikacije tražili su objašnjenja koja im nisu stigla. Mi iz Eko-Integrala ponavljali ono standardno, što znamo o mogućim uzročnicima zagađenja brodskog zraka. Ali i to da imamo veliki problem i s južinom.

Inače prvu grupaciju zagađivača čine naši, lokalni zagađivači, kao što je asfaltna baza i ljevaonice unutar ograde ĐĐ. Drugu grupaciju čine zagađivači koji svojim djelovanjem izazivaju i daljinsko zagađenje, kao što su napr. termoelektrane oko Tuzle, Ugljevik, Stanari i drugo. Na kraju tu je Rafinerija nafte Brod iz Bosanskog Broda koja kako i mi sumnjamo, možda je počela s radom, ako ne sa preradom nafte, onda nekakvim aktivnostima koje izazivaju veliko onečiščenje u zraku!

Ono što mi još u Eko-Integralu, pa tako i u Slavonskom Brodu znamo da početkom siječnja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaputem diplomatskog predstavništva uputilo dopis prema Rafineriji nafte Brod, kojim se žurno traže nove informacije o svim trenutnim aktivnostima i načinu rada same rafinerije”. Do te informacije mi u Slavonskom Brodu još nismo došli.

Znamo još i to kakvo objašnjenje imaju u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, DHMZ-u, ali i u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo vezano za sva ova brodska ekstremno onečišćenja zraka. To smo mogli pročitati na brodskim portalima. Tako su nam iz Ministarstva javili:

Glavni izvori emisija lebdećih čestica (PM) u zraku su mala kućna ložišta koja koriste kruta i tekuća goriva, a slijede promet (cestovni), industrija (rafinerija nafte), necestovni pokretni izvori i strojevi te poljoprivredni sektor. ... Značajan utjecaj na visoke koncentracije lebdećih čestica zimi imaju meteorološki uvjeti koji doprinose akumulaciji onečišćenja nad gradom.

Hladna razdoblja povezana su sa stagnacijom zraka i malim brzinama vjetra što znači da su uvjeti za raspršenje loši te dolazi do zadržavanja čestica u plitkom graničnom sloju što pogoduje porastu koncentracija unutar određenih područja pogotovo urbanih dijelova u kojima imamo značajne izvore.

Prirodni izvori čestica, poput zračnog prijenosa pustinjskog pijeska, također mogu dovesti do prekoračenja graničnih vrijednosti.

Uvidom u podatke Europske agencije za okoliš stanje kroz period od 5. do 8. veljače, onečišćenja u mediteranskom dijelu kao i dijelu srednjoistočne Europe je zabrinjavajuće, ali ukazuje na to da onečišćenje u Slavonskom Brodu nije izdvojeni slučaj. Na prostoru Mediterana i u podalpskom području Italije došlo je do onečišćenja koje je uzrokovano atmosferskim strujanjima i daljinskim prijenosom pustinjskog pijeska...

Što se kvalitete zraka u Slavonskom Brodu općenito tiče, naglašavamo kako je zbog svog geografskog položaja, ali i atmosferskih strujanja, on u puno nepovoljnijem položaju od ostalih gradova u kontinentalnoj Hrvatskoj, no nije izdvojen slučaj. Probleme s onečišćenjem lebdećim česticama PM10 i PM2.5 zimskim mjesecima nema samo Slavonski Brod nego i drugi gradovi kontinentalne Hrvatske – Zagreb, Osijek, Kutina, Sisak.

Ova pojava je uzrokovana ponajviše utjecajem i doprinosima sezone grijanja, ali i značajnim doprinosom prekograničnog daljinskog onečišćenja….”!

Na kraju ovog uvida u ‘pisamce’ Ministarstva, moramo navesti da od jučer stanje zraka u Slavonskom Brodu je potpuno zadovoljavajuće! Jučer ujutro na brodskim postajama se mjerile koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5 ispod 20 µg/m3! Dok dva-tri dana ranije mjerena je satna koncentracija lebdećih čestica PM10 i od 330 µg/m3, a PM2.5 od (skoro) 200 µg/m3! Kako smo spomenuli, brodske mjerne postaje kontinuirano bile u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak)!

No ovo i takvo onečišćenje zraka samo se dogodilo i događa (ne jednom, nego kontinuirano) u Slavonskom Brodu. Makar u priopćenju Ministarstva spominju i Zagreb, Osijek, Kutina, Sisak… Bez dokaza ili bilo kakvih argumenata!

A ono što je posebno važno primjetiti, uz gorki osmijeh Brođana, izgleda, po objašnjenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, DHMZ-a i Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo od jučer u Slavonskom Brodu više se uopće ne loži, nema prometa, (možda) je stao i život(?)!

Bit će prije da je netko potpuno promašio temu. Brođani 12 godina ukazuju na kontinuirano onečišćenje brodskog zraka. Traže pravog uzročnika, instalaciju i vođenje katastra zagađivača i ne samo za Slavonski, nego i Bosanski Brod. Pa još puno toga drugo, ali sve u funkciji čistog zraka!

Nažalost, koliko je puta u posljednje vrijeme Ministarstvo promijenilo svoje ime, toliko puta se izgubilo na važnosti osiguranja čistog zraka građanima Slavonskog Broda! Da, svakako i Brođani imaju pravo na čisti zrak i zdrav život! A to mnogi vrlo često zaboravljaju