Vladimir Putin obraća se Saveznoj skupštini. Ceremonija proglašenja održava se u Moskvi.

Vladimir Putin: Dobar dan!

Poštovani zastupnici Savezne skupštine - senatori, zastupnici Državne dume!

Dragi građani Rusije!

Današnjim obraćanjem obraćam se u teško vrijeme – to svi dobro znamo – vrijeme prekretnice za našu zemlju, vrijeme kardinalnih, nepovratnih promjena u cijelom svijetu, najvažnijih povijesnih događaja koji određuju budućnost naše zemlje. Kao i naši ljudi, kada svatko od nas ima veliku odgovornost.

Prije godinu dana, kako bismo zaštitili ljude na našim povijesnim zemljama, osigurali sigurnost naše zemlje, uklonili prijetnju neonacističkog režima koji se pojavio u Ukrajini nakon državnog udara 2014., donesena je odluka o provođenju posebne vojne operacije. I korak po korak, pažljivo i dosljedno, rješavat ćemo zadatke koji su pred nama.

Počevši od 2014. Donbas se borio, branio pravo da živi na svojoj zemlji, govori svoj materinji jezik, borio se i nije odustao u uvjetima blokade i stalnog granatiranja, neskrivene mržnje kijevskog režima, vjerovao je i čekao Rusiju priskočiti u pomoć.

U međuvremenu – i vi to dobro znate – učinili smo sve što je bilo u našoj moći, stvarno sve da se ovaj problem riješi mirnim putem, strpljivo pregovarali o mirnom izlasku iz ovog najtežeg sukoba.

Ali iza naših leđa spremao se potpuno drugačiji scenarij. Obećanja zapadnih vladara, njihova uvjeravanja o želji za mirom u Donbasu pokazala su se, kako sada vidimo, krivotvorinom, okrutnom laži. Oni su jednostavno kupovali vrijeme, bavili se šikaniranjima, zatvarali oči nad političkim ubojstvima, na represije kijevskog režima protiv nepodobnih ljudi, na izrugivanje vjernicima i sve više poticali ukrajinske neonaciste na terorističke akcije u Donbasu. U zapadnim akademijama i školama obučavani su časnici nacionalističkih bataljuna i opskrbljivano oružjem.

I želim naglasiti da je i prije početka specijalne vojne operacije Kijev pregovarao sa Zapadom o isporuci sustava protuzračne obrane, borbenih zrakoplova i druge teške opreme Ukrajini. Sjećamo se i pokušaja kijevskog režima da nabavi nuklearno oružje, jer smo o tome javno govorili.

Sjedinjene Države i NATO brzo su razmjestili svoje vojne baze i tajne biološke laboratorije u blizini granica naše zemlje, manevrima ovladali kazalištem budućih vojnih operacija, pripremali u njima podložni kijevski režim, Ukrajinu koju su porobili za veliki rat.

I danas to priznaju – priznaju javno, otvoreno, bez zadrške. Čini se da su ponosni, uživaju u svojoj izdaji, nazivajući i Sporazume iz Minska i Normandijski format diplomatskom predstavom, blefom. Ispada da sve vrijeme dok je gorio Donbas, dok se prolijevala krv, dok je Rusija iskreno – želim to naglasiti – iskreno težila mirnom rješenju, oni su igrali životima ljudi, igrali se, zapravo, kao kažu u poznatim krugovima, s označenim kartama.

Rusija čvrsto brani svoj stav. Ne smije biti podjele na civilizirane zemlje i one „ostale“. Rusija je bila spremna na dijalog sa Zapadom i godinama je nudila partnerima da zajedno rade na ovoj ideji, ali je kao odgovor dobila licemjernu reakciju.

To je širenje NATO-a do naših granica, postavljanje protuzračne obrane u susjedne zemlje. Odlučili su se od nas sakriti iza kišobrana. Niti jedna druga zemlja nema toliko vojnih baza diljem svijeta koliko ih imaju Sjedinjene Države.

Do veljače 2022. postalo je jasno da Zapad i Ukrajina pripremaju još jednu kriminalnu akciju u Donbasu.

Oni su započeli rat. I koristimo silu da to zaustavimo. Oni koji su planirali novi napad na Donbas jasno su shvatili da će sljedeći napad biti na Krim i Sevastopolj. U Kijevu o tome otvoreno govore. Mi štitimo svoj dom, a cilj Zapada je neograničena moć.

Što se tiče potrošnje Zapada, najsiromašnije zemlje dobile su znatno manje novca u odnosu na ono što je uloženo u sukob u Ukrajini.

