/SBPeriskop

Njemački poslanik u obraćanju kancelaru: Rusi su vas na to upozoravali 15 godina. Sve ste odbili. Rezultat je rat u Europi i vi dijelite odgovornost za to

Europa, Međunrodni odnosi
Objavio: Web
Njemački poslanik u obraćanju kancelaru: Rusi su vas na to upozoravali 

Njemački kancelar Olaf Šolc

 


Šef spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternative za Nemačku u Bundestagu Petr Bistron smatra da će "nemačka vlada snositi odgovornost za rat u Ukrajini jer je osam godina davala lažna obećanja Ukrajini i namamila je u EU i NATO".


On je juče u Bundestagu istakao da "Rusija vodi agresorski rat protiv Ukrajine", ali je u obraćanju nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, govorio i o tome da nemački građani žele da znaju kakvu je ulogu nemačka vlada igrala u prošlosti i na koji način će ona sada da snosi odgovornost.- Svaki evro od ovih 100 milijardi evra koje ćete ovde potrošiti biće iznuđen od zaposlenih građana u Nemačkoj kroz porez. I šta ste postigli? Vi ste, kancelare Šolc, rekli: sfera uticaja se pomerila. - Da, koja sfera uticaja? Taj NATO se pomerio na granicu Rusije. Američka sfera uticaja se pomerila ka ruskoj granici. I koja je cena za to? Mladi momci, Ukrajinci kao i Rusi, sada ginu, a geopolitički je Rusija gurnuta u pravcu Kine. Rusija je oduvek bila evropska sila a vi ste je gurnuli u naručje Kine - rekao je Bistron.On je rekao da je o svemu tome govorio ruski predsednik Vladimir Putin koji je ponudio zajedničku bezbednosnu arhitekturu.- I nemojte reći da niste bili upozoreni. Rusi su na to upozoravali pre 15 godina. Vladimir Putin je govorio ovde u nemačkom Bundestagu; tada mu je aplaudirano. Govorio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 2007. godine i ponudio nam zajedničku bezbednosnu arhitekturu. Sve ste odbili. Ljudi iz vašeg okruženja su vas upozorili, admiral Šenbah pre mesec dana. Sve ste to odbili; Ignorisali ste sva upozorenja. Rezultat je rat u Evropi i vi delite odgovornost za to - naglasio je Bistron.Naveo je da je Ukrajina korišćena kao pion na geoplitičkoj mapi.- Osam godina ste davali lažna obećanja Ukrajini. Namamili ste ih u EU i NATO. A sada kada imamo rat: gde je sada vaša odgovornost? Vrednosti, demokratiju ste čak hteli da branite oružjem u Hindukušu. Sada je rat u Evropi; sada možete da ih branite. I šta vi činite? Apsolutno ništa! Ukrajinu ste uvek koristili samo kao piona na geopolitičkoj mapi. Sva vaša lamentiranja o vrednostima bilo je čisto licemerje - rekao je Bistron.Prema njegovim rečima, čulo se dosta o odgovornosti Vladimira Putina za ovaj rat, a Putin će morati da odgovara ruskim biračima, ruskim građanima.- Kancelare Šolc, nedostajala mi je samorefleksija u vašim izjavama, baš kao i u izjavama CDU. Vladali ste proteklih osam godina. Finansirali ste Ukrajinu osam godina; Nemačka je drugi najveći neto finansijer. I nijednom niste uslovili ove isplate sa poštovanjem Ukrajine sporazuma iz Minska II. U njemu se radilo isključivo o autonomiji. Sada je pitanje autonomije povučeno, sada smo u ratu i vi delite odgovornost za to - poručio je Bistron.


- Nemojte mi sada dolaziti sa sankcijama; molim vas. Rusi su računali sa sankcijama. Ne želim uopšte da citiram šta je rekao ruski ambasador u Švedskoj. I gospodin Lindner je rekao: Dugovi su sloboda. - To kaže neko ko je u (bivšoj) liberalnoj stranci. Dragi prijatelji, dugovi nisu sloboda, dugovi su ropstvo - naveo je on.Bistron je nedavno i podsetio da "Nemačkoj pošto je učestvovala u secesiji Kosova i Metohije nedostaje moralna osnova za kritikovanje Rusije".Komentar: Predsjednik Putin nije izazvao Treći svjetski rat, on ga je upravo spriječioMnogo veći rat, koji bi mogao opasno eskalirati u Treći svjetski rat, spriječen je preventivnom specijalnom operacijom Rusije u Ukrajini usmjerenoj na neutraliziranje latentnih, neposrednih i gorućih prijetnji SAD-a i NATO-a koje dolaze iz te zemlje. To vojnu misiju Moskve doista čini mirovnom misijom budući da je euroazijska velika sila odgovorno nastojala spriječiti Treći svjetski rat, a ne ga potaknuti. Rusija uistinu više nije imala drugog izbora nego djelovati upravo sada.
 6 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

kako ste danas 03.03.2022 20:34

Onda, pa kako ste danas?

