Podršku prosvjetarima nije dala ni lokalna vlast, a još manje aktualni resorni ministar Vedran Mornar, koji je već otprije dokazao da pitanje sekularnosti niti razumije, a niti ima volje da dok je na funkciji nešto o tome i nauči</p>
<br /><p>


Podršku prosvjetarima nije dala ni lokalna vlast, a još manje aktualni resorni ministar Vedran Mornar, koji je već otprije dokazao da pitanje sekularnosti niti razumije, a niti ima volje da dok je na funkciji nešto o tome i nauči
Foto: FaH


Dvije profesorice i ravnatelj kninske srednje škole Lovre Montija našli su se na nišanu lokalnog HDZ-a, crkve i braniteljskih udruga zbog toga jer su smatrali da katoličkom svećeniku koji će blagosloviti učenike nije mjesto u službenom programu maturalne večeri
Da prosipanje brašnom, mahnito skakutanje u fontane, ispumpavanje želuca i poneka tuča nisu najnorije vijesti što ćemo ih pamtiti s ovogodišnje proslave mature, pobrinuli su se u Kninu. U medijima se, naime, pojavila vijest kako su se tamo dvije profesorice i ravnatelj  srednje škole Lovre Montija našli na nišanu lokalnog HDZ-a, crkve i braniteljskih udruga i to zbog toga jer su smatrali da katoličkom svećeniku koji će blagosloviti učenike nije mjesto u službenom programu maturalne večeri.

Riječ je o pitanju oko kojeg u zrelijim (maturalnijim) sekularnim državama i nema spora: u takvim su poslovi države i Crkve za dobro građana odvojeni, pa je uvođenje religioznog obreda bilo koje konfesije u javni prostor (što je, dakako, škola i događaji koji se u sklopu nje organiziraju)  ne samo neumjesno nego i protuustavno. U najkraćem, zrela država je suzdržana ili načelno neutralna u odnosu na konfesionalne utjecaje. Ono što je važno je da u takvoj državi, ni vjernici, ni ateisti neće biti žigosani ili etiketirani zbog svojih osobnih uvjerenja, jer se uloga takve države sastoji u propagiranju onoga što je zajedničko svim ljudima, a ne samo pojedincima. Pritom ovakav stav nema nikakve veze s lijevom ili desnom političkom opcijom, riječ je o elementarnom društvenom bontonu. U tom smislu prigovor spomenutih prosvjeta čist je kao suza, što je dovoljno da im od života stvori kaos.

No za početak evo i malo domaće teorije. U Hrvatskoj područje o kojem govorimo propisuje članak 41 Ustava koji kaže: „sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države. Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.“

Tako, naime, stoji na papiru, u zbilji svako malo u javnost isplivaju vijesti koje govore suprotno, a spomenuti kninski slučaj pokazuje kako pritom uopće nije riječ o neznanju, nego o obrascima ponašanja koje je bi se, da ostanemo kod prosvjetarske terminologije, moglo najblaže okarakterizirati kao – jedinica iz vladanja.

Evo činjenica: najprije je na sastanku maturalnog odbora spomenute škole 12. svibnja, tri dana uoči maturalne večeri, izglasano da će se u službeni program uvrstiti katolički blagoslov, što je već samo po sebi – da su baš svi učenici katolici -  suprotno načelu sekularnosti. No, osim što jamačno ima Hrvata koji su religiozno indiferentni, Knin je multietnički grad u kojem gotovo četvrtinu stanovništva čine Srbi (vjerojatno i među njima ima netko tko se osjeća ateistom). To je bilo dovoljno da profesorice Olgica Vrdoljak i Nada Jakovčević maturalnom odboru pokušaju objasniti kako bi katolički blagoslov na maturalnoj večeri predstavljao diskriminaciju manjinskih skupina. Spomenute učiteljice, kako javljaju mediji, ravnateljima obje škole (riječ je o još jednoj kninskoj školi koja je 15. svibnja slavila maturu) dostavile su dopis naslovljen "Zahtjev za zaštitu učenika od diskriminacije", u čemu ih je podržao Mirko Antunović, ravnatelj Srednje škole Lovre Montija, te ujedno i predsjednik SDP-ove gradske organizacije u Kninu.

E, tada je krenula norijada.
Već 12. svibnja na Facebook stranici mladeži HDZ-a Knin objavljen je status kojeg zbog frazeologije valja citirati u cijelosti. Kažu mladi HDZ-ovci kako su se  "pojavila kuloarska nagađanja po kojima pojedini srednjoškolski profesori/ce vrše pritisak kako katolički svećenik ove godine ne bi maturantima udijelio božji blagoslov i kako se na maturalnoj zabavi ne bi intonirala hrvatska državna himna, iako su ta dva lijepa i dostojanstvena čina bili dijelom maturalne zabave od oslobođenja hrvatskog kraljevskog Grada Knina naovamo".  Pritom se na istoj stranici „apelira na zdrav razum i domoljubno osvještenje“.  Kako javljaju mediji, dodatak da se traži zabrana hrvatske državne himne nije istinita, ali je bila dovoljna da je bez provjere preuzme Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – podružnica Knin, kao i pripadnici lokalnog klera, koji su s hajkom nastavili idućeg dana.

Ta udruga  izražava "ogorčenost načinom kako su djeca na pragu svoje punoljetnosti perfidno poslužila nekome kao instrument u svrhu provedbe jeftine političke demagogije". U ime Crkve reagirali su na portalu Mir.hr  (glavni urednik im je franjevački svećenik, nakladnik  se nalazi u Rimu na adresi na kojoj djeluje  međunarodno franjevačko sveučilište. U Miru tako konstatiraju da je zahtjev da se s maturalne večere izostavi blagoslov "nadahnut istinskom komunističkom matricom“, a profesoricama koje su se zalagale za poštivanje Ustava  predbacuje "nedostatak kulture" i "diktatura ateizma", i optužuje ih se i da im "nije stalo do odgoja vlastitih učenika".

Kako je na maturalnoj večeri 15. svibnja svećenik ipak održao blagoslov na istom portalu se prosvjetare koji su se tome protivili optužuje „da su za vrijeme molitve ostali sjediti, te tako na krajnje nekulturan – i za kršćanstvo uvredljiv – način posvjedočiti vlastiti intelektualno-društveni doseg". Dodaje se tu još pokoja o zatiranju hrvatstva, katolicizma, ili da sumiramo riječima iz jedne davne rock pjesme  – „opća paranoja je stvorena“, a kako stvari stoje teško da će se i prekinuti jer spomenutim prosvjetarima (jedinim koji su na ovom javnom neformalnom ispitu društvene zrelosti zaslužili ocjenu odličan), koliko se dosad zna, riječ potpore nije dala ni lokalna vlast, a još manje aktualni resorni ministar Vedran Mornar, koji je već otprije dokazao da pitanje sekularnosti niti razumije, a niti ima volje da dok je na funkciji nešto o tome i nauči.
Pa kad smo već u društvu u kojem se po političkim i pragmatičnim prosudbama miješa sveto i profano, javno i sakralno, oltar i katedru, nema druge nego završiti tekst sa – Tako nam Bog (za kojeg se pouzdano ne zna da ga ima, ali je neupitno da nije katolik, pravoslavac a ni musliman) pomogao!

Ako ne već nama a ono svakako maturantima čiji smo ulazak u doba zrelosti upravo obilježili. Bez pomoći odozgo sumnjam da će preživjeti u norijadi koju su joj odrasli zamijesili.

Kako u Kninu tako i šire.

forum.tm