Na konferenciji u Münchenu beskrajno se optuživalo Rusiju. Ima se dojam da je to učinjeno kako bi se sakrile akcije Zapada, a oni su ipak pustili duha iz boce. Svoje postupke pokušavaju izbrisati iz sjećanja čovječanstva.

Zapad stvara sliku vanjskog neprijatelja, pokušavajući odvratiti pažnju ljudi od unutarnjih proturječja. Nitko na Zapadu ne uzima u obzir gubitke života, jer su u pitanju milijarde dolara. Oni su ti koji su pustili duha iz boce i bacili cijele regije u kaos.

U naše vrijeme Ukrajina je postala antiruska. Projekt nije nov, seže u 19. stoljeće, njegovan je u Austro-Ugarskoj i Poljskoj kako bi se ti prostori otrgli od naše zemlje. Nema tu ništa novo. Zapad i Ukrajina mogu upotrijebiti bilo koga - neonaciste, teroriste, "čak i vraga" - samo da udare na Rusiju.

Narod Ukrajine je sam postao talac kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara, koji su okupirali ovu zemlju, uništili industriju i opljačkali resurse. O ljudima nitko nije razmišljao, oni su pripremani za klanje i pretvarani u potrošnu robu. Odgovornost za eskalaciju sukoba u potpunosti leži na zapadnim elitama i kijevskom režimu, za kojeg je narod Ukrajine postao stranac.

Oni namjeravaju transformirati lokalni sukob u fazu globalnog sukoba. Razumijemo to i reagirat ćemo globalno.

Na velike isporuke oružja Ukrajini Rusija će nastojati sve više i više uklanjati prijetnju sa svojih granica.

 

Rusiju je nemoguće pobijediti na bojnom polju, pa se zato događaju informacijski napadi. Oni biraju mlađu generaciju, cijelo vrijeme lažu, iskrivljuju povijesne činjenice, napadaju našu kulturu i Rusku pravoslavnu crkvu.

Ovdje bih sada skrenuo na činjenicu da se institucija obitelji na Zapadu razgrađuje. Sveti tekstovi da je obitelj zajednica muškarca i žene sada se na Zapadu dovode u pitanje. U Anglikanskoj crkvi sada se raspravlja o pitanju rodno neutralnog Boga. Što reći... Oprosti im Bože, jer ne znaju što čine!

Ali mi se nikada se nećemo baviti "lovom na vještice", da ganjamo one koji su posrnuli, udaljili se od svoje domovine. Neka žive s tim, glavno je da su građani Rusije dali svoju moralnu ocjenu, jer je narod Rusije podržao SVO i akcije u Donbasu.

Zahvaljujem svim Rusima na njihovoj hrabrosti i odlučnosti, svim vojnicima i službenicima za provođenje zakona, dobrovoljcima i svima koji su povezani sa sudjelovanjem u Specijalnoj vojnoj operaciji.

Žao mi je što ih ne mogu imenovati sve. Kad sam pripremao govor, napisao sam dugačak popis tih herojskih jedinica, pa to maknuo, jer ih je bilo nemoguće sve imenovati. Bojao sam se uvrijediti one koje neću imenovati. Zahvaljujem se i medicinskim sestrama, građevinarima, inženjerima, učiteljima i svima koji su dali svoj doprinos.

Stanovnicima novih regija Rusije kažem: „Sami ste odredili svoju budućnost, opredijelili se, unatoč prijetnjama i teroru neonacista, u uvjetima kada se u blizini odvijaju vojne operacije. Ali ništa nije nadjačalo želju da budu dio Rusije, svoje domovine.

Socijalni program za oživljavanje novih regija Rusije već se počeo razvijati. Sve regije Rusije podržavaju nove teritorije, čine to iskreno, kao braća i sestre. Sad smo opet zajedno!

 

A sada  minutom šutnje odajmo počast svim poginulim od posljedica SVO.

(…)

Ja razumijem koliko je teško obiteljima poginulih vojnika. Naša je dužnost podržati te obitelji. Obitelj svakog člana SVO treba biti okružena brigom i čašću, na njihove potrebe treba odgovoriti odmah, bez birokracije.

Predlažem osnivanje posebnog državnog fonda iz kojeg će se sredstva koristiti za pomoć sudionicima Specijalne vojne operacije i njihovim obiteljima.

