[caption id="attachment_128870" align="alignleft" width="460"] "Čudnovate zgode Dubravka Matakovića": zahvaljujući propagandnim naporima Odjela za marketing tražila se stolica više. Gužva na fotki.[/caption]

Pod zaštitnim znakom Knjigomira, junaka s posebnim moćima koje mu je priskrbilo čitanje, održana je u knjižnicama po cijeloj Hrvatskoj, osmu godinu zaredom, manifestacija Noć knjige. Naravno, i u Slavonskom Brodu. Nije mi namjera provjeravati i iznositi sud koliko je Knjigomirova misija uspjela u našem velom turističkom gradu, gradu kružnih tokova i industrije odnosno kolikima je on uspio prenijeti poruku o vrijednosti knjige i važnosti čitanja. Isključivo me interesira prezentirati konstatacije da su  zakazali odnosi s javnošću za koje je zadužen novoosnovani Odjel za marketing na čijem se čelu nalazi Sanja Vuleta.

Važno je istaknuti da je Sanja Vuleta jedna od tužiteljica (druga je Ružica Bobovečki, ravnateljica Gradske knjižnice) protiv Stribora Uzelca Schwendemana i moje malenkosti. Tužbu su podnijele Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, zbog toga što je Uzelac napisao tekst pod naslovom Kerenje u brodskoj gradskoj knjižnici, i zbog toga što sam ga ja dopustio objaviti u ovom mediju. Ne želeći tekst razumijeti kao urnebesnu i dalekosežnu satiru, začinjenu schwendemannovskom stilskom mizantropijom, a čiji kontekst treba potražiti u nerazjašnjenoj sječi glava u gradskim kulturnim institucijama, sječi koju je, uz pomoć raznih klimoglavnih odbora, iz neznanih razloga proveo gradonačelnik Mirko Duspara - one su, vrhunsku stilsku sliku ispunjenu socijalno-kulturnom tjeskobom i gnjevom, uz pomoć svog odvjetnika i savjetnika Mije Kladarića, označile kao ružni, uvredljivi pastiš. Da su zatražile ispriku i samo nas pokušale pobijediti na polemičkom polju, ja bih im skinuo kapu do poda (ma ne jednu, nego dvanaest koliko ih nosim za bolje od sebe), ali nakon tužbe i zahtjeva da im moramo za duševne boli isplatiti 60 000 kuna, ne preostaje nam ništa drugo nego na brodskom sudu za koji se nadamo da na stvari neće gledati jednodimenzionalno, maknuti njihove koristoljubive šape s naših života slobodnih, nezavisnih i osiromašenih ljudi i pisaca.

U rečenoj tužbi, Mijo Kladarić, odvjetnik i savjetnik tužiteljica, razvodnjeno tvrdi da je uloga Odjela marketinga da uspostavi kontakt s građanima i učini knjižnicu mjestom koje će imati nove kulturne sadržaje. S obzirom da Schwendemann smatra da je taj odjel nepotreban i osnovan kao uhljebnička prečka za sjedenje, odvjetnik s nepodnošljivom lakoćom sveznanja i stilskih netočnosti kaže: „Upravo je primjena marketinga u knjižnici, dobro koncipirani odnosi s medijima i lokalnom zajednicom, čimbenik koji razikuje neuspješne od uspješnih knjižnica.“

Omniscijentnost Odjela za marketing, kada je riječ o Noći knjige, jedno je od mjerila za procjenjivanje uspješnosti manifestacije. U tom smislu i u smislu opisa primjene sredstva kojima je raspolagao odjel, manifestacija je očito bila neuspješna, jer Odjel nije učinio ono što je trebalo – uspostaviti odnose s medijima. Nije to učinio na projektirani način prije, ni za vrijeme, a ni poslije manifestacije. Nijednom slavonskobrodskom mediju nije na njihovu adresu prosljeđen poziv kako bi preko svojih kanala i vlastite medijske rasprostranjenosti, pozvao svoje posjetitelje i korisnike na Noć knjige. Drugi to rade, to je uobičajeno. Knjižnica odnosno Odjel za marketing samo su na svoju web stranicu priljepili plakat-program. Nisu ga, ponavljam, prosljedili medijima, a kamoli da su sazvali konferenciju za medije. Očekivali su da zainteresirani nezaustavljivo pohrle na njihovu, u svakom smislu, oskudnu stranicu. Takva pasivnost i improvizacija plaćenih osoba je nedopustiva. Čini nam se da proizlazi iz nepoznavanja elementarnog funkcioniranja marketinga. Osim toga, dobiti u Brod jednog Dubravka Matakovića1, stripovsku legendu2, (Dvije fotografije D. Matakovića mogu se na jedvite jade pronaći samo na fb profilu Gradske knjižnice!!! Halo, Odjel marketinga, možete li obavijestiti javnost o posjećenosti njegovih radionica?!), a ne iskoristiti njegovu nazočnost za propagiranje stripa i čitanja, ne organizirati njegovo obraćanje medijima, još je strašnije nego povratak unazad, u prošlost. Naime, i u predratno vrijeme, kada su susreti s velikanima bili rijetki, pazilo se od strane organizatora da ugledni gosti budu najavljeni puno ranije, da susreti s njima proteku pod punim interesom štampe i radija, te da se s njima organiziraju intervjui i druženja. Sve je to 23. travnja neoprostivo izostalo. Umjesto uzbudljivog šarenila Noći knjige, javnosti je, u smislu medijskog praćenja, prezentirano monokromatsko viđenje, a sve zahvaljujući suzdržanoj kvalificiranosti Odjela za marketing i naivnom povjerenju Ružice Bobovečki u njegove potencijale. Odjel je bez ikakve sumnje zakazao na svom prvom većem ispitu.

Čini mi se da ovim kritičkim pristupom ovaj put opravdano mogu izazvati nove duševne boli, ali, srećom, to nije utuživo, to, kad javnoj osobi, javno, u ime javnosti kažeš da je sve trebalo napraviti drukčije i bolje.

_________________________________________

1 18,00 – 19,00 sati

Mjesto održavanja: velika dvorana Gradske knjižnice
Predavanje i PowerPoint prezentacija poznatog hrvatskog crtača stripa Dubravka Matakovića „ČUDNOVATE ZGODE DUBRAVKA MATAKOVIĆA“

19,00 – 20,00 sati

Mjesto održavanja: računalna učionica

UDRUGA LIMA&GRADSKA KNJIŽNICA– STRIP RADIONICA ZA ODRASLE
- voditelj Dubravko Mataković

2 Ovakav intervju (preporučamo se!!) trebalo je ponovo napraviti s Dubravkom Matakovićem. Samo da nas je Sanja Vuleta zamolila. Pa je li to bilo toliko bolno gospođo Vuleta?!

STRIP INTERVJU: Dubravko Mataković, autor kultnog Overklokinga