Nakon osam dana..

Je li mozak pod vlastitom kontrolom, ili mozak Mrzečki zamrzava?

Eno večeras u Dnevniku nešto je probao objasniti akademik Davorin Rodolf, konkretno, bez tenzija, bez zauzimanja strane. Ej, on ima 88!. Još ima i snage i volje da nam nešto kaže. Ali avaj, neš ti tu smirivat strasti, odmrzlečkivat mozak, odmaknut strah, skidat tempo, pa ga prekini, isteklo vrijeme, pa opet udri što strašniju sliku, što gori zvuk, pumpaj…

Kad krv treba pasti, svaki drugi pristup, od najtežih sankcija do najtežih pregovora, je znak slabosti i ne donosi takav adrenalin, ni onima koji se tuku, ni onima koji ih gledaju. Kad se isto događa u školskom dvorištu onda su, bar za početak, krivi svi. Sve dok tuča ne stane, pa ćemo onda onog najzločestijeg zauvijek izbaciti iz škole. Ako za vrijeme tuče slabijem dodate pendrek, tuča se rasplamsava i jedan ili oba će završiti mrtvi. Vi ste zapravo licemjerni. Ili samo obožavate gledati borbe pasa? Veći učinak bi bio možda da ste jačega ohladili hidrantskim crijevom ledene vode.

Djelovanje iznutra je također vrlo učinkovito, pa i učinkovitije ponekad nego izvana. Očekujem reakcije kad se počnu vraćati sanduci majkama. (Iako načuh i to da ruska vojska ima pokretni krematorij?)

Uvjek se začudim kako za osam dana nestane čovjek sa ovog svijeta, pa se zapitaš i sam gdje ćeš se naći za osam dana. Ali da i svijet nestane s ovog svijeta za osam dana …? To je pak tuu mač. .

Civilizacija je s nama negdje gadno pogriješila. U čudu sam s tim ! Zapravo potpuno se nesinkronizirano razvija hardware i software. Pa smo tako došli do atomske, do mjeseca, do klimozagađenja, do istrebljenja, a mozak o-stao. I začas ga zamrzlečkaš.

Civizacija je zapravo na vrlo niskom stupnju razvoja, u povojima, samoneodrživa. Ono kad praviš prve korake, pa se začas strmoglaviš, a pojma još nemaš kako neki od tih padova može biti fatalan.

Hoćemo li ipak uložiti nešto u taj software, makar svatko za sebe, ili - nek ide dok ide , dok ovako vozeći po rubu, nekome ne ispadne ta atomska iz ruku. U tom slučaju trebalo bi bar, kao iz onog vica, ostaviti poruku majmunima da ne zeznu opet pa postanu ljudi..

Dur i Mol 04.03.2022 07:07

Znam, znam dobro takve općenitosti o čovječanstvu, moraliziranje i nelagodu, a kad treba sagledati KONKRETNE uzročnike u konkretnim sukobima u kojima vladaju nasilje, laž i glupost, onda ni mukajet.

Newman 03.03.2022 11:00

Pažnja, pažnja!

- Međunarodna federacija uzgajivača mačaka odlučila je da zbog situacije u Ukrajini zabrani sudjelovanje mačkama iz Rusije na međunarodnim natjecanjima. Mačke čiji su vlasnici Rusi ili se uzgajaju u Rusiji, neće moći sudjelovati na izložbama i natjecanjima Međunarodne federacije uzgajivača mačaka (FIFe), a neće moći ni da se registrriraj u knjizi pedigrea te organizacije.

nećete razbojnici 03.03.2022 09:15

Ne bi trebalo zaboraviti da su Nijemci započeli dva svjetska rata. I oba izgubili. I od Rusa. Tko zna što im je opet u glavama.

Riddick 03.03.2022 06:44

https://www.jutarnji.hr/scena/domace-zvijezde/mirjana-hrga-nije-fer-amnestirati-zapad-sad-huljski-je-huskao-ljude-na-revoluciju-a-bez-sredstava-15164892

I sad se neki čude što je Hrga Zapad nazvala huljama. Ali, kako netko tko raspolaže sa svojim mozgom, kome mozak nije ispran od zapadne propagande, može ne priznati činjenicu da je Zapad huljetina, pokretač svega što se događa.

  HIMNA SBPERISKOPA