Svakoj obitelji poginulog, svakom branitelju treba dodijeliti koordinatora koji će rješavati probleme u realnom vremenu. Očekujem o veliku pozornost svih struktura vlasti na probleme sudionika SVO i njihovih obitelji. Apeli koji dolaze meni, guvernerima govore da još nisu sva pitanja riješena. Potrebno ih je razumjeti u svakom konkretnom slučaju. Služba u zoni SVO povezana je sa svakodnevnim rizicima za zdravlje i život. Za sve sudionike SVO potrebno je uspostaviti redoviti godišnji odmor od 14 dana, ne računajući vrijeme putovanja, kako bi svaki borac imao vremena za rodbinu i prijatelje. Godišnji odmor će vrijediti za mobilizirane i ostale vojne osobe, uključujući i dobrovoljce.

Potrebno je postići novu razinu u svim komponentama Oružanih snaga, a to je, prije svega, kadrovska rezerva.

Oficiri i narednici koji su se pokazali kao sposobni voditelji bit će izvanredno unaprijeđeni. Trebaju biti traženi i među građanima, kao i u vlasti.

U tvornicama i projektnim biroima ne rade samo iskusni djelatnici, već i mladi koji sve rade za pobjedu. Predlažem pokretanje programa preferencijalnog najma stanova za zaposlenike obrambene industrije, uz kamatnu stopu koja će biti niža od tržišne stope, a glavni dio naknade pokrivat će država.

Što se tiče sankcija, njihovi inicijatori sami sebe kažnjavaju. Svojim postupcima izazvali su ekonomsku krizu u svojim zemljama, a svojim građanima poručuju da su “Rusi krivi za sve”.

Zapad želi natjerati Ruse da pate, ali naša se ekonomija pokazala mnogo jačom. Zaštitili smo građane, sačuvali radna mjesta, spriječili nestašicu na tržištu i podržali poduzetnike.

Ruski biznis uspostavio je veze s predvidljivim partnerima, kojih je većina u svijetu. Nastavit ćemo raditi s partnerima na sigurnom sustavu međunarodnoj naplati, neovisno o dolarima i eurima.

Krajem 2022. ruski BDP smanjio se za 2,1%. To je niže od predviđenog, a u veljači i ožujku predviđali su nam kolaps gospodarstva.

Ruski farmeri požnjeli su rekordnu žetvu — preko 150 milijuna tona žitarica. Uspjet ćemo povećati obujam izvoza žitarica na 55-60 milijuna tona, a prije 15 godina to se činilo kao bajka, nemoguć san. Smanjena je i nezaposlenost, a tržište rada postalo je ugodnije. Prije pandemije imali smo 4,7 posto nezaposlenosti, sada je 3,7 posto, što je povijesno niska razina.

Ruska ekonomija je prevladala rizike koji su se pojavili. Neki se nisu mogli unaprijed izračunati, morali smo reagirati “iz kotača”. Ekonomska recesija zabilježena je tek u drugom kvartalu 2022. godine, potom je došlo samo do rasta.

U prvi plan dolaze nova perspektivna globalna tržišta. Predviđa se solidan rast domaće potražnje, siguran sam da će naše kompanije i tvornice iskoristiti tu priliku i zauzeti prostore koji su upražnjeni odlaskom zapadnih kompanija.

Vlasti znaju što učiniti za suvereni razvoj Rusije, unatoč vanjskim prijetnjama. Smisao našeg rada nije prilagođavanje trenutnim uvjetima. Strateški zadatak je dovesti naše gospodarstvo do novih granica. Potrebno je otkloniti sve međuresorne proturječnosti, formalnosti i druge besmislice. Sve za cilj, sve za rezultat!

Rusija će ove godine proširiti vanjske gospodarske odnose i izgraditi nove logističke koridore. Aktivno će se razvijati infrastruktura regija, uključujući komunikacije i cestovnu mrežu. Program besplatne plinifikacije će se nastaviti, proširit će se na društvene objekte, na vrtiće, škole, ambulante... Za obične građane radit će kontinuirano.

Tražim povećanje kapaciteta Trans-sibirske željeznice i Sibira, kojeg treba razvijati. Oko 4,5 trilijuna rubalja bit će usmjereno na program popravka stambenih i komunalnih usluga. Pokrenut će se instrument industrijske hipoteke, a iznosi će biti do 500 milijuna rubalja, uz 3-5% do 7 godina. Industrijski klasteri će pomoći u provedbi projekata s mogućnošću velikih ulaganja, do 2 trilijuna rubalja. Ruske tvrtke mogu smanjiti porez na dobit ako kupuju domaće proizvode i našu opremu visoke tehnologije, pa se mora sastaviti popis takve opreme i odrediti postupak dodjele povlastica.

