/SBPeriskop

Očite činjenice na terenu u Ukrajini prisiljavaju na promjenu medijskog narativa

Mediji, Mešunarodni odonosi
Objavio: Web
Očite činjenice na terenu u Ukrajini prisiljavaju na promjenu
Kakvu razliku čini nekoliko tjedana. Sjećate se mema da "Rusija gubi" ili čak "Rusija je već izgubila.?" Prije točno mjesec dana načelnik stožera obrane Ujedinjenog Kraljevstva rekao je sljedeće:
Šef oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva kaže da Rusija gubi u Ukrajini, nudeći grubu procjenu stanja rata dok se ničim izazvana invazija Moskve približava 10-om mjesecu.

"Rusija gubi", a "slobodni svijet pobjeđuje", rekao je u srijedu admiral sir Tony Radakin, načelnik stožera obrane Ujedinjenog Kraljevstva, tijekom govora u think tanku Royal United Services Institute u Londonu.
To je bilo tada. Sada, nakon pada Soledara i jačanja pritiska na Bahmut, neki novinari počinju pjevati malo drugačiju melodiju. Vodeći kolumnist Financial Timesa Gideon Rachman nevoljko priznaje da Rusija ne gubi na bojnom polju i da je možda na rubu preuzimanja Kijeva i svrgavanja vlade Zelinskog:
"Ne otpisujte Rusiju" — glasilo je promrmljano upozorenje europskog diplomata s dugogodišnjim iskustvom u Moskvi. To je pošteno. Invazija Vladimira Putina na Ukrajinu je pošla po zlu. Ali Rusija je i dalje ogromna zemlja, s obilnim resursima i nemilosrdnom, brutalnom vladom. Ukrajinske obavještajne službe smatraju da bi daljnje novačenje moglo omogućiti Rusiji da rasporedi vojsku od 2 milijuna za ponovnu ofenzivu kasnije ove godine. Predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je upozorio da bi Moskva uskoro mogla ponovno pokušati zauzeti Kijev.

Ali čak ni proboj na bojnom polju nije mogao Rusiji donijeti trajnu pobjedu. Zamislite da su Putinove snage postigle nekakvo zloćudno čudo, porazile Ukrajinu i svrgnule vladu Zelenskog. Što onda? Realnost je da bi ranjena i izolirana Rusija tada zapela u desetljećima dugom gerilskom ratu koji bi Afganistan učinio poput piknika. Okupacijske snage ili kolaboracionistička vlada u Kijevu bile bi pod stalnim napadima. "Pobjeda" bi zatvorila Rusiju u dugoročnu katastrofu.
Čini se da je gospodin Rachman prihvatio novu fantaziju. Ukrajina je novi Afganistan. Stvarno? Pretpostavljam da nije pogledao kartu. Za početak, ne postoje goleme planine s beskrajnim dolinama razasute diljem Ukrajine. Ne postoje regionalna plemena ili etnički klanovi sa svojim jezikom ili dijalektom. (Postoje "klanovi", ali to su kriminalne organizacije.) Sposobnost Ukrajinaca da održe gerilski rat zanemaruje rusko iskustvo u čečenskoj regiji. Putin i Medvedev suočili su se sa strašnim islamskim pobunjeničkim snagama i porazili ih. Vidite, Rusija poznaje kulturu i jezik. To nije kao ruski obavještajni časnik koji se pokušava infiltrirati u pleme Hazara ili Balocha. Vrlo je teško izgledati kao domorodac. U Ukrajini to nije slučaj. Ukrajinci i Rusi potječu iz iste etničke zajednice.

Gideon Rachman također čini arogantnu pogrešku — on pretpostavlja da nedostatak odnosa Rusije sa Sjedinjenim Državama i Europom znači da je Moskva izolirana i sama. Netko treba podsjetiti Rachmana da postoje neke druge zemlje u svijetu koje nisu voljne ignorirati Rusiju, poput Kine, Indije, Malezije, Južne Afrike, Egipta, Turske i Brazila, da spomenemo samo neke.

Mislim da su Rusi otkrili da mogu živjeti bez Starbucksa i MacDonaldsa i da njihovi životi nisu oštećeni. Zapravo, ako Rusija bude lišena zapadne nezdrave hrane, možda će imati zdravije stanovništvo.

Zapad je u stanju očaja. Bacaju izmet u zid i nadaju se da će se nešto zalijepiti. Potpuno lišen strategije. Odluka da se pokušaju poslati britanski i njemački tenkovi u Ukrajinu najnoviji je pokazatelj da su London, Berlin i Washington pritisnuli gumb za paniku. Potičem vas da pogledate izvrsnu raspravu Briana Berletica o ovom padu u glupost:


Ruske vojne snage, sa skupinom Wagner na čelu, probile su liniju obrane Bahmut, Soledar, Siversk. Dok ukrajinske trupe nastavljaju okupirati Bahmut i Siversk, Rusi nastavljaju i čini se da su izvršili taktičko okruživanje Bahmuta. Zauzimanje Bahmuta i čišćenje naselja na jugu od ukrajinskih snaga ključni je korak u stvaranju istinske sigurnosti za Donjeck. Kad Bakhmut padne, očekujte uzlet u zapomaganju i škrgutanju zubima u Londonu i Washingtonu. Bit će u iskušenju pokrenuti još očajnijih gambita.

 2 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

nećete razbojnici 22.01.2023 08:10

Novinarima mainstream medija kao što su index, JL, VL, Telegram,NET, u pero su diktirali CIA, Pentagon i MI6. Oi su kroz prste gledali ukrajinskim nacistima iz praktičnih razloga, pa su narativ preuzeli spomenuti.

Interesantno je da kolektivni Zapad ne tolerira nacizam u svojim zemljama.

Piplfoks 22.01.2023 08:13

Zbog ratnih uspjeha Rusije, pjevaju drugu pjesmu. Plaćenici ipak ne mogu zanemariti činjenice.