Nakon otkrića da je Bandić svojedobno izdao priručnik o borbi protiv korupcije, novinar Nove TV razgovarao je s građanima, konzultirao videoarhivu i pokazao kako je ta brošura zapravo idealan opis Bandićeve djelatnosti. Na molbu da to prokomentira Bandić gubi živce, što mu se sve češće događaStudio 4, HRT, 18. veljače, 09:10


Nakon ‘Studija 4’ gledamo nijeme slike iz poljske Wisle: deset-dvadeset svećenika u haljama – skija. Idućih dana ‘svećenici na skijanju’ vrtjeli su se još nekoliko puta. HRT je stvar tretirao onako kako je Jagodina tretirala dolazak žirafe u lokalni zoološki vrt – sedmo svjetsko čudo. ‘Cijeli život je stao u Jagodini zbog jedne žirafe, pa što bi bilo da je došao slon?!’ vrištao je Petar Luković. Što bi bilo da su popovi išli na skijaške letove?! Ekipa s Prisavlja svaku sekundu koristi za indoktrinaciju, vjersku, političku i povijesnu. Ni zrna žita neprijatelju. Penetrirali su i u Treći program televizije i radija, gdje nikad prije nisu htjeli ni nosa promoliti. Godišnje se na HRT-u vrti oko 2000 vjerskih emisija. Najmasovnija evangelizacija na ovim prostorima nakon stoljeća sedmog masovno, međutim, proizvodi farizeje. Prema kriteriju pravne sigurnosti poslovanja, našu pobožnu zemljicu, koja bi trebala biti oaza kreposti, prešišala je ovih dana čak i majčica Rusija.

Na ljestvici koja pokazuje broj svećenika na 100.000 stanovnika Hrvatska je, inače, na sedmom mjestu u Europi. Imamo 56,1 svećenika na svakih 100.000 stanovnika. Ispred nas su samo Grčka, Italija, Rumunjska, Poljska, Belgija i Irska. Na dnu je Bugarska s 12 svećenika na 100.000 stanovnika, dok Nizozemska, Mađarska i Njemačka na 100.000 stanovnika imaju 2,3 svećenika. Grci imaju i najviše liječnika na 100.000 stanovnika, čak 659. Mi ih imamo 323.

RTL Direkt, 18. veljače, 21:00


Mojmira Pastorčić spremno je uskočila u veliko odijelo Zorana Šprajca. RTL-ov Direkt vodi i uređuje zanimljivo, pametno, medijski atraktivno, bez praznog hoda. Emisija o inauguraciji Zorana Milanovića bila je doslovce triler – u kadru smo vidjeli bezbroj zanimljivih detalja o kojima je toga dana nagađala javnost, od pogleda koje su si međusobno upućivali zavađeni političari do detalja vezanih uz spektakularnu izvedbu himne. RTL Direkt plastično je pokazao kako je Milanović bio zbunjen: desnu ruku nije držao u zraku, nije čekao da mu Miroslav Šeparović pročita tekst prisege, kad ju je htio potpisati, otvorio je Sveto pismo umjesto kutije za pisaljke, ali dobro, sve je to djelovalo simpatično, glavno je da se nosilac stanarskog prava promijenio.

Josipa Lisac Milanoviću je ukrala šou, podsjećajući na interpolaciju koja je nešto ranije ugledala svjetlo dana u Donjem gradu, famoznu vilu Ante Vlahovića bez prozora na fasadi. Obje će interpolacije u sumorni krajolik XIX. stoljeća, sigurni smo, s vremenom dobro sjesti. Hrvatska je dosad isprobala svašta, ali modernitet još nije, pa bi bilo vrijeme i za to čudo. Mi uvijek posegnemo za pravim rješenjima kad isprobamo sva kriva.

Dnevnik Nove TV, 20. veljače, 19:15


Razgovori s Milanom Bandićem u zadnje vrijeme više nalikuju na koridu nego na intervjue, ali mladi je novinar Nove TV pokazao veliku vještinu. Nakon otkrića da je Bandić izdao priručnik o borbi protiv korupcije – u zatvoru je bio 2014., a brošuru na 30 stranica Grad Zagreb objavio je godinu dana kasnije – novinar je razgovarao s građanima, konzultirao videoarhivu (to naši TV novinari često ne rade, a trebali bi), pa pokazao kako je priručnik protiv korupcije zapravo idealan opis Bandićeve djelatnosti. U priručniku se recimo među indikatorima nečije korumpiranosti navodi stavka ‘zapošljavanje uže rodbine’; u prilogu smo čuli snimak Bandićeva telefonskog razgovora gdje urla na Vidoja Buluma jer mu nije zaposlio rodicu; u istom se gradskom vodiču za prepoznavanje korupcije navodi dodjela poslova određenim poduzećima, a novinar je insertirao dodjelu posla CIOS-u. Na molbu novinara da to prokomentira Bandić gubi živce, to mu se sve češće događa. ‘Ja ne dogovaram, ja se koristim svojim ovlastima. To nije sporno. Neće Nova TV meni zapošljavati, neće mi zapošljavati ulica’, povikao je gradonačelnik, tuga naših dana. ‘Ja to živim, ja to ne trebam čitati, ja sam autor toga i u Zagrebu vlada nulta stopa tolerancije prema nepodopštinama svih vrsta.’ ‘Mislim da bi ga prvi Bandić trebao pročitati’, rekla je reporteru neka Zagrepčanka. Samo, kad bi Bandić pročitao brošuru koju je napisao, morao bi, jadan, izvesti harakiri jer je teško naći poglavlje koje ne nalikuje na njegovu autobiografiju.

Pressing, N1, 20. veljače, 20:05


Ante Tomić govorio je polako i sporo, ali je zborio mudro – svaka mu je k’o u Njegoša. Najbolja su rješenja uvijek jednostavna, samo je do njih najteže doći, govorio je stari pisac Clausewitz, a oni koji nisu pokušali pisati i misliti kao Tomić, jednostavno i svima razumljivo, sadržajno i precizno, a usput i urnebesno duhovito – pojma nemaju koliko je to uistinu teško. Tomić izriče one istine koje nam lebde pred očima, osjetimo ih, intuitivno, ali ih ne možemo prepoznati dok ih netko ne rastumači. ‘Ne vidim gdje je to Plenković skrenuo ulijevo’, rekao je Tomić. ‘Koje je on ustupke napravio HNS-u i Pupovcu? Što je on to svjetonazorski pomaknuo? Sanaderov HDZ je nesumnjivo ljeviji od ovog današnjeg’, kazao je i pogodio u sridu. Jedan ministar Andreja Plenkovića nasred dnevne sobe držao je sliku Ante Pavelića, drugi mu je obilazio grobnicu od zlata, a Plenki ga je branio do zadnje kapi tinte. Sanader bi mu odmah dao nogom u guzicu! Od preostalih ministara jedan je veteran iz šatora, drugoga je Mesić umirovio zbog pokušaja desničarskog državnog udara. Koje lijevo skretanje? Da je Plenković poslao Miru Kovača i Davora Ivu Stiera u Bruxelles, na šest-sedam tisuća eura plaće, ne bi se oni Istanbulske konvencije ni sjetili, a to da od tog papira ionako nema ništa rekao nam je sam premijer. Tko ne vjeruje, neka pogleda statistiku o broju ubijenih žena zadnjih tjedana, sve će mu se samo reći.

portalnovosti