Rusija se sada ne treba zaduživati ​​u inozemstvu, jer domaće banke imaju solidnu marginu sigurnosti. Na kraju prošle godine bankarski sektor poslovao je s dobiti od 203 milijarde rubalja. Već u drugom kvartalu ove godine inflacija će se približiti ciljanoj razini od 4 posto, dok zapadne zemlje ne mogu obuzdati stopu inflacije koja doseže 12, 15 ili 20 posto.

Potrebno je potaknuti priljev dugoročne štednje građana. Važno je stvoriti dodatne uvjete da građani ulažu i zarađuju unutar zemlje. Potrebno je zajamčiti sigurnost štednje, zaštititi ulaganja građana u druge dugoročne financijske projekte.

U reviziji kaznenih normi za gospodarski kriminal ne smije se dopustiti permisivnost, ali ne treba ni ići predaleko. Tražim od Vlade da predloži dodatne mjere koje će ubrzati proces deofšorizacije gospodarstva. Sve poslovne aktivnosti moraju se obavljati u Rusiji - to je osnovno načelo.

Da podsjetim samo koliko je rusko gospodarstvo bilo orijentirano prema Zapadu nakon raspada Sovjetskog Saveza.

 

Novi ruski biznis bio je usmjeren na izvlačenje brze i lake zarade. Do čega je to dovelo? Do prodaje resursa. Malo je tko pomislio da se dugo ne može ulagati. Ostali sektori gospodarstva slabo su se razvijali. Trebale su nam godine da razbijemo ovaj sustav. Ostvarili smo stvarne promjene, rezultat postoji, ali moramo uzeti u obzir situaciju u kojoj se razvijao veliki biznis. Sve je teklo na Zapad, a nažalost, da bi se proširila proizvodnja, sve se trošilo na strana imanja, jahte. Sve je išlo u potrošnju, a gdje je tu bogatstvo, gdje su tu djeca, njihovi životi, njihova budućnost? Država je to teško spriječila. Slika Zapada kao sigurnog utočišta na kraju se pokazala lažnom. Puno su izgubili oni koji to nisu na vrijeme shvatili. Tamo su ih jednostavno opljačkali, uzeli su im čak i legalno zarađeni novac.

Nitko od običnih građana nije žalio za onima koji su izgubili svoj kapital u stranim bankama. Ni sam nisam žalio one koji su izgubili kapital, jahte, palače u inozemstvu. A u razgovorima ljudi su se prisjetili i privatizacije '90-ih i razmetljivog luksuza takozvanih novih elita.

Ali svaka osoba ima pravo izbora. Vrijeme je da shvatite da će za Zapad ti ljudi ostati stranci drugog reda s kojima mogu raditi što hoće. Ali postoji i drugi izbor - biti uz domovinu, raditi za sunarodnjake. Otvoriti nove poslove i promijeniti život oko sebe. Takvih poduzetnika imamo mnogo, oni su budućnost domaćeg biznisa. Svi moraju shvatiti da izvori blagostanja i budućnosti trebaju biti samo ovdje, u njihovoj domovini, u Rusiji. Tada ćemo stvarno stvoriti čvrsto i samodostatno gospodarstvo koje se ne zatvara od svijeta, već koristi sve njegove mogućnosti.

Trčati s ispruženom rukom je besmisleno. Nemojte se držati prošlosti, morate ponovno izgraditi svoj život i rad. Pokreni nove projekte, zaradite novac, investirajte u Rusiju. Tako povećavate svoj kapital i stječete slavu i zahvalnost ljudi za mnoge generacije. A država će vas sigurno podržati.

Rusija je otvorena zemlja i izvorna civilizacija koju su nam prenijeli naši preci. Moramo je sačuvati za potomstvo i dalje je razvijati, usvojiti sve najbolje, ali se oslanjati na svoju tradiciju i vrijednosti. Znamo biti prijatelji, držimo riječ, nikoga nećemo iznevjeriti i uvijek ćemo podržati one u teškoj situaciji.

Rusija pomogla i europskim zemljama tijekom pandemije, te poslala spasioce u Tursku. Narod je temelj suvereniteta u Rusiji, izvor vlasti. Sva su prava zajamčena Ustavom i usprkos svim poteškoćama od njih nećemo odstupiti.

Svi predstojeći izbori u Rusiji održat će se strogo u skladu sa zakonom.

Ali vratimo se na temu specijalne operacije. Dužnosnici i poslanici na prvoj liniji u zoni SVO, kao i stranke sudjeluju u prikupljanju humanitarne pomoći. Zahvalan sam im na tome.

