[caption id="attachment_116386" align="alignleft" width="460"] Jasenovac,22.04.2018 - Održana je komemoracija u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora u Spomen-području Jasenovac.
Na fotografiji Ivan Zvonimir Čičak.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es[/caption]

Sramotan ispad Ivana Zvonimira Čička, koji je u više prilika obnašao dužnost posebnog izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u eteru javne televizije osudilo je danas Hrvatsko novinarsko društvo.

Nakon što je jučer u Hrvatskom saboru komentirao prijedlog hrvatske predsjednice da se osnuje povjerenstvo o jasenovačkom logoru i govorio o nevinim žrtvama na Bleiburgu, Čičak je pozvan u emisiju „Otvoreno“ Hrvatske radiotelevizije gdje se obrušio na novinarku N1 televizije Ivanu Dragičević i novinarku tjednika Nacional Zrinku Vrabec Mojzeš.

FOTELJA ZA RUGANJE GRAĐANIMA: Ivan Zvonimir Čičak još će nam biti najmanji problem

Ivan Zvonimir Čičak - klevetnik zadužen za linč i hajku

Čičak je, objašnjavaju u HND-u, bez dokaza optužio ove dvije novinarke da ih je finsko veleposlanstvo u Hrvatskoj poslalo u Finsku kako bi intervjuirale finskog predsjednika Saulia Niinistöa prije njegovog nedavnog posjeta Hrvatskoj i to na način koji šteti ugledu Hrvatske.

Kolinda Grabar Kitarović Ivan Zvonimir Čičak
Besramni napad, kažu u HND-u, dobiva na težini s obzirom na činjenicu da je Čičak u više prigoda bio i poseban izaslanik hrvatske predsjednice (FOTO: Hina)

„One su predsjednika Finske pokušale uvjeriti da ne dođe ovdje jer ovdje buja ustaštvo. Između ostalog uvukle su ga na raspravu o hrvatskom grbu koji je ustaški zato što počinje s bijelim poljem. To nabacuju i na predsjednicu Republike. Ja sam to prostudirao. Ti koji tvrde da je hrvatski grb koji počinje s bijelim poljem ustaški grb zapravo tvrde da je hrvatski narod genocidan narod“, rekao je Čičak u „Otvorenom“, govoreći kako ustaštvo u Hrvatskoj stalno proizvode mediji, te napominjući kako je „grb s prvim bijelim poljem povijesni hrvatski grb“.

„Ovaj besraman napad na novinarke N1 i Nacionala dodatno dobiva na težini zbog činjenice da je Ivan Zvonimir Čičak vanjski član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora te je u više prigoda bio i poseban izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović“, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva, koje istom prilikom upozorava na činjenicu da „razne javne osobe, uključujući i one koje su bliske vrhu vlasti u Hrvatskoj ili izravno u njoj sudjeluju sebi dopuštaju vrijeđati novinare koji profesionalno obavljaju svoj posao, a pri tome se nerijetko koriste i huškačkim lažima poput onih koje je Ivan Zvonimir Čičak izgovorio u sinoćnjoj emisiji“.

Napominju i kako hrvatski političari na takve postupke ne reagiraju već one koji lažu i huškaju na novinare honoriraju postavljajući ih na istaknuta mjesta i proglašavajući ih svojim izaslanicima.

O javnom djelovanju Ivana Zvonimira Čička Lupiga je još prije osam godina rekla sve što treba reći.

 

lupiga