Što se tiče kulture siguran je da kultura treba probuditi najbolje ljudske kvalitete. Po mom mišljenju, razvoj kulture će postati glavni u tijeku obnove novih regija Rusije.

Moramo obratiti i ozbiljnu pozornost na obuku znanstvenog kadra. Moramo se koncentrirati na postizanje značajnih znanstvenih rezultata, prvenstveno u onim područjima koja su prijeko potrebna u razvoju zemlje. Fundamentalno istraživanje uvijek je u srži, pa znanstvenicima moramo dati više slobode da budu kreativni. Fundamentalna znanost živi po svojim zakonima.

Potrebna nam je i sinteza sovjetskog obrazovnog sustava i iskustva posljednjih desetljeća. Predsjednik je predložio povratak na temeljnu obuku specijalista, razdoblje specijaliziranog obrazovanja i obuke treba biti od 4 do 6 godina. Postdiplomski studiji bit će izdvojeni u zasebnu razinu obrazovanja. Prijelaz na novi sustav trebao bi biti gladak, ali sve treba razraditi, promisliti do najsitnijih detalja.

Po pitanju podrške obiteljima s djecom , teče indeksacija majčinskog kapitala od 1. veljače, a obitelji novih regija Rusije imaju isto pravo. Predlažem proširenje ovog programa za obitelji iz novih regija u kojima su rođena djeca, počevši od 2007., od kada je i počeo djelovati program „majčinskog kapitala“.

Predlažem i dodatno povećanje minimalne plaće za 18,5%, pa će iznositi 19 242 rubalja. Predlažem, također, povećanje iznosa poreznog odbitka za obrazovanje djece do 110 tisuća rubalja, za liječenje i samoobrazovanje do 150 tisuća.

Regije će već sada moći koristiti sredstva za nacionalne projekte hitnog stambenog zbrinjavanja.

Popravljat će se škole, uglavnom u ruralnim područjima. Obrazovne ustanove također će se obnoviti u novim regijama Rusije.

Dodatno se izdvaja 250 milijardi za razvoj prometne, komunalne i druge infrastrukture u regijama. Putin je zatražio od regija da uz ta sredstva izdvoje još 50 milijuna. Prioritet je daljnje uklanjanje deponija, a regije bi trebale pripremiti popis onih objekata koji će biti uklonjeni nakon završetka programa Čisti zrak 2030.

 

A sada o onome što je oko nas – o vanjskoj politici.

Protiv sam inspekcija zapadnih organizacija u ruskim nuklearnim i obrambenim objektima, jer u sadašnjim uvjetima to izgleda kao teatar apsurda.

Imamo nuklearnu prijetnju iz SAD-a i europskih zemalja. Nemamo pravo ne uzeti u obzir to, pogotovo danas.

Odnosi sa Sjedinjenim Državama su degradirani, a to je u potpunosti zasluga američkog svijeta u kojem je "jedan gospodar".

Korak po korak počeli su revidirati postojeći svjetski poredak, isplanirali i izveli cijeli niz ratova diljem svijeta. Sve s jednim ciljem - slomiti sustav koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata. Situacija u svijetu nakon 1945. godine se promijenila, razvijaju se novi centri utjecaja, to je prirodan proces. Ali neprihvatljivo je da Sjedinjene Države ponovno crtaju sliku svijeta posebno za sebe.

Rusija zato suspendira sudjelovanje u Sporazumu o strateškom ofenzivnom naoružanju. Naime, Rusija se ne povlači iz sporazuma, već samo obustavlja svoje sudjelovanje.

Ako Sjedinjene Države provedu svoje testove, onda ćemo i mi.

Što se tiče pripadnika SVO i njihovih herojskih postupaka, njihov težak vojni rad i podvig nailaze na snažan odjek u cijeloj Rusiji. Ljudi podržavaju borce, ne mogu stajati po strani. Fronta prolazi kroz srca milijuna naših ljudi.

Borci stječu razumijevanje za što se bore. Čak i ljudi sa skromnom ušteđevinom su slali sredstva za pomoć članovima SVO. To puno znači.

Rusija će odgovoriti na sve izazove, jer mi smo jedna zemlja, jedan veliki i jedinstven narod. Sigurni smo u sebe i svoje sposobnosti. Istina je pred nama!

Putin je zahvalio svim sudionicima uz himnu Ruske Federacije.

 

Ovim je završila njegova poruka i publika je napustila dvoranu.


